• Luonnollisesti Orivesi!

  • Lähde nauttimaan Onninpolun syysväreistä!

  • Luonnollisesti Orivesi!

  • Lähde syysretkelle Vuorijärven retkeilyreitille!

Orivesi - Pirkanmaalla Tampereen naapurissa

Orivesi on vahvat hämäläiset perinteet omaava kaupunki Pirkanmaalla. Orivesi on vuodesta 1540 ollut itsenäinen kirkkopitäjä ja vuodesta 1869 lähtien itsenäinen kunta. Maakuntaidentiteetiltään Orivesi on Pirkanmaata ja hyvät liikenneyhteydet, rautatie sekä valtatie 9 yhdistävät Oriveden Tampereen kaupunkiin ja kaupunkiseutuun. Orivedeltä on totuttu käymään työssä ja asioimaan naapurikaupungissaTampereella, jonne on matkaa 40 km ja se taittuu autolla puolessa tunnissa ja junalla 25 minuutissa.

Orivedellä on hyvät yksityiset ja julkiset palvelut. Sivistyspalveluja ovat mm. varhaiskasvatus, peruskoulut, yhteiskoulu, lukio, Tredu-ammattiopiston yksikkö, kirjasto, kansalaisopisto sekä Merikanto-opiston yksikkö. Sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Orivesi-Tampere yhteistoiminta-alue; vahva toimija varmistaa, että asukkailla on laadukkaat sote-palvelut käytettävissä. Vapaa-ajan palvelut ovat monipuoliset; jäähalli, uimahalli, liikuntahalli, tekonurmikenttä, urheilukenttä sekä hienot ulkoilureitit niin kesä- kuin talvikäyttäjille. Yksityiset palvelut Orivedellä ovat hyvällä tasolla. Paikkakunnalta löytyy tarjontaa sekä päivittäistavaraliikkeistä että erikoisliikkeistä ja Orivesi onkin oman talousalueensa kaupallinen keskus, jonka palveluja käytetään lähikunnista.

Kulttuurin merkitys orivesiläisille on tärkeä. Kulttuurin alalla Oriveteen liittyviä tunnettuja tekijöitä ovat mm. Jalmari Finnen Pitkäjärveläiset -näytelmä, Aimo Tukiaisen Purnu -taidenäyttely sekä Tarmo Koiviston Mämmilä-sarjakuvat. Tänä päivänä merkittävä osa Oriveden kulttuuritoimintaa tapahtuu ”Oriveden Suvi”  -brändin alla, johon kuuluvat kaupungin lisäksi Oriveden Opisto, Rönnin kesäteatteri ja huvikeskus, Purnu, SuviDesign, Taidekeskus Leporanta ja Taitokeskus Orivesi. Orivesiläisille kulttuurimaisemat ja vesistöt ovat merkittävä osa identiteettiä, erikseen voi mainita Längelmäveden, joka on Pirkanmaan maakuntajärvi sekä tuttu Pirkanmaan maakuntalaulun sanoista. Kulttuurin ohella myös urheilu on isossa roolissa paikkakunnalla Oriveden Ponnistus ja erityisesti sen naislentopallo on valtakunnallisesti huipputasolla vuodesta toiseen ja yleisurheilussa Oriveden Ponnistuksella on SM-mitalitason urheilijoita. Aktiivisia urheiluseuroja on useita ja harrastus- sekä kilpailu-urheilutoimintaa löytyy lukuisista lajeista.

Tänään Orivesi on kaupunkistrategiansa mukaan ”Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä".

Tervetuloa Orivedelle!

Juha Kuusisto
kaupunginjohtaja