Maskit käyttöön ykkösluokkalaisista lähtien, karanteeneista luovutaan

Pirkanmaan koronanyrkki totesi tiistaina, että koronatartunnat ja sairaalahoidon kuormitus jatkavat nopeaa kasvuaan. Oriveden alakouluissa otetaan maskit käyttöön 1.−3. luokkien oppilaille. Maskeja käytetään myös koulukuljetuksissa.

Huonon koronatilanteen vuoksi koronanyrkki suosittelee lasten ja nuorten harrastamista ainoastaan omissa harrastusryhmissään sekä kilpailu- ja ottelutoiminnan keskeyttämistä tammikuun loppuun saakka. Lajiliitot ohjeistavat orivesiläisiä seuroja toimintatavoista.

Aiemmin yksityistilaisuuksiin suositeltiin 20 henkilön kokoontumisrajaa. Koronanyrkki laski nyt suosituksen kymmeneen henkilöön.

Koronaministeriryhmä esitti viime viikolla, että oppilaille jaettaisiin kotitestejä. Pirkanmaan koronanyrkki totesi, että asia on täysin keskeneräinen. Alueella odotetaan THL:n ohjeistusta.

Aluehallintoviraston odotetaan tekevän valtakunnallisten linjausten mukaisia uusia päätöksiä kuluvan viikon aikana, mutta niiden sisällöstä ei ole vielä tietoa. Oriveden kaupunki tiedottaa koronatilanteesta ja päätöksistä seuraavan kerran ensi viikolla.

Karanteeneista ja jäljityksestä luovutaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti tänään, että Pirkanmaalla luovutaan karanteeniin asettamisesta. Samoin luovutaan altistuneiden jäljityksestä lukuun ottamatta terveydenhuollon yksiköitä, hoivalaitoksia ja asumisyksiköitä. Eristysaika lyhenee viiteen vuorokauteen.

Sairaanhoitopiiri perustelee päätöstään sillä, että nopeasti leviävän taudin kohdalla jäljitys ei enää toimi ja tehokkain keino estää vaikeaa koronavirustautia on väestön laajamittainen rokottaminen. Jäljityksestä ja karanteenista luopuminen on kansallisen pandemiasuunnitelman mukaista.

Perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta. Oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Altistuneiden suositellaan kuitenkin tartuntariskin vähentämiseksi välttävän ylimääräisiä kontakteja ja käyttävän maskia kodin ulkopuolella liikkuessaan.

Sairaana tulee aina jäädä kotiin. Päiväkotiin, kouluun tai töihin voi palata, kun oireet ovat päättyneet tai selvästi helpottaneet ja olo on ollut parempi muutaman päivän ajan.

Koronavirus on tartuttavimmillaan 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua sekä muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua. Koronaan sairastunut henkilö voi palata viiden päivän eristyksen jälkeen töihin tai opiskelupaikkaansa, jos oireet ovat helpottaneet. Tällöinkin hänen tulee noudattaa yleisiä maski- ja käsihygieniasuosituksia.

Lasten rokotukset alkavat, toisen ja kolmannen annoksen väli laskee neljään kuukauteen

Kaikki 18 vuotta täyttäneet orivesiläiset voivat nyt saada kolmannen koronarokotteen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.

Orivesiläisten 5−11-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat 24.1.2022 ja ajanvaraus avautuu viimeistään 17.1.2022. Tarkempaa tietoa rokotuksista sekä sähköisen ajanvarauksen ja puhelinnumeron löydät Tampereen kaupungin verkkosivuilta.

Eräjärvellä järjestetään rokotuspäivä keskiviikkona 19. tammikuuta. Voit varata ajan ensimmäiseen, toiseen tai kolmanteen rokotukseen. Varaa aika verkossa tai puhelimitse.

Palaa uutislistaukseen