Akaatti, pallograniitti, maasälpä, kimberliitti, timantti…

Eräjärven kivimuseossa on laaja ja mielenkiintoinen valikoima kotimaisia ja ulkomaisia kivilajeja, jalo- ja korukiviä sekä harvinaisia mineraaleja. Eräjärvi-Seuran ylläpitämä erikoismuseo toimii Eräjärven puukirkon pihapiirissä 1864 valmistuneessa lainaviljamakasiinissa.

Nykyisin Oriveden kuntaan kuuluvalla Eräjärvellä on pitkät perinteet kiviteollisuudessa ja kivenjalostuksessa. Fylliitin louhinta oli seudulla vilkkainta 1800- ja 1900 -luvun vaihteessa, jolloin Suomen suuriruhtinaskunnasta vietiin kovasimia Venäjälle. Maasälvän louhinta aloitettiin 1930- luvulla posliiniteollisuuden raaka-aineeksi. Maasälpää vietiin moniin Euroopan maihin. Kivi työllistää Eräjärvellä edelleen. Museo tutustuttaa kävijän kivilajeihin, mineraaleihin ja alueen kiviteollisuuden historiaan. Lisäksi tarjolla on taiteeseen ja historiaan liittyviä vaihtuvia näyttelyitä.

Uutuutena Suomen ainoa synteettisten jalokivien kokoelma: Nähdäkseen vastaavanlaisen on matkustettava Moskovaa! Kokoelman lahjoittajana Tarmo Grönqvist.

Ota yhteyttä

Osoite: Eräjärventie 1590
Aukioloajat: 13.6 – 9.8.2020

Ti-Su 12-17, Ma suljettu.

 

Pääsymaksut: Aikuiset 4 €, Lapset 10-15 v. 1 €

 

Tiedustelut ja opasvaraukset: puhelin: 0400 605 704
tarmo.gronqvist@pp.inet.fi

 

http://www.museokompassi.fi/orivesi/erajarven-kivimuseo/

Takaisin kohdekorttilistaukseen