Siitamalaista pizzaa ja pihagolfia − Oriveden Vanhat talot ja pihat avautuu tänä vuonna yleisölle myös paikan päällä

Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo neljännen kerran. Kaupunki varautui viimevuotiseen tapaan pääosin virtuaaliseen toteutukseen, mutta koronarajoitusten lieventäminen mahdollistaa sen, että suurimmassa osassa kohteista voi vierailla myös paikan päällä.

Vanhojen talojen ja pihojen ovet ja portit avautuvat 12.−13. kesäkuuta. Kaikki kohteet esitellään virtuaalisesti tapahtuman Facebook-sivulla.

Tapahtumassa ovat mukana Siitaman nuorisoseurantalo Jukola, Kesäkahvio Pakari, Eräjärven Eerola, Vihasjärven kansakoulu, Taidemylly ja Kyläpuisto, Rönnin huvikeskus, Pitkäjärven nuorisoseurantalo Lehtola, Taitokeskus Orivesi / Auvisen talo, Paltanmäen kotiseutumuseo, Tunkelon Isotalo, piha Ryttylä, talo Käpälämäki sekä Västilän Voimantalo.

Käpälämäkeen ja Voimantaloon voi tutustua vain virtuaalisesti Facebook-sivun kautta. Muut kohteet ovat auki yleisölle joko lauantaina tai sunnuntaina tai molempina päivinä. Vihasjärven kansakoulu avaa ovensa jo perjantaina 11. kesäkuuta. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

Kohteiden osoitteet, aukiolotiedot ja oheisohjelma löytyvät kaupungin verkkosivujen tapahtumakalenterista. Paperisen mainoksen kohteineen, osoitteineen ja aukioloineen voi noutaa Taitokeskus Orivedestä viikolla 23.

Tunkelon Isotalon julkisivua.
Längelmäellä sijaitsevan Tunkelon Isotalon päärakennus on vuodelta 1870. Kuva: Marjo Aspegren

Herkkuja sisäisesti ja ulkoisesti

− Juuri nyt on kesä kauneimmillaan, joten tapahtumamme ajankohta on oivallinen kesäistä kierrosta varten mielenkiintoisissa vanhoissa taloissa ja kauniissa pihapiireissä, Oriveden kaupungin kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen sanoo.

Vierailijoiden ei tarvitse tyytyä pelkästään silmänruokaan ja sivistykseen, vaan kierrokseen mahtuu myös useita kesäkahviloita ja lounaspaikkoja. Siitaman nuorisoseurantalolla Jukolassa paistetaan ”aitoa siitamalaista pizzaa”. Lounasta tarjoavat Eräjärven Eerola ja Lyydian kulttuurikahvila Tunkelon Isotalossa. Rönnin huvikeskuksen ravintolassa pääsee herkuttelemaan esimerkiksi hampurilaisilla ja salaattiannoksilla.

Kahvilaherkkuja tarjoavat ainakin Kesäkahvio Pakari ja Vihasjärven kansakoulussa toimiva Kahvila Chefbug. Kierroksen varrella voi kokea myös useita taide-elämyksiä. Taidemyllyssä ja Kyläpuistossa pääsee ihailemaan taidetta sisällä ja ulkona. Taitokeskuksella on esillä Auvisen talon historiaa -näyttely.

Riisipiirakoita vadilla.
Kuva: Marjo Aspegren

Villasukkia, villasukkia

Suomen Villasukkapääkaupungissa ei selvitä ilman villasukkia tästäkään tapahtumasta: Paltanmäen kotiseutumuseolle on ripustettu Tillukkaat ja tallukkaat – Villasukkien tarinoita -näyttely. Oriveden keskustassa liikkuva voi bongata myös puissa kasvavia villasukkia.

Toimintaa kaipaava taas voi osallistua Taitokeskuksella viikonlopun aikana järjestettäviin työpajoihin tai seurata työnäytöksiä. Golfin ystävä taas pääsee tutustumaan pihagolfrataan Ryttylän pihapiirissä, jossa pelataan aina elokuisin Ryttylä Open -pihagolftapahtuma.

Auvisen talon ovenkahva.
Tule kurkistamaan vanhoihin taloihin ja pihapiireihin Oriveden keskustassa ja maaseudulla! Kuva: Kristiina Kokko

Koronarajoitukset otetaan huomioon

Tapahtumassa otetaan huomioon voimassa olevat koronaohjeet, kuten turvavälit, maskisuositus ja käsihygienia.

− Tällä hetkellä yleisötapahtumia voi järjestää ilman kokoontumisrajaa, kunhan turvallisuudesta huolehditaan, Ahonen toteaa. – Jokainen yleisölle avoin kohde vastaa turvallisuudesta omalta osaltaan.

Tapahtuman järjestäjänä toimiva Oriveden kaupunki ohjeistaa jokaista kohdetta koronarajoituksista ja toivoo, että vierailijat noudattavat annettuja ohjeita kaikissa kohteissa ja saapuvat paikalle vain terveenä. Koronatilanteen vuoksi muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Ota yhteyttä


Viikonloppuna Orivedellä tapahtuu myös:

Palaa uutislistaukseen