Liikkuvasta Opiskelusta voimaa opiskeluun!

Kaikki varmaan muistavat Liikkuvan koulun peruskouluajoilta, mutta mikä tämä Liikkuva opiskelu sitten on? Lue blogikirjoitukseni, niin tiedät, mistä kaupungin hankkeessa on kyse ja miten sillä edistetään orivesiläisten nuorten hyvinvointia!

Liikkuva opiskelu on ikään kuin jatko-osa Liikkuvalle koululle. Se ei tarkoita, että kaikkien pitäisi liikkua hikeä, verta ja kyyneleitä tavoitellen joka päivä. Se ei myöskään tarkoita, että liikunnan pitäisi mennä kaiken muun edelle koulupäivän aikana, vaan nimenomaan tukea sitä kaikkea muuta toimintaa ja opiskelua.

Tiesitkö, että toisen asteen opiskelijan hereilläoloajasta 75 prosenttia kuluu istuessa?

Liikkuva Opiskelu tarkoittaa liikkeen lisäämistä koulupäivään. Se on sitä pientä liikettä tunneilla, mikä tulee työasentoja vaihtamalla tai monisteet hakemalla sen sijaan, että opettaja jakaisi ne. Se on sitä, että kuunnellaan opiskelijoita ja otetaan heidän toiveensa huomioon. Se on myös sitä, että pyritään tekemään opiskelusta nykyistä mukavampaa, toiminnallisempaa ja virkistävämpää. Tiesitkö, että toisen asteen opiskelijan hereilläoloajasta 75 prosenttia kuluu istuessa?

Tavoitteena tässä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa hankkeessa on siis lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja opiskelukykyä toisella asteella. Opiskelukykyhän on opiskelijan työkykyä, joka vaikuttaa opintojen sujumiseen, hyvinvointiin ja tulevaan työkykyyn. Emme halua koordinoida hanketta jostain kaukaa käsin, vaan tavoitteena on askel askeleella saada myös opiskelijat ja henkilökunta mukaan ideoimaan ja toteuttamaan uutta toiminnallista arkea.

Opiskele ja Liiku Orivedellä -nimellä toimiva hanke starttasi syksyllä 2019, ja se jatkuu toistaiseksi ainakin lukukauden 2020 loppuun. Toimintaa jatketaan myös tulevalla lukuvuodella, tosin Terve Nuori -nimellä yhteistyössä yhteiskoulun ja lukion monivuotisen Erasmus+ Hello Teenager! -hankkeen kanssa.

Toiminnallisin terveisin,

Iris Sundelin
Hankekoordinaattori

Lähteet:

LIKES-tutkimuskeskus. 2019. Opiskelijan fyysinen aktiivisuus, toimintakyky ja hyvinvointi -tutkimus 2017-2018. Julkaisematon.

Seuraa Terve nuori -hanketta somessa:

● Facebook: Terve Nuori Orivesi
● Instagram: @tervenuoriorivesi

Ota yhteyttä:

Ota yhteyttä


Palaa uutislistaukseen