Yli miljoonan piristysruiske orivesiläisyritysten kehittämiseen

Tästä on hienoja mediahuomiotakin saaneita orivesiläisesimerkkejä: neulostehtaalla kehitettiin pikavauhtia suojavaatteisiin kelpaava materiaali, toisaalla on ajettu ylös kasvomaskien tuotantoa, useat yritykset ovat uudistaneet toimitusketjujaan tai uskaltaneet jopa suunnitella uusia investointeja ja moni on lisännyt kilpailukykyään pienemmillä tehostamistoimilla.
Valtiovallan taholta luotiin jo kriisin alkuvaiheessa uusia puitteita yritysten tukemiseen. Näkemykset näiden oikeasta kohdentumisesta ovat kirjavia, mutta merkittävää osaa suomalaisesta elinkeinoelämästä on pystytty auttamaan selviytymisessä ja uudistumisessa. Orivedelle tähän mennessä kohdistunut potti on ylittänyt jo miljoona euroa: Business Finlandin häiriötilannerahoitus n. 730 000 euroa, ELY-keskuksen tuet n. 300 000 euroa ja kuntien kautta kanavoitu yksinyrittäjien tuki yli 120 000 euroa. Näiden vaikutuksia jäämme mielenkiinnolla odottamaan!
Kaupunginhallitus on tämän kauden aikana myös kiinnostuneena vieraillut useissa yrityksissä eri puolilla Orivettä kuuntelemassa ja keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista.
Orivedellä on viime vuosina määrätietoisesti panostettu elinvoimatyöhön ja yksi kunnan elinvoimaan vaikuttavista tekijöistä on elinkeinoelämän draivi. Muutamia nostoja mainitakseni elinvoimajohtajan viran perustamisen lisäksi kaupungin viestinnässä nostetaan nykyisin selkeämmin esiin paikallista osaamista ja vahvuuksia, yhteistyö yrittäjien suuntaan on ottanut aimo harppauksen myönteiseen suuntaan ja myös seudullisesta elinkeinotyön yhteistyösopimuksesta saadaan nykyisin irti aiempaa enemmän. Parannettavaakin on, mutta suunta on oikea.
Kaupunginhallitus on tämän kauden aikana myös kiinnostuneena vieraillut useissa yrityksissä eri puolilla Orivettä kuuntelemassa ja keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista. Muutamaan yritykseen tutustuimme myös Pirkanmaan kansanedustajien kanssa. Teemme kaikkemme, jotta voimme oman roolimme ja keinojemme kautta pohjustaa yritysten menestystä ja uskoa tulevaisuuteen.
Näistä positiivisista signaaleista huolimatta haasteet ovat isoja niin yrityksissä kuin kunnissakin. Elinkeinoelämän rooli on myös kuntatalouden näkökulmasta merkittävä. Pitkällä tähtäimellä koronakriisissä entisestään lisääntyneet haasteet kuntataloudessa eivät ratkea pelkällä säästämisen surullisenkuuluisalla juustohöylällä vaan elinvoimainvestoinneilla tulevaisuuteen.
Mitä nämä investoinnit sitten parhaimmillaan olisivat elinkeinotoiminnan näkökulmasta? Siinäpä myös taatusti politiikassakin värikästä keskustelua herättävä pähkinä purtavaksi. Ysitien varren yritysalueen kehittäminen, joustava kaavoitus, aseman seudun asteittainen uudistaminen, uudet kumppanuusmallit esimerkiksi toimitilarakentamisessa, innovatiiviset hankinnat, koulutuksen tarkempi kohdentaminen työvoiman lisäämiseksi vai jokin aivan muu?
Haluaisinkin haastaa kaikki elinkeinoelämän vauhdittamisesta kiinnostuneet tahot entistä tiiviimpään yhteistyöhön niin kaupungin viranhaltijoiden kuin meidän päättäjienkin kanssa. Pidetään yhteyttä!
Luet kaupunginhallituksen ja nuorisovaltuuston blogia, jota kirjoittavat vuorollaan hallituksen ja nuvan jäsenet. Lue muita blogin kirjoituksia täältä. Uusi kirjoitus julkaistaan kuukausittain.