Kurkista ukrainalaiseen kulttuuriin ja orivesiläisiin koteihin – Orivedellä tapahtumien superviikonloppu 10.–12. kesäkuuta

Orivedellä on pian tapahtumien superviikonloppu: Vanhat talot ja pihat ympäri Orivettä avautuvat yleisölle. Kirkkolahdella taas on kolmen päivän ajan ohjelmaa villasukkauinnista beach partyyn. Viikonloppuna Orivedelle saapuu kymmeniä ukrainalaisia eri puolilta Suomea viettämään ukrainalais-suomalaista kolminaisuusjuhlaa.

Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtuma järjestetään jo viidennen kerran. Kaksipäiväisessä tapahtumassa 11.-12.6.2022 yleisö pääsee vierailemaan arvokkaasti ikääntyneissä taloissa ja viehättävissä vanhoissa puutarhoissa. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

Useissa taloissa ja pihoissa on tarjolla kahvia ja houkuttelevia herkkuja. Muutamissa kohteissa voi tehdä myös kirpputori- ja antiikkilöytöjä. Tunkelon Isotalon Lyydian kulttuurikahvilassa on tarjolla maistuvaa keittolounasta. Kohteiden joukossa on myös museoita, kuten harvinainen Uittomuseo, sekä useita taidenäyttelyitä. Kierrokselle kannattaakin varata hyvät jalkineet ja käteistä rahaa.

Ensimmäisenä koronavuonna Oriveden Vanhat talot ja pihat järjestettiin täysin virtuaalisesti tapahtuman Facebook-sivulla. Kotisohvalta tutustuttavat kohde-esittelyt saivat niin paljon kiitosta, että virtuaaliosallistuminen on haluttu mahdollistaa edelleen.

Tänä vuonna kaikki kohteet esitellään myös virtuaalisesti. Pitkäjärven Lehtolaan voi tutustua vain Facebook-sivulta käsin, muut kohteet ovat avoinna yleisölle. Tapahtumatiedot löytyvät Oriveden kaupungin verkkosivuilta. Tapahtuman järjestää Oriveden kaupunki.

Käpälämäen puutarhan huvimajan kalustoa.
Talo Käpälämäki ja sen viehättävä pihapiiri ovat avoinna yleisölle lauantaista sunnuntaihin. Kuva: Marjo Aspegren

Kirkkolahdella villasukkauintia, Vesisankarit ja nuorten festarit

Kirkkolahden uimarannalla (Säästäjientie 13, Orivesi) järjestetään ensimmäistä kertaa kolmipäiväinen koko perheen Kirkkolahden rannalla -tapahtuma.

Ohjelma käynnistyy perjantaina 10.6. kello 17.30. Perjantai-illan aikana on luvassa muun muassa haitarinsoittoa sekä villasukkauintikisat, joissa edetään villasukat jalassa ja pilke silmäkulmassa. Paras villasukka-asu palkitaan. Orivesiläisen 4Seasonsin saunatelttaan pääsee lämmittelemään koko illan ajan. Lavalla soittelee The Folking Brains.

Lauantaina 11.6. kello 12 Kirkkolahden valtaa Vesisankarit-tapahtuma, jossa harjoitellaan monipuolisia vesitaitoja. Vuoden 2022 Vesisankareiden teemoina ovat melonta ja luonnonvedet.

Lauantaina kello 17.30 eteenpäin tapahtuma-alueella käynnistyy nuorten Kirkkis Beach Party erilaisine aktiviteetteineen. Tarjolla on maksutonta pyttipannua. Festareilla esiintyvät Joona Liimatainen, Elomaker ja Mansesteri.

Sunnuntaina 12.6. Kirkkolahden rannalla -ohjelma alkaa kello 14, jolloin ohjelmalavalla on puheenvuoroja ja soppatykistä saa maksutonta kalasoppaa. Karaoke käynnistyy kello 14.30. Puoli neljältä alkaa Kertun tuolijumppa ja neljän aikaan Oriveden seurakunnan jumalanpalvelus.

Kaikki Kirkkolahden tapahtumat ovat päihteettömiä ja niihin on vapaa pääsy. Tapahtumatiedot löytyvät Oriveden kaupungin verkkosivuilta. Tapahtuman järjestää Oriveden kaupunki.

4Seasonsin telttasauna kesäisessä järvimaisemassa.
Orivesiläisen 4Seasonsin saunateltta on lämpenee Kirkkolahden uimarannalla perjantai-iltana. Kuva 4Seasons

Borssikeittoa ja ukrainalaisia tansseja

Sunnuntaina 12.6. on ukrainalaisten perinteinen juhlapäivä, kolminaisuusjuhla. Orivedelle saapuu viikonloppuna kymmeniä ukrainalaisia viettämään ukrainalais-suomalaista ystävyyden festivaalia. Tapahtuman koordinaattorina toimii orivesiläinen Gita Ojanen, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä opettaen Suomeen saapuneille ukrainalaisille suomen kieltä.

– ​​Ukrainalaiset tulevat viettämään omaa kansallista juhlapäiväänsä, mutta myös tutustumaan Oriveden kaupunkiin, sen historiaan ja perinteisiin sekä suomalaiseen kulttuuriin, Ojanen kertoo.

Lauantai-iltana kello 22 järjestetään kaikille avoin kynttiläkulkue kirkon kellotapulin luota Orivarsa-patsaalle ja takaisin. Kynttilät lasketaan muualle haudattujen muistomerkille. Kynttiläkulkueella halutaan muistaa sodassa menehtyneitä ukrainalaisia. Sadesäällä kynttilät viedään suoraan muistomerkille.

Ukrainalaiset rukoilevat rauhaa Ukrainaan Oriveden kirkossa sunnuntaina kello 11, jolloin kirkossa on myös minikonsertti. Kello 13 siirrytään seurakuntatalolle (Latokartanontie 5), jossa on luvassa valokuvanäyttely sekä ukrainalaisia ja suomalaisia herkkuja. Sen jälkeen juhlaväki siirtyy Kirkkolahden rannalle, jossa järjestetään pelejä ja työpajoja.

– Kaikki ovat tervetulleita tapahtumiin ja tutustumaan ukrainalaiseen kulttuuriin ja perinteisiin, Ojanen sanoo.

Gita Ojanen etsii Orivedeltä myös yöpymispaikkoja ukrainalaisille perheille lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi. Majapaikkoja voi tarjota ottamalla yhteyttä Ojaseen.

Lisätiedot:

Tiedottaja Jenni Koponen, jenni.koponen@orivesi.fi, p. 040 1339 214

Nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas, jenni.ahokas@orivesi.fi, p. 040 133 9240

Ukraina-tapahtuman koordinaattori Gita Ojanen, gita.ojanen@gmail.com, p. 044 2376 013

Palaa uutislistaukseen