Koronatestauskäytännöt ovat muuttuneet, kaupunki kannustaa nuoria aikuisia ottamaan koronarokotteet

Etätyösuositus päättyy Pirkanmaalla lokakuun alusta ja työpaikoille suositellaan hybridimallia. Matalan riskin tapahtumien yleisömäärää ei tarvitse rajoittaa lokakuun alusta alkaen. THL ja Pirkanmaan koronanyrkki ovat päivittäneet maskisuosituksensa.

Koronanyrkki on linjannut, että alueella ei jatketa syyskuun loppuun päättyvää etätyösuositusta, vaan työpaikoilla voidaan siirtyä asteittain etätöistä lähitöihin. Työpaikoille suositellaan mahdollisuuksien mukaan hybridimallia, jossa esimerkiksi puolet työntekijöistä on kerrallaan etätöissä ja puolet läsnä.

Lokakuun alusta THL:n riskiluokituksen mukaisissa matalan riskin yleisötapahtumissa, kuten teatterissa ja konserteissa, joissa on omat paikat, voidaan ottaa korkein sallittu asiakasmäärä. Ruuhkien syntymistä tulee välttää esimerkiksi naulakoilla ja ravintolapalveluissa.

THL on päivittänyt maskisuosituksensa, jonka mukaan kasvomaskeja käytetään jatkossa oman harkinnan mukaan. Suosituksen mukaan maskia kannattaa edelleen käyttää etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton. Pirkanmaan koronanyrkki on tehnyt oman linjauksensa 1.10. Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä käsittelee asian maanantaina 4.10., jonka jälkeen annetaan linjaus kaupungin yksiköihin.

Orivedellä kaikki kaupungin palvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti. Kaupungintalon valtuustosali varataan edelleen marraskuun puoliväliin saakka vain kaupungin sisäiseen käyttöön.

Jo yli 20-vuotiailla rokottamattomilla kohonnut riski sairaalahoitoon

Koronanyrkki nosti esille tiistaina, että sairaalahoidossa olevista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia. Rokottamattomuus on selvä riski sairaalahoitoon joutumiselle jo yli 20-vuotiaille. Riski kasvaa jatkuvasti vanhempia ikäluokkia kohti.

Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä kannustaa erityisesti nuoria aikuisia hakeutumaan rokotukseen. Rokotus varataan omalle terveysasemalle joko soittamalla tai verkossa. Verkkoasiointi vaatii vahvan tunnistautumisen.

Orivesiläiset voivat hakea rokotteen myös ilman ajanvarausta Ratinan rokotuspisteestä 10.10. saakka. Ratinaan voi myös varata rokotusajan.

Ala- ja yläkoululaiset saavat tehosterokotteet ennen syyslomaa. Orivedellä on alettu tehdä kolmatta rokotekierrosta vahvasti immuunipuutteisille.

Koronatestaukseen muutoksia

Koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen.

Testeihin hakeutuvat jatkossa seuraavat:

  • Rokottamattomat tai yhden rokotusannoksen saaneet, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita
  • Kahteen kertaan rokotetuista ne, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita ja jotka tulevat sairaalahoitoon tai päivystykseen, ovat tiettävästi altistuneita koronavirukselle, kuuluvat riskiryhmiin, joiden rokotesuojan epäillään heikentyneen tai jotka ovat sote-työntekijöitä tai ikääntyneiden hoivayksiköiden asukkaita.
  • Alle 12-vuotiaista ne, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita ja joilla on korona-altistus kahden viikon sisällä, perhepiirissä yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai joiden testaustarpeen lääkäri arvioi lapsen infektio-oireiden perusteella.

Jatkossa epidemiaa torjutaan paikallisesti

Hallituksen uusi hybridistrategia on otettu käyttöön. Koronarajoituksia ja suosituksia ryhdytään purkamaan asteittain saman tien. Strategian mukaan valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan kokonaan, kun saavutetaan vähintään 80 %:n rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneillä tai kun kaikilla halukkailla yli 12-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokoteannosta.

Hybridistrategian tavoitteena on, että yhteiskunnan eri toiminnot ovat avoimia. Epidemiantorjunnan vastuu siirtyy entistä enemmän kunnille. Tartuntatilannetta ja sen vaikutuksia seurataan ja tartuntaryppäät sammutetaan ensisijaisesti paikallisin toimenpitein.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä, ”koronanyrkki”, jatkaa toimintaansa ja kokoontuu säännöllisesti arvioimaan alueellista epidemiologista tilannetta ja harkitsemaan tarvittavia suosituksia ja rajoituksia. Koronanyrkki kokoontuu jatkossa kahden viikon välein. Seuraava kokous on 12. lokakuuta. Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan.

> Lue kaikki Pirkanmaalla voimassa olevat suositukset täältä

> Oriveden kaupungin rajoitukset löydät täältä

> Koronarokotukset Orivedellä

Artikkelia päivitetty 1.10.2021 klo 12.50: Lisätty THL:n uusi maskisuositus ja klo 16.24: Lisätty Pirkanmaan koronanyrkin maskisuositus

Palaa uutislistaukseen