Elenia asentaa Oriveden ja Juupajoen asiakkailleen uusia älykkäitä sähkömittareita

Verkkopalveluyhtiö Elenia aloittaa tällä viikolla Orivedellä ja Juupajoella asiakkailleen uusien älykkäiden sähkömittareiden asennukset. Asennukset hoitaa kotimainen Voimatel, ja uudet mittarit toimittaa kotimainen Aidon. Elenian vuosina 2021-2024 aikana toteuttama sähkönkulutuksen mittausuudistus tuo verkkopalvelut uuteen rooliin ilmastoteoissa. Yli 400 000 Elenian asiakasta saa uuden älykkään mittarin.

Tiedote 7.9.2021 / Elenia

Oriveden ja Juupajoen asennukset starttaavat Elenian usean vuoden hankkeen, jossa Voimatelin asennustyöt etenevät alueittain yli kuntarajojen. Seuraavaksi asennukset alkavat Pirkanmaalla lokakuussa Ruovedellä sekä Mänttä-Vilppulassa.

– Elenian asiakkaat saavat mittarinvaihdosta suoraan tietoa hyvissä ajoin ennakkoon. Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton, kertoo Elenian asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala.  

Mittariasennukset työllistävät Elenian verkkoalueen maakunnissa Voimatelin henkilöstöä vuosia. Asennukset alkavat syyskuussa Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla keväällä 2022, Keski-Suomessa syksyllä 2022 ja Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkuvuodesta 2023.

Kaikkiaan 400 000 Elenian asiakkaan sähkömittarit vaihdetaan uusiin nykyisten mittareiden tullessa käyttöikänsä päähän. Noin 40 000 Elenian asiakkaalla on tätä uudemmat mittarit, jotka vaihdetaan myöhemmin.

Elenia yhä vahvemmin mukaan ilmastotekoihin


Energia-alan ilmastoteot tarvitsevat toimiakseen teknologian uusimpia ratkaisuja sähköverkossa sekä uutta sähkönkulutuksen mittausjärjestelmää, sillä tarve sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen kasvaa.

Sähköä käytetään yhä enemmän, jotta fossiilisista polttoaineista päästään eroon. Sähköautot sekä kotien ja kiinteistöjen aurinkovoimalat yleistyvät. Syntyy uudenlaisia energiayhteisöjä. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulella, jolloin sään vaihtelut vaikuttavat sähköntuotannon määrään.

– Energiajärjestelmä on suuressa murroksessa, mikä vaatii myös verkkopalveluiden kehittämistä. Edistämme muutosta uudistamalla sähköverkkoa ja sen teknologiaa. Verkkopalvelut ovat tulossa keskeiseen rooliin ilmastoteoissa, Harala sanoo.

Asiakkaille sähkönkulutuksen mittauksen kehitys näkyy lähivuosina muun muassa nykyistä reaaliaikaisempana tietona omasta sähkönkulutuksesta ja uusina mahdollisuuksina sähkömarkkinoilla. 

– Ensin on vuorossa uusien sähkömittareiden asennukset. Niiden edetessä ratkomme seuraavia askeleita palvelukehityksessä. Lähivuosina entistä tarkempi sähkönmittaus tuo energiansäästöjä, sillä kulutusta voidaan tulevaisuudessa seurata 15 minuutin välein ja nopeamminkin, Harala toteaa.  

Testattua kotimaista teknologiaa

– Olemme valmistelleet huolella tämän uudistuksen. Toteutimme muun muassa hankkeen, jossa ohjasimme testiin osallistuneiden asiakkaittemme sähkölämmitystä ja vesivaraajia joustavasti eri ajankohtina uutta teknologiaa käyttäen. Palaute oli myönteistä, sillä sähkönkulutuksen jousto ei vaikuttanut arkeen tai asumismukavuuteen, Harala kertoo.   

Sähkömittari- ja järjestelmätoimittaja Aidon on luonut yhteistyössä Elenian kanssa teknologia-alustan, joka mahdollistaa tulevaisuudessa uusia palveluita. Aidonin kumppanina mukana on teleoperaattori Elisa, joka vastaa mittauslaitteistojen ja -järjestelmän välisistä IoT-tietoliikenneyhteyksistä.      

Lisätietoa: Asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala, puh. 0400 905 197, Elenia

Fakta  

  • Uusi sähkönkulutuksen mittausteknologia tuo Elenian vahvasti mukaan energia-alan ilmastoratkaisuihin. 
  • Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat säätövoimaksi lisää kulutusjouston ratkaisuja. 
  • Älykäs sähköverkko mahdollistaa tehokkaan uusiutuvan energian käytön kasvun.
  • Uuden sukupolven mittausjärjestelmä edistää uusiutuvan energian ja kulutusjouston tasapainoa energiajärjestelmässä.  
  • Entistä tarkempi sähkönmittaus mahdollistuu Elisan uusimmalla IoT-teknologialla. Mittareihin saa yhteyden haastavistakin paikoista, kuten monen seinän takaa tai maan alta.  
  • Asiakkaat ja isännöitsijät saavat mittarinvaihdosta ennakkotiedon postitse sekä kotitaloudet asennusajan, jonka voi tarvittaessa vaihtaa. 
  • Ennen asennusajan vahvistusta asiakkaitten ei tarvitse tehdä mitään.  
  • Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.  
  • Nykyiset sähkömittarit ovat tulossa käyttöikänsä päähän.
Palaa uutislistaukseen