Avi asetti 100 henkilön kokoontumisrajoituksen – Oriveden kaupunki valmistautuu koronapassin käyttöönottoon

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Pirkanmaalla kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joiden osallistujille ei ole määrätty istumapaikkoja. 100 henkilön kokoontumisrajoitus koskee myös kaikille avoimia yhteislaulutilaisuuksia.

Pirkanmaa on koronaviruksen leviämisaluetta. Valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset astuivat Pirkanmaalla voimaan 17. marraskuuta ja ovat näillä näkymin voimassa vuodenvaihteeseen saakka. Avin uusi kokoontumisrajoitus on voimassa 24.11.−19.12.2021.

Avin määräyksellä yli 100 hengen yleisötilaisuudet sisätiloissa ovat kiellettyjä. Määräys koskee vain yleisötilaisuuksia, mutta ei esimerkiksi kokouksia.

Yli 100 henkilön tilaisuuksia voidaan järjestää, jos kaikille on oma istumapaikka. Istumapaikkojen ei tarvitse olla nimettyjä tai merkittyjä, mutta jokaiselle osallistujalle tulee riittää oma istumapaikka. Yhteislaulutilaisuuksia ei voida järjestää yli 100 hengelle. Tapahtumajärjestäjien tulee lisäksi noudattaa tartuntatautilain mukaisia turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Tällä hetkellä ei ole voimassa tiettyä metrimääräistä turvaväliä.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä lisätietoja aluehallintoviraston asiakasneuvontapuhelimesta. Avin verkkosivuilta löytyy myös koottuna usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

Rajoituksista voi vapautua koronapassilla

Rajoitukset eivät koske sellaisia tiloja ja tilaisuuksia, joissa toiminnan järjestäjä on ottanut käyttöön koronapassin. EU:n digitaalinen koronatodistus on ollut Suomessa käytössä koronapassina 16.10.2021 alkaen. Koronapassilla henkilö osoittaa saaneensa täyden rokotussarjan vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin, negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastaneensa Covid-19-taudin enintään kuusi kuukautta aiemmin.

Koska koronatilanne heikentyy ja rajoitukset tiukkenevat, Oriveden kaupunginhallitus on tehnyt periaatepäätöksen koronapassin käytöstä omissa palveluissaan ja tapahtumissaan. Kaupunginhallitus näkee, että koronapassin avulla turvataan palvelujen ja tapahtumien järjestäminen myös rajoitustilanteissa sekä edistetään rokotekattavuuden lisääntymistä.

Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä päättää varsinaisesta koronapassin käyttöönotosta kaupungin eri tiloissa ja tilaisuuksissa voimassa olevien rajoitusten perusteella. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisiin palveluihin tai tapahtumiin, joihin ei kohdistu rajoituksia. Tällä hetkellä voimassa on yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus. Kaupunki tiedottaa koronapassin mahdollisesta käytöstä kunkin tapahtuman kohdalla erikseen.

Kaupunki järjestää 6.12.2021 perinteisen itsenäisyyspäivän juhlan. Koska juhlaan on yleensä osallistunut suurelta osin ikäihmisiä, kaupungin valmiusjohtoryhmä päätti, että juhlassa ei oteta käyttöön koronapassia, vaan se järjestetään ilman yleisöä kutsuvierastilaisuutena. Yleisö voi seurata juhlaa Oriveden seurakunnan Facebook-sivun kautta.

Koronapassi voisi tulla käyttöön uimahallissa ja kuntosalilla

Jos koronarajoitukset tiukkenevat edelleen, koronapassi voisi tulla Orivedellä käyttöön kaupungin liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluissa, kuten uimahallissa, liikuntahallin kuntosalilla sekä kaupungin ohjatuissa liikuntaryhmissä.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää sellaisissa tiloissa ja paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta välttämättömiä tai olennaisia. Siksi esimerkiksi kirjaston lainaustoiminnan ja kokoelmien asiakkailta ei edellytetä koronapassin näyttämistä. Koronapassi voi koskea vain yli 16-vuotiaita.

Koronapassin käyttö päättyy rajoitusten poistuessa tai viranomaisohjeiden muuttuessa. Koronapassin mahdollisesta käyttöönotosta tiedotetaan laajasti tapahtumien osallistujia tai palvelujen asiakkaita.

Kaupungin päätös ei koske vuokralaisten järjestämää toimintaa kaupungin tiloissa eikä tapahtuma-alueiden maanvuokrausta. Kaupunki kuitenkin vahvasti suosittelee tiloissaan toimivia tapahtumajärjestäjiä ottamaan koronapassin käyttöön yleisötapahtumissa.

Seuraava walk in -koronarokotus 26.11.

Koronatilanne on heikentynyt Pirkanmaalla ja koko Suomessa. Ilmaantuvuusluku on noussut 238 tapaukseen 100 000 asukasta kohden ja testipositiivisuus 11,1 prosenttiin. Uusia koronatartuntoja on ollut paljon keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla, mikä ennakoi sairaalahoidon tarpeen kasvavan edelleen.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä, ”koronanyrkki”, laajensi maskisuositustaan työpaikoille ja kouluille. Orivedellä kaupungin henkilöstö käyttää maskeja 24.11. lähtien. 6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmat oppilaille ja opiskelijoille suositellaan maskien käyttöä 24.11. lähtien.

Seuraava walk in -koronarokotus järjestetään Oriveden S-marketilla perjantaina 26.11. klo 15-19. Rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta hakemaan ensimmäistä, toista tai kolmatta rokoteannosta.

Palaa uutislistaukseen