Uudistuksen tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden työllistymistä ja auttaa yrityksiä löytämään työntekijöitä. Asiakkaiden ei tarvitse huolehtia palvelujen jatkuvuudesta uudistuksen aikana.  

Pirkanmaalle syntyy kaksi työllisyysaluetta, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue ja Tampereen seudun työllisyysalue. Mänttä-Vilppula siirtyy Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueelle.

Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Akaan, Juupajoen, Kangasalan, Kuhmoisten, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain sekä Ylöjärven kunnat. Työllisyysalueen vastuukunta on Tampere.

Karttakuva Pirkanmaan työllisyysalueista.

Kaikki työnhakija- ja yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen omasta kunnastaan vuoden 2025 alusta lähtien.

Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistys- tai yhdyskuntarakentamiseen liittyvät palvelut. Uudistuksessa huomioidaan myös, että palvelut ovat saatavissa yhdenvertaisesti kaikille. 

TE-palvelujen uudistuksen ohella on käynnissä myös kotoutumislain kokonaisuudistus. Siinä vastuu TE-palvelujen kotoutuja-asiakkaiden työvoimapalveluista ja kotoutumisen edistämisestä siirtyy kunnille.

Työvoimapalvelut työllisyysalueella

Työllisyysalue tarjoaa työnhakijoille ja työnantajille työllistymistä edistäviä palveluja, joita ovat muun muassa työnvälitys, tieto- ja neuvontapalvelut, ammatinvalinta- ja uraohjaus, työnhaku- ja uravalmennukset, työvoimakoulutus, työ- ja koulutuskokeilu, asiantuntija-arvioinnit ja omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella.

Työllisyysalueen kunnat voivat lisäksi järjestää asiakkailleen kuntakohtaisia työllistymistä edistäviä ja tukevia palveluja.

Työnhakijan palvelut

Jos olet jo ilmoittautunut työnhakijaksi ja olet TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, asiakkuutesi jatkuu normaalisti. Sinun ei tarvitse ilmoittautua uudestaan työnhakijaksi.

Jos jäät työttömäksi, kirjaudu Työmarkkinatorin Asiointi-palveluun (palvelu toimii nimellä OMA asiointi 10.10.2024 saakka) ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Työmarkkinatorilla voit luoda työnhakuprofiilin ja etsiä avoimia työpaikkoja.

Työmarkkinatorilta löydät myös kattavasti ohjeita asiointia varten sekä työelämään liittyvää tietoa ja palveluja. Voit etsiä työpaikkoja oman tai muiden kuntien aluesivuilta. Jos tarvitset työllisyyspalveluja ensimmäistä kertaa, voit aina kääntyä oman kuntasi puoleen.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi paperilomakkeella.

 

Yrittäjän palvelut

Jos suunnittelet yrittäjyyttä tai olet yrittäjä, saat alkavan yrittäjän palvelut sekä työnantaja- ja yrityspalvelut omasta kunnastasi. Voit saada apua muun muassa rekrytointiin, palkkatukeen, työkokeiluun ja osaamisen kehittämiseen liittyviin asioihin.

Työmarkkinatorilla voit tehdä työpaikkailmoituksen ja etsiä työntekijöitä. Jos tarvitset lisätietoa työvoima- ja yrityspalveluista, ota yhteyttä oman kuntasi toimipisteeseen.

 

 

Muiden kuin EU/ETA -alueen kansalaisten työnhaun aloittaminen

Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa työnhaun voivat käynnistää vain Suomen ja EU/ETA-maiden kansalaiset. Jos et ole EU/ETA alueen tai Sveitsin kansalainen, käynnistä työnhaku Pirkanmaan TE-toimistossa Tampereella tai ota yhteyttä valtakunnalliseen yleiseen henkilöasiakkaan neuvontapalveluun.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi paperilomakkeella.

Maahan muuttaneet työllisyysalueella

Tampereen seudun työllisyysalueella kotoutumisajalla olevien maahan muuttaneiden palveluista vastaa Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut.

Monikielinen neuvonta Mainio palvelee kaikkia Tampereen seudun työllisyysalueella asuvia maahan muuttaneita, joilla on tarve omakieliselle neuvonnalle ja ohjaukselle.

OMA-valmentaja työnhaun tukena

Tampereen seudun työllisyysalueen asiakkaana saat työllistymistäsi tukevaa palvelua sekä sinulle nimetyn OMA-valmentajan. OMA-valmentajalta saat yksilöllistä ohjausta. Hän tukee sinua työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa.

OMA-valmentaja kartoittaa tilanteesi ja suunnittelee kanssasi tavoitteisiisi sopivan, yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja. OMA-valmentaja ohjaa sinut palveluihin ja seuraa tilanteesi edistymistä. Tavoitteena on tarjota yksilöllistä ja sujuvaa palvelua.

Asiakkaan muistilista

  • Jos olet sopinut aiemmin TE-toimiston kanssa työnhakuun liittyviä tapaamisia, palveluja tai tehtäviä, muista hoitaa ne määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.
  • Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Työmarkkinatorin Asioinnissa, esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat.
  • Jos olet aloittamassa uutta palvelua, toimita siihen liittyvät lomakkeet OMA-valmentajallesi hyvissä ajoin ennen palvelun aloittamista.
  • Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit soittaa valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun, p. 029 502 5500 (ma-pe klo 9.00-16.15) tai jättää yhteydenottopyynnön Asioinnin kautta.

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut antavat yleistä neuvontaa. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00-16.15.

Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu:

  • suomeksi 0295 025 500
  • ruotsiksi 0295 025 510
  • englanniksi 0295 020 713
  • venäjäksi 0295 020 715

Työttömyysturvaneuvonta: 0295 020 701
Koulutusneuvonta: 0295 020 702
Uraohjaus, uraohjauksen psykologi: 0295 020 720 (ma ja to kello 12.00-16.00).

Usein kysyttyä Tampereen seudun työllisyysalueesta

Mikä on Tampereen seudun työllisyysalue?

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät työllisyysalueille 1.1.2025 alkaen ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan.  Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta. Pirkanmaalle syntyy kaksi työllisyysaluetta, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue ja Tampereen seudun työllisyysalue. Mänttä-Vilppula siirtyy Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueelle.

Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Akaan, Juupajoen, Kangasalan, Kuhmoisten, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain sekä Ylöjärven kunnat.  Työllisyysalueen vastuukunta on Tampere.

Mitä hyötyä työllisyysalueiden perustamisesta on asiakkaille?

Uudistuksen tarkoituksena on tuoda työ- ja elinkeinopalvelut lähemmäksi kuntalaisia ja yrityksiä. Tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden työllistymistä ja auttaa yrityksiä löytämään työntekijöitä. Asiakkaiden ei tarvitse huolehtia palvelujen jatkuvuudesta uudistuksen aikana. Uudistuksessa huomioidaan myös, että palvelut ovat saatavissa yhdenvertaisesti kaikille.

Kaikki työllisyysalueen työnhakija- ja yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen omasta kunnastaan vuoden 2025 alusta lähtien. Työllisyyspalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistyspalvelut tai yhdyskuntarakentamiseen liittyvät palvelut.

Työllisyysalueella asiakas asioi omassa kotikunnassaan ja saa henkilökohtaista palvelua OMA-valmentajalta. Työnhakijoiden työllistymismahdollisuudet paranevat, koska kunnat toimivat lähellä työelämäyhteyksiä, yrityksiä, yhdistyksiä ja elinkeinopalveluja ja pystyvät tehokkaasti turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta alueen yritysten ja elinkeinoelämän tarpeisiin.

Uusia palveluja kehitetään yhteistyössä työllisyyspalvelujen, koulutusorganisaatioiden, elinkeino- ja yrityspalvelujen, sote-palvelujen, yksityisten toimijoiden, yhdistysten, säätiöiden sekä valtion kanssa. Uusilla palveluilla voidaan paremmin huomioida työnhakija-asiakkaiden monialaiset ja yksilölliset palvelutarpeet.

Mitä minun pitää tehdä, jos olen TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaana?

Jos olet jo ilmoittautunut työnhakijaksi, asiakkuutesi jatkuu normaalisti. Sinun ei tarvitse ilmoittautua uudestaan työnhakijaksi.

Jos olet aiemmin sopinut työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä, muista hoitaa ne sovitusti määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.

Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa (OMA asiointi 10.10.2024 saakka), esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat.

Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kotikuntasi työllisyyspalveluihin puhelimitse tai jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi-palvelun kautta.

Voit saada myös yleistä neuvontaa soittamalla valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun numerossa 029 502 5500 (ma–pe klo 9.00–16.15).

Miten ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi?

Jos jäät työttömäksi, kirjaudu Työmarkkinatorin Asiointi-palveluun ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Työmarkkinatorilla voit luoda työnhakuprofiilin ja etsiä avoimia työpaikkoja.

Työmarkkinatorilta löydät myös kattavasti ohjeita asiointia varten sekä työelämään liittyvää tietoa ja palveluja. Voit etsiä työpaikkoja oman tai muiden kuntien aluesivuilta.

Jos tarvitset työllisyyspalveluja ensimmäistä kertaa, voit aina kääntyä oman kuntasi puoleen.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, ilmoittaudu työnhakijaksi paperilomakkeella.

Olen maahan muuttanut. Mistä saan apua työnhakuun?

Tampereen seudun työllisyysalueella kotoutumisajalla olevien maahan muuttaneiden palveluista vastaa Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut. Saat apua työllistymiseen liittyvissä asioissa Kansainvälisestä osaamiskeskuksesta. Osaamiskeskuksen puhelinnumero on 041 730 1407 ja sähköpostiosoite osaamiskeskus@tampere.fi.

Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahan muuttaneiden asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa.

Myös Monikielinen neuvonta Mainio palvelee kaikkia Tampereen seudun työllisyysalueella asuvia maahanmuuttajia erilaisissa arjen asioissa. Mainion sähköpostiosoite on mainio@tampere.fi.

Oriveden työllisyyspalvelujen yhteystiedot

Täältä löydät tietoa työllisyyspalveluista Orivedellä ja työllisyyspalvelujen henkilöstön yhteystiedot: Työllistyminen ja työpaikat | Orivesi

Ota yhteyttä


Meri Soikka

Työllisyyspalvelujen päällikkö

0401339270