Mikä ihmeen työllisyyden edistämisen kuntakokeilu?

Kokeilu liittyy Suomen hallitusohjelman tavoitteisiin työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin ja kuntien roolin vahvistamiseksi työllisyyspalvelujen järjestäjänä. Suomeksi sanoen tavoitteena on yhdistää kunnan ja valtion resursseja eli yritetään karsia turhaa byrokratiaa ja päällekkäistä työtä.
Kokeilussa pyritään saamaan työnhakijoiden ja työnantajien palveluja joustavammiksi ja helpommin tavoitettavammiksi lähipalveluiksi. Kaiken keskiössä on palvelutarve, eli tarjotaan oikea palvelu oikealle ihmiselle oikeaan aikaan.
Orivesi on ollut mukana jo aiemmassa kuntakokeilussa ja siitä saadut palautteet olivat positiivisia niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin puolelta.
Miten se voi onnistua? Kokeilun vahvuutena on kunnan ja te-palvelujen monipuolisten palvelujen ja paikkakunnan tuntemuksen hyödyntäminen.
Kun voidaan yhdistää yhdistysten, oppilaitosten sekä kunnan eri yksiköiden palvelujen lisäksi myös monipuolisia terveys-, sosiaali- ja kuntoutuspalveluja, on työkalupakissa paljon erilaisia työkaluja työnhakijoiden tarpeisiin.
Samalla tavalla työnantajien tarpeisiin voidaan palveluja räätälöidä joustavasti ja yhdistää erilaisia työllistämistä edistäviä palveluja ja koulutusta. Kenenkään ei siis tarvitse pystyä ihmeisiin yksin, vaan siinä vaaditaan monen toimijan yhteistyötä.
Orivedellä kohderyhmän laajuudeksi on arvioitu noin 350 työnhakijaa.
Kokeilun kohderyhmään kuuluvat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan. Lisäksi mukaan tulevat kaikki alle 30-vuotiaat sekä maahanmuuttajat ja vieraskieliset.
Orivedellä kohderyhmän laajuudeksi on arvioitu noin 350 työnhakijaa. Orivesi on ollut mukana jo aiemmassa kuntakokeilussa ja siitä saadut palautteet olivat positiivisia niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin puolelta. Nyt jatketaan samalla tavoin, mutta kohderyhmä on laajempi nuorten osalta.
Yritetään sovittaa palvelut työnantajille ja työnhakijoille sopiviksi.
Mietin tuota kokeilua sanana ylipäätään. Ensin se tuntui vähän ”amatöörimäiseltä” testaamiselta, yrittämiseltä, sovittamiselta… Sitten ajattelin, että juuri näistä elementeistähän työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa onkin kyse: yritetään sovittaa palvelut työnantajille ja työnhakijoille sopiviksi. Yritetään varovasti ja suuria panoksia asettamatta jonkin idean toteuttamista. Ideana on saada aikaan tehokkaampia palveluja päällekkäistä työtä vähentämällä ja osaamista yhdistämällä.
Kokeilulaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja näillä näkymin kokeilu saadaan käyntiin ensi vuoden alkupuolella ja se olisi voimassa vuoden 2023 kesäkuun loppuun. Vietetään siis ensin joulu rauhassa ja ensi vuonna sitten kokeillaan yhdessä.
> Luet Elinvoimaa Orivedelle -blogia, jota kirjoittaa kaupungin elinvoimapalvelujen henkilöstö. Lue sarjan kaikki blogikirjoitukset täältä!