Orivesi – ihmisen kokoinen maaseutukaupunki kehittyy yhteistyöllä

Täällä Orivedellä me kunnallisessa päätöksenteossa mukana olevat elämme sitä vaihetta vuodesta, kun katse on tulevassa ja laadimme tulevan vuoden talousarviota sekä seuraavien vuosien taloussuunnitelmaa. Taloutta suunniteltaessa vahva linkki on myös aina toimintaan, sehän se todellisuudessa ratkaisee. Etenkin nyt, kun eurot ovat tiukalla, kannattaa kuitenkin muistaa pidemmän aikavälin tavoitteet.

Jälleen elämme sitä aikaa vuodesta, jolloin päivä lyhenee ja aina tuntuu olevan pimeää. Kun aamulla lähdet päivän toimiin, pimeys on läsnä ja kun illemmalla palaat kotiin on jälleen kaamosta. Tämä syksyn aika vaatii meiltä kaikilta paljon. Vaikka syksy on osaltaan kaunis, vaatii se meiltä suomalaisilta oman veronsa arjen keskellä.

Valtiomme elää koronakriisin – tämän maailmanlaajuisen pandemian – kourissa haasteellista aikaa ja kunnat osana valtiota sekä julkishallintoa siinä mukana. Etenkin nyt, kun eurot ovat tiukalla, kannattaa kuitenkin muistaa pidemmän aikavälin tavoitteet. Tämä erityisesti siksi, että on tärkeää turvata hyvän elämän edellytykset lapsillemme ja lastenlapsillemme. Samoin ikääntyvälle väestölle on turvattava arvokas tie ikääntyä. Se kun on asia, joka on meidän jokaisen edessä ennemmin tai myöhemmin. Siksi kannattaa uskaltaa myös investoida.

Kotikuntamme päätöksenteon budjettia laadittaessa kannattaa muistaa muutama asia: Kuinka näkyvyys ja positiivinen viesti elinvoimaisesta kotiseudustamme välittyy? Ainakin markkinointiin kannattaa panostaa. Ja rajalliset resurssit on syytä suunnata oikein ja viisaasti. Hyvä on myös muistaa, että parhaita markkinoijia olemme me kaikki itse ja yhdessä; tyytyväiset orivesiläiset.

Oriveden sijainti on niin hyvä, että vaikka haasteita riittää meilläkin, on vaikea nähdä mitään muuta kuin pelkkää positiivista paikkakuntamme tulevaisuuden kehittymiseksi. Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä pärjää kyllä, kun uskomme mahdollisuuksiimme.

Elinvoimasta puhutaan paljon. Se sisältää muun muassa vetovoiman ja pitovoiman. Näihin meidän kannattaa yhdessä kaikkien panostaa. Mistä vetovoima ja pitovoima sitten tulevat? Ne tulevat turvallisesta ja viihtyisästä elinympäristöstä sekä kannustavasta, osallistavasta ja positiivisesta ilmapiiristä. Puhtaan luonnon ylläpitämisestä. Sujuvasta arjesta, toimivista peruspalveluista, tyytyväisistä ihmisistä ja monesta muusta. Meidän kaikkien on tärkeä myös muistaa, että näitä tekijöitä turvaamme yhdessä parhaiten, kun seudulla on myös työtä ja toimeliaisuutta sekä vireätä yritystoimintaa. Kakkua on helpompi rakentaa ja jakaa, kun se on ensin leivottu kuntoon!

Kaikkeen tähän tulee sitoutua. Yhdessähän olemme enemmän. Tuodaan siis rohkeita visioita esiin, yritetään, tuetaan paikallista toimintaa ja huomioidaan myös realismi. Oriveden sijainti on niin hyvä, että vaikka haasteita riittää meilläkin, on vaikea nähdä mitään muuta kuin pelkkää positiivista paikkakuntamme tulevaisuuden kehittymiseksi. Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä pärjää kyllä, kun uskomme mahdollisuuksiimme. Rakentakaamme sitä yhdessä taidolla, rohkeudella, yhteistyöllä, avoimuudella ja positiivisella mielellä. Nämä rakennusaineet ovat pääosin täysin meistä itsestämme kiinni!

Hyvää ja menestyksekästä syksyä ihan jokaiselle!

Jussi Viljanen

Yrittäjä, työfysioterapeutti, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

> Luet kaupunginhallituksen ja nuorisovaltuuston blogia, jota kirjoittavat vuorollaan hallituksen ja nuvan jäsenet. Lue muita blogin kirjoituksia täältä. Uusi kirjoitus julkaistaan kuukausittain.

Palaa uutislistaukseen