Elinvoimaa Orivedelle – siis mitä me oikein täällä tehdään

Tervetuloa Oriveden kaupungin elinvoimapalveluiden ensimmäisen blogikirjoituksen pariin! Lue rohkeasti eteenpäin, sillä täällä blogimme puolella tarkoituksemme on kertoa toiminnastamme rennosti, kuivaa kapulakieltä kartellen.

Oriveden kaupunginvaltuusto päätti pari vuotta sitten perustaa kaupunkiin elinvoimapalvelujen yksikön. Tähän yksikköön koottiin kaupungin palveluista kaavoitus ja maankäyttö, työllisyyspalvelut, yrityspalvelut, asumispalvelut, joukkoliikenne sekä viestintä ja markkinointi. Nuppilukuna tämä tarkoittaa noin 20 henkilöä.

Homma voi kuulostaa puhtaasti hallinnolliselta operaatiolta, mutta tavoitteena on ollut saada uutta voimaa tekemiseen kokoamalla kaupungin kehittämisen kannalta keskeiset toiminnot ja tekijät yhteen. Ohjenuoraksi tekemisellemme valtuusto hyväksyi kaupunkistrategiaan perustuvan elinvoimaohjelman.

Kuten edellä olevasta listasta huomaatte, tehtäväkokonaisuutemme on kohtalaisen laaja. Työmme on päivittäisten työtehtävien hoitamista mm. asiakaspalvelua, henkilöstöhallintoa, sisäisiä ja yhteistyöverkostoon liittyviä kokouksia, päätösvalmistelua jne. Niiden lisäksi on pidemmän aikajänteen kehittämistoimia ja suunnittelua.

Erityisesti nämä pidemmälle ulottuvat jutut ovat sellaisia, että niistä on hyvä kertoa aika ajoin ulkomaailmaan; missä vaiheessa kulloinkin ollaan ja miten toimet etenevät. Muutoin kuntalaisille saattaa tulla helposti mieleen ajatus, että mitähän ne siellä valkoisessa talossa puuhaavat ja ovatko mahdollisesti joskus uutisoidut kehittämishankkeet hautautuneet kokonaan.

Asemanseudun ja junaliikenteen kehittäminen on myös ottamassa isoa harppausta eteenpäin.

Blogikirjoitusten avulla voimme avata asioita paremmin

  • Nysse -vuorot eivät mitenkään sovi minun työmatka-aikatauluihini, kuka näitä oikein suunnittelee ja miksi palautteita ei huomioida?
  • Asukasluku vain laskee, miksi kaupunkia ei markkinoida?
  • Mikä tämä villasukkajuttu oikein on?
  • Orituvan ympäristöön pitäisi saada lisää yrityksiä, miksi sinne ei kaavoiteta tontteja?
  • Kyllä ysitie pitäisi saada nelikaistaiseksi Orivedelle asti, pitäisi tehdä jotain!
  • Onko tänne tulossa joku tuulivoimapuisto?

Tuttuja lausahduksia ja kaikki nämä liittyvät kaupungin elinvoimapalveluihin.

Kaupungin uusien nettisivujen sisältöjä suunnitellessamme syntyi ajatus siitä, että blogikirjoitusten kautta voisimme avata tekemistämme paremmin. Sovimme yksikkömme henkilöstöpalaverissa, että tulemme julkaisemaan keskimäärin kerran kuussa blogikirjoituksen meidän tehtäväkenttämme ajankohtaisista asioista.

Jaamme kirjoitusvuoroja siten, että yksikkömme eri henkilöt osallistuvat tämän toteutukseen. Minä lupasin aloittaa ja kertoa tässä ensimmäisessä blogissa juuri näitä blogimme taustoja, yleisiä tavoitteita ja alkulinjauksia. Muita kirjoittajia porukastamme ovat ainakin tiedottaja Jenni, yrityskoordinaattori Irene, yritysneuvoja Pirjo, kaavasuunnittelija Tea, logistikko Mari, työllisyysasioiden päällikkö Kirsi ja asumispalvelupäällikkö Veli-Pekka.

Työskentelyä koronakeväänä

Koronakevät on jonkin verran hankaloittanut työskentelyä, kun olemme olleet kohta kolme kuukautta etätöissä ja yhteisiä kasvotusten käytäviä idea- ja suunnittelukokouksia ei ole voitu pitää. Sen lisäksi yksikkömme monen työntekijän työtehtävät ovat saaneet ihan uuden painotuksen korona-pandemian poikkeusoloihin liittyvien järjestelyjen vuoksi.

Kaikesta huolimatta monia juttuja on saatu eteenpäin, mm. rantaosayleiskaavan hyväksymiskäsittely valtuustossa, kaupungin nettisivujen uudistushankkeen toteuttaminen suunnitellussa aikataulussa ja sisältöstrategiaan perustuva some-markkinointikampanjan käynnistyminen. Asemanseudun ja junaliikenteen kehittäminen on myös ottamassa isoa harppausta eteenpäin. Viime viikolla julkistettu MAL4 -sopimus sisältää valtion 50 % rahoituksen (150.000 euroa) Oriveden asemanseudun kehittämisen alkuvaiheen toimiin. Tällä rahoituksella saamme toteutettua hyvän pohjatyön eli suunnitelmat, joihin voimme jatkossa hakea investointirahoitusta ja hankkeiden toteuttajia.

> Luet Elinvoimaa Orivedelle -blogia, jota kirjoittaa kaupungin elinvoimapalvelujen henkilöstö. Lue sarjan kaikki blogikirjoitukset täältä!

Palaa uutislistaukseen