Päivitetty 23.6.2020

Lisätietoa ja toimintaohjeita koronavirukseen liittyen:

Jos epäilet koronavirustartuntaa:

Millaiset hengitystieoireet voivat viitata COVID-19-infektioon?

 • COVID-19-hengitystieinfektion oireet voivat olla varsin vaihtelevia: kuiva yskä, kurkkukipu, lämpöily tai kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky ja väsymys.
 • COVID-19 voi olla myös lievä ylähengitystieinfektio; lievimmillään vain kurkun karheutta, kurkkukipua ja/tai nuhaa.
 • Haju- ja makuaistin menetys on oire, joka viittaa vahvasti COVID-infektioon. Se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.
 • COVID-19-infektio voi ilmetä myös keuhkokuumeena. Siihen liittyvät lämpöily tai kuume, yskä, rintakipu, hengenahdistus sekä voimakas väsymys.

Mitä teet, jos epäilet koronavirustartuntaa?

Ota yhteys puhelimitse työterveyteen, Oriveden terveyskeskukseen (ma-to klo 8–15.30 ja pe klo 8–15, p. 03 5657 5510) tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden).

Saat puhelimitse ohjeet testiin tai vastaanotolle hakeutumisesta.

Et voi käyttää julkisia liikennevälineitä. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata myös huolellista yskimishygieniaa matkan aikana.

Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Hätätilanteissa soita aina 112.

Oirearvion voi tehdä myös osoitteessa omaolo.fi.

Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Palvelu on käytettävissä internet-selaimella tietokoneella ja älypuhelimella. Palvelun avulla on mahdollista tehdä sähköinen hoidontarpeen arviointi ja saada arvioinnin tuloksen perusteella tarvittava ohjaus hoitoon. Omaolo-palvelusta saa oirearvion lisäksi luotettavaa ja ajantasaista informaatiota. Samalla palvelu helpottaa ammattihenkilöiden työkuormaa ja puhelinruuhkaa.

Kenelle tehdään koronavirustesti?

Koronatestausta lisätään entisestään ja näytteitä otetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä 16.4. lähtien. Testauskapasiteetin kasvettua tämä on mahdollista. Tavoitteena on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky. Lisäksi jäljitetään tehokkaasti tartuntaketjuja.

Näytteitä otetaan kaikilta hengitystieinfektioon sairastuneilta, jotka epäilevät COVID-19-infektiota ja ottavat yhteyttä puhelimitse tai hakeutuvat oireidensa vuoksi terveyspalveluiden pariin. 

Neuvontanumerot:

Tays toivoo, että hyvävointiset asiakkaat ja potilaat hyödyntävät ennen kaikkea tays.fi-sivustoa ja muiden viranomaisten verkkosivuja aina kuin mahdollista.

Kuulo- ja puhevammaiset voivat lähettää tekstiviestin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 040 639 7700 (joka päivä klo 7-22).

Valtakunnallinen puhelinneuvonta: 0295 535 535, arkipäivisin klo 8-21, lauantaisin klo 9-15. Numerosta saat yleistä tietoa koronaviruksesta, neuvonnasta ei anneta terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Suojaudu koronavirukselta hyvän käsihygienian avulla

Koronavirustartuntojen ehkäisyssä tärkeää on muistaa hyvä käsihygienia. Käsihygienian avulla voidaan ehkäistä myös muita hengitystieinfektioita ja vatsatautia sekä matkaripulia.

 • Tehosta omaa käsihygieniaasi: pese kädet vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Opasta lähipiirisi tai työympäristösi lapsia käsihygieniassa.
 • Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
 • Älä käytä yhteispyyhkeitä.
 • Matkustaessasi vältä kosketusta eläimiin ja niiden eritteisiin, etenkin ruokamarkkinoilla, missä myydään paljon eläviä ja kuolleita eläimiä.
 • Noudata epidemia-alueilla paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia taudin torjunnasta.

Pese kätesi aina:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
 • Huom. Yski tai aivasta nenäliinaan, tai nenäliinan puuttuessa käsivarteen. Pese kätesi heti yskimisen tai aivastamisen jälkeen!