• Ihmisen paras kesäkaupunki

  • Luonnollisesti Orivesi!

Ajankohtaista kulttuuripalveluissa:

 

Vapaussota-näyttely ja yleisöluennot Oriveden Suojalla

22-23.9.2018

Näyttelyssä on esillä yksityisten keräilijöiden tallettamaa materiaalia, mm. aseita, miekkoja, pistimiä, puukkoja, varusesineitä, asepukuja, tunnuksia, merkkejä, punavankileirien puhdetöitä ja kirjallisuutta. Näyttelyn esineistö on erittäin kattava ja antaa erinomaisen kuvan valkoisen ja punaisen osapuolen varustuksesta vuoden 1918 lyhyen sodan aikana.

Lauantaina klo 13.00 on yleisöluento, aiheena Oriveden sisällissota, luennoitsijana on historioitsija, filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

Sunnuntain yleisöluento klo 13.00, aiheena on sota- ja asehistoriallinen esineistö ja sen tallettaminen niin jokamiehen kuin keräilijän näkökulmasta. Vierailevana luennoitsija on pitkänlinjan keräilijä ja kymmeniä näyttelyitä järjestänyt Hannu Lakee.

Sunnuntaina esitelmätilaisuuden jälkeen on näyttelyvierailla mahdollisuus tuoda esineistöä asiantuntijoiden tunnistettavaksi ja arvioitavaksi. Suvun valokuvia, merkkejä, pistimiä, miekkoja, kypäriä, tykin hylsyjä, tunnuksia, kunniamerkkejä; kaikkea sellaista vuoden 1917-1918 tapahtumiin liittyvää joka askarruttaa. Esimerkiksi vanhoista valokuvista asiantuntijat voivat kertoa hyvinkin paljon mielenkiintoista tietoa. Ampuma-aseita ei yleisö saa tilaisuuteen tuoda tunnistettavaksi, mutta kun otat hyvät valokuvat aseesta ja myös aseen leimoista, niin ne auttavat tunnistamisessa.

Näyttely järjestetään Hämeen Asehistoriallinen Seura Arma Tawastica ry:n ja OSKO:n yhteistyönä. Arma Tawastica on yksityisten ase- ja militariakeräilijöiden ja sotahistorian harrastajien vuonna 1996 perustama yhdistys, jonka tavoitteena on edistää historiantutkimista ja –tallentamista, sekä omaan alaansa liittyvien esineiden tuntemusta ja kulttuurihistorian vaalimista.

Näyttely on auki molempina päivinä klo 12-18. Luennot klo 13. Ei sisäänpääsymaksua. Kanttiini on auki molempina päivinä näyttelyn ajan.

_____________________________________________________________________________________________

Kulttuurikuppila

Kulttuurikuppilassa keskustellaan, suunnitellaan, ideoidaan ja jaetaan kokemuksia kulttuurista. Emäntänä kansalaisopiston rehtori Pia-Maria Ahonen. Kevään kokoontumiset Järjestöjen talolla (Latokartanontie 2), Kulttuurikuppila kokoontuu joka kuun toinen tiistai. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Huom! Kulttuurikuppilat käynnistyvät syksyllä 9.10. Järjestöjen talolla. Tervetuloa!

 

________________________________________________________________________________________________