Orivesi työllistää nuoria kesätöihin tänäkin kesänä – ”Kaupungin on tärkeää palkata nuoria, koska kesätöitä yrityksissä on vähemmän”

Oriveden kaupunki työllistää joka kesä 30 paikallista nuorta. Kesätöitä aiotaan järjestää tänäkin vuonna normaalisti. Nuoren palkkaavalle yrittäjälle kaupunki tarjoaa kesätyösetelin, 4H-yrityksen perustavalle nuorelle taas starttirahatyyppistä tukea.

Orivesiläiset nuoret ovat odottaneet tietoa saamiensa kesätyöpaikkojen kohtalosta. Oriveden kaupungin valmiussuunnittelun johtoryhmä linjasi viime viikolla, että kaupunki haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden kesätöihin poikkeusoloista huolimatta. Kaupunki palkkaa nuoria kaikille toimialoille, esimerkiksi päivähoitoon, kirjastoon ja kunnossapitotehtäviin. Eniten kesätyöpaikkoja on puistojen ja uimarantojen kunnossapidossa.

− Kaupungin on tärkeää osaltaan palkata nuoria töihin, koska tänä kesänä palkkaavien yritysten määrä on tavallista pienempi. Kesätyöt opettavat nuorille tärkeitä työelämätaitoja ja lisäävät tietoisuutta eri työpaikoista ja aloista. Sekä kaupungille että yrityksille se tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä eri ammatteja tutuksi, toteaa Oriveden kaupungin työllisyyspalvelujen päällikkö Kirsi Onnela.

Kesätyöseteli ja 4H-yrityksen starttiraha otettiin käyttöön viime vuonna, joten käytännöt ovat uusia vielä monelle nuorelle ja yrittäjälle.

Oriveden kaupunki työllistää kesäisin 30 orivesiläistä nuorta, ja hakijoista noin kolmasosa saa kesätyöpaikan. Myös Oriveden seurakunta tarjoaa kesätyömahdollisuuden 30 nuorelle. Kaupungin kesätyöpaikkoja ovat voineet tänäkin keväänä hakea 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Kesätyöjakson pituus on kolme viikkoa ja työaika 30 tuntia viikossa.

Yrittäjälle kesätyöseteli, 4H-yrittäjälle tukea toiminnan käynnistykseen

Oriveden kaupunki kannustaa myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä tarjoamaan nuorille kesätöitä. Kannustimena on 200 euron kesätyöseteli, joka myönnetään kaikille kriteerit täyttäville yrityksille ja yhdistyksille. Setelin voi saada organisaatio, joka palkkaa 15–18-vuotiaan nuoren vähintään kahden viikon työsuhteeseen työehtosopimuksen mukaisella palkalla.

Orivesiäinen 4H-yhdistyksen perustava nuori voi saada samansuuruisen starttirahatyyppisen tuen, mikäli perustaa yrityksen vähintään kesän ajaksi. Oriveden kaupunki toivoo, että kesätyöseteliä ja starttirahaa hyödynnetään erityisesti yhdeksännen luokan päättävien nuorten työllistämisessä. Tällä tuetaan myös 4H-järjestön Ysit töihin -projektia, jossa Oriveden 4H-yhdistyskin on mukana.

− Tilanteen ja yritysten epävarmuus näkyy siten, että kesätyöseteleitä on haettu vasta yksittäisiä. Kesätyöseteli ja 4H-yrityksen starttiraha otettiin käyttöön viime vuonna, joten käytännöt ovat uusia vielä monelle nuorelle ja yrittäjälle, Onnela kertoo.

Palaa uutislistaukseen