Koronatilanne pahenee nyt nopeasti – avi valmistelee tiukempia kokoontumisrajoituksia

Koronatilanne heikkenee jatkuvasti koko Suomessa. Pirkanmaalla on voimassa laaja maskisuositus ja etätyösuositus.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä, ”koronanyrkki”, totesi tiistain kokouksessaan, että yleinen maskisuositus on tällä hetkellä ensisijaisen tärkeä työkalu koronatartuntojen ehkäisemisessä. Pirkanmaalla on voimassa yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille julkisessa liikenteessä, yleisissä sisätiloissa, ruuhkaisissa ulkotiloissa, työpaikoilla ja kouluilla.

Uudesta koronavirusvariantista omikronista on saatu vasta vähän tietoa. Koronanyrkki korostaa, että senkin vuoksi nyt on erityisesti syytä varovaisuuteen ja turvallisuusohjeiden noudattamiseen.

Koronanyrkki linjasi myös laajan etätyösuosituksen Pirkanmaalle niihin tehtäviin, joissa se on mahdollista. Tarkoituksena on kuitenkin pitää julkinen asiakaspalvelu mahdollisimman normaalisti avoinna. Etätyösuosituksella ei ole vaikutusta Oriveden kaupungin palveluihin. Etätyötä tehdään niissä toimistotehtävissä, joissa se on mahdollista.

Aville esitetään 20 henkilön rajoitusta yleisötapahtumiin

Koronanyrkki on esittänyt Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle, että kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet yli 16-vuotiaille rajoitettaisiin Pirkanmaalla korkeintaan 20 henkilöön. Isompia tilaisuuksia voisi järjestää, jos koronapassi on käytössä.

Tällä hetkellä on voimassa 100 henkilön kokoontumisrajoitus sellaisissa yleisötilaisuuksissa, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joiden osallistujille ei ole määrätty istumapaikkoja. 100 henkilön kokoontumisrajoitus koskee myös kaikille avoimia yhteislaulutilaisuuksia.

Avi antaa uuden määräyksen todennäköisesti ensi viikolla. Rajoitukset eivät kohdistu lapsiin eikä koronapassia voi vaatia alle 16-vuotiaalta. Kunnissa linjataan erikseen esimerkiksi koulujen joulujuhlista ja joulukirkoista, joista tiedotetaan vanhempia suoraan Wilman kautta.

Ilmaantuvuus on noussut Pirkanmaalla 286 tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Testipositiivisuus oli viimeisen 14 vuorokauden ajalta 11,5 prosenttia. Uusia todettuja tartuntoja oli 871 kappaletta. Tartuntaluvuissa näkyy erityisesti lasten ja nuorten korkea osuus. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noususuunnassa.

Tays suosittelee kotitestejä

Koronanyrkki nosti esille, että julkisen terveydenhuollon koronatesteissä on käynyt paljon rokottamattomia henkilöitä hakemassa koronatestitulosta koronatodistusta varten. Koronanyrkki muistuttaa, että Fimlabin testaus on tarkoitettu vain oireisille henkilöille. Kunnat järjestävät testin koronatodistuksen saamiseksi vain 16-17-vuotiaille.

Tays suosittelee kotitestien käyttöä potilaille, joilla on hengitystieinfektion oireita. Kotitestiä voi käyttää esimerkiksi tilanteissa, joissa perheen lapsilla tai nuorilla ilmenee hengitystieinfektion oireita. Kotitesti voi auttaa erottamaan koronaviruksen aiheuttamat infektiot muista tällä hetkellä hengitystietartuntoja aiheuttavista viruksista. Jos kotitesti on positiivinen, sairastuneen pitää hakeutua vielä laboratoriossa tehtävään testiin.

Yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille tarjolla kolmas rokote

Yhden koronarokotuksen saaneita on nyt Pirkanmaalla 87,2 prosenttia ja yli 12-vuotiaista kahdesti rokotettuja 82,3 prosenttia. Liki kolmasosa yli 80-vuotiaista on saanut kolmannen rokotteen. Yli 12-vuotiaista 4,5 prosenttia on saanut kolmannen koronarokotteen.

Riskiryhmiin kuuluvat ja kaikki sellaiset yli 60-vuotiaat, joiden kakkosrokotteesta on kulunut puoli vuotta, voivat ottaa kolmannen koronarokotuksen. Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä muistuttaa, että läheisten on hyvä auttaa ikäihmisiä rokotteeseen hakeutumisessa ja ajanvarauksessa.

Palaa uutislistaukseen