Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan rakentamislain myötä jatkossa käytössä on vain yksi lupamuoto, joka on rakentamislupa. Uusi laki yhdistää siis aiemmat lupamuodot (rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus) yhdeksi lupamuodoksi.

Tällä sivulla on ohjeistusta uuden lain mukaisesta luvanvaraisuudesta. Tutustu sivun sisältöön ja katso joitain yleisimpien rakentamishankkeiden luvanvaraisuuteen liittyviä ohjeita!

Oriveden kaupungin rakennusvalvonnasta saat henkilökohtaista apua, kun mietit, tarvitsetko lupaa rakennushankkeessasi. Kysy rohkeasti neuvoa! Yhteystietomme löytyvät sivun alalaidasta.

Milloin tarvitset rakentamisluvan?

Rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta osa pienemmistä rakentamishankkeista ei jatkossa enää edellytä lupamenettelyä.

Rakennus, joka ei ole asuin- tai lomarakennus ja on pienempi kuin 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä, ei pääsääntöisesti tarvitse rakentamislupaa.

Jatkossa voit siis rakentaa esimerkiksi alle 30 neliön talousrakennuksen ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä muut rakentamisen säädökset täyttyvät. Kaikille rakennuksille tulee suunnitellulla rakennuspaikalla kuitenkin olla tarvittava rakennusoikeus.

Yleisimpiä rakentamislupaa edellyttäviä toimenpiteitä

Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, mm., jos kohde on:

  • Asuinrakennus tai loma-asunto
  • Kooltaan vähintään 30 m2  tai 120m3 oleva muu rakennus kuin asuinrakennus
  • Kooltaan vähintään 50 m2 oleva katos
  • Energiakaivo (maalämpökaivo)
  • Erityistä toimintaa varten rakennettu alue, josta aiheutuu vaikutuksia ympäröivien alueiden käytölle, sekä masto ja yleisörakennelma.

Lisäksi rakentamislupa tarvitaan, jos rakennushankkeella (myös muun kuin rakennuksen rakentaminen) on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, tai jos hanke edellyttää viranomaisvalvontaa esimerkiksi teknisten vaatimusten ja yleisen edun vuoksi.

Jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentaminen yleensä edellyttää rakentamislupaa, vaikka itse rakennus ei sitä vaatisikaan (esim. rantasaunan jätevesijärjestelmä)

Rakentamisluvan tarve korjaus-, muutos- ja laajennustöissä

Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Alla joitakin esimerkkejä tällaisista toimenpiteistä:

  • Rakennuksen kerrosalan lisääminen, terveyshaitan poistaminen tai käyttötarkoituksen muutos.
  • Terassin lasittaminen kokonaan umpinaiseksi sekä varustaminen katteella.
  • Korjaus- ja muutostyöt niiden laadun ja arvon mukaan. Esim. saunarakennuksen käyttötarkoituksen muutos lomarakennukseksi edellyttää lupaa.
  • Linjasaneeraus (esim. rakennuksen vesijohtojen uusiminen).
  • Suojeltujen rakennusten osalta korjaamiseen tarvitaan aina lupa.

Miten toimit rakennushankkeissa, joissa ei tarvita rakentamislupaa?

Vaikka rakennushankkeesi olisi sellainen, johon ei tarvita rakentamislupaa, rakentamista ohjaavat kuitenkin monet muut säädökset, jotka sinun tulee rakennushankkeesta vastaavana ottaa huomioon.

Luvanvaraisuuden ulkopuolelle jäävät hankkeet on hyvä selvittää tapauskohtaisesti, joten otathan yhteyttä rakennusvalvontaan rakennushanketta suunnitellessasi!

On hyvä muistaa, että jatkossakaan ei voi rakentaa miten tahansa ja minne tahansa. Vaikka lupaa ei tarvittaisikaan, ota huomioon ainakin seuraavat asiat ennen rakentamiseen ryhtymistä:

Rakentamista koskevat säädökset, joita tulee noudattaa

Tässä on joitakin esimerkkejä rakentamiseen liittyvistä säädöksistä:

  • Rakennuspaikalla tulee olla rakennusoikeus ja hankkeelle rakennusoikeutta.
  • Rakennuksen sijoittamista ja etäisyyksiä koskevat säädökset, jotka voivat liittyä esim. tiealueisiin, rantaan, rajaan sekä muihin rakennuksiin.
  • Palo- ja käyttöturvallisuuteen liittyvät määräykset.
  • Kaavojen ja rakennusjärjestyksen määräykset. Kaavat yleensä määräävät mm. rakennusoikeudesta, kerrosluvusta, rakennuksen mallista, rakennusten lukumäärästä rakennuspaikalla, käyttötarkoituksesta sekä rakennusten sijoittamisesta tontille. Lähes kaikki Oriveden ranta-alueet ovat kaavoitettuja ja niillä on erilaisia kaavakohtaisia määräyksiä. Kaavat löydät karttapalveluistamme. Kaupungin sivuilta löydät myös rakennusjärjestyksen , jossa on hankkeita koskevia säädöksiä.

Muut mahdollisesti tarvittavat luvat

Tarkista, edellyttääkö rakennushankkeesi jotakin muuta lupaa ja hae lupa.

  • Rakennuksen jätevesijärjestelmä voi edellyttää rakentamislupaa, vaikka itse rakennus ei sitä vaatisikaan.
  • Suunniteltuun toimintaan liittyvä, jonkun muun kuin rakennusvalvontaviranomaisen lupa tai ilmoitus.
  • Hankkeen toteuttaminen voi edellyttää myös poikkeamislupaa, vaikka rakentamislupaa ei tarvittaisikaan. Poikkeamislupaa saatetaan tarvita esimerkiksi silloin, kun rakennushanke poikkeaa kaavan määräyksistä tai sille ei ole rakennusoikeutta.

 

Rakennushankkeen suunnittelu ja dokumentointi

Rakennus tulee luvanvaraisuudesta riippumatta suunnitella ja rakentaa säädösten ja määräysten mukaisesti. Tätä varten tarvitset kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat, rakennussuunnitelmat sekä asiantuntevan ja ammattitaitoisen henkilöstön rakennushankkeesi toteuttamiseen.

Ammattilaisia käyttämällä varmistat myös rakennuksesi mahdollisimman pitkän käyttöiän, terveellisyyden ja toimivuuden.

Hyvästä suunnittelusta ja tarkasta dokumentoinnista on etua myös rakennushankkeen valmistumisen jälkeen. Esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa asioidessa tai myyntitilanteessa on eduksi, jos sinulla on esittää hankkeesta asianmukaiset piirustukset, selvitykset rakennustyön suorittajista ja vastuuhenkilöistä sekä sähkö- ym. tarkastuspöytäkirjat.

Vesi- ja viemäriliittymät

Jos rakennus liitetään tai on liitetty yleiseen vesi- ja/tai viemäriverkkoon, tarvitaan tarvittavat liittymislausunnot, -sopimus, suunnitelmat, selvitykset asennuksista sekä laitoksen edellyttämät tarkastukset.

Naapurien huomioiminen

Suosittelemme, että esittelet rakennussuunnitelmasi etukäteen naapureillesi. Kun huomioit naapureiden näkemykset jo ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä ja hankkeen aikana, se auttaa ylläpitämään naapurisopua.

Rakennushankkeen muut velvollisuudet

Muistathan, että rakennushankkeesta vastaavana sinun tulee esimerkiksi ilmoittaa rakennustöistä maksetut palkat veroviranomaiselle.

Rakennusvalvonta auttaa ja neuvoo

Rakennusvalvontamme on olemassa teitä kuntalaisia varten. Ota meihin yhteyttä, kun suunnittelet rakennushankkeen käynnistämistä, olipa kyseessä luvanvarainen hanke tai ei.

Tällöin voimme keskustella siitä, mitä kaikkea sinun on hyvä ottaa huomioon ja voit varmemmin mielin ryhtyä rakennushankkeeseen.

Ota yhteyttä


Mika Lahtinen

Rakennustarkastaja

050 595 1025

Ota yhteyttä


Esko Mäntysaari

II rakennustarkastaja, vesilaitoksen vastaava hoitaja

050 594 4491

Ota yhteyttä


Soile Kontu

Toimistosihteeri

050 439 8224