Tampere ja Pirkanmaa mukana: Kaikki kolme ehdokasta jatkoon kulttuuripääkaupunkien kisassa

Tampere ja 19 Pirkanmaan kuntaa jatkavat toiseen vaiheeseen kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 tittelistä. Kansainvälinen raati päätti, että kaikki Suomen kolme hakijaa, Oulu, Savonlinna ja Tampere, jatkavat toiselle kierrokselle. Raati ilmoitti päätöksestä keskiviikkona.

Tiedote / Tampere Region 2026 -organisaatio 24.6.2020

− Tunnelmat ovat katossa, kommentoi tiedotustilaisuutta Helsingissä seurannut haun luova johtaja Juha Hemánus.

Tampereella heiteltiin ylävitosia valtuustosalissa, missä kultturiministeriön infoa seurasi muun muassa pormestari Lauri Lyly.

− Erittäin hyvältä tuntuu, mutta nythän tämä työ vasta alkaa. Seuraavaksi neuvottelukunta kutsutaan koolle elokuun alussa. Pöydällä on jo kutsu lähdössä, hän sanoo.

Lylyn viesti kilpailijolle on selkeä: − Tulette saamaan aika hyvän kilpailijan tästä porukasta. Luotan tähän joukkueeseen sataprosenttisesti.

Tahtotila ja osaaminen on Pirkanmaalla niin vahvaa, että ensi keväänä kilpaillaan tosissaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä.

Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto

Haun toinen vaihe käynnistyy syksyllä

Pirkanmaalaisten työ tittelin saamiseksi jatkuu trimmatulla hakuorganisaatiolla.

− Toinen vaihe on lyhyempi ja painotuksiltaan erilainen kuin ensimmäinen. Tiimiä hieman laajennetaankin. Hankkeessa on ollut useampi paikka avoimessa haussa toukokuussa, sanoo haun projektipäällikkö Eija Oravuo.

Toinen vaihe käynnistyy heti alkusyksystä mukana olevien kuntien tapaamisella. Edessä ovat myös rahoituspäätökset.

Haun toiseen vaiheeseen kuuluvat hakukirjan laajentaminen ja jatkokehitys sekä raadin vierailun hakijakaupungeissa. Toinen vaihe huipentuu ensi keväänä Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 valintaan. Valinnan tekee sama kansainvälinen raati.

Hakemus julkaistu verkossa

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sai otsikokseen Quality by Equality (Laatua yhdenvertaisesti). Hakukirja ja sen suomenkielinen tiivistelmä on julkaistu verkossa.

Hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty., myös valtion rahoitusosuudesta odotetaan vielä tietoa. Kulttuuripääkaupungit saavat myös EU-rahoitusta ja tekevät yritysyhteistyötä.

Tampereen pormestari Lauri Lyly kuvasi Tampereen hakemusta “idealistiseksi, upeaksi ja eteenpäin katsovaksi”.

− Tavoitteena on myös saada aikaiseksi uutta synnyttävä pysyvämpi muutos. Tällä projektilla luomme elinvoimaa, viihtyisyyttä, veto- ja pitovoimaa alueelle, Lyly sanoi.

Haun luovan johtajan Juha Hemánuksen mukaan valitsijoille haluttiin kertoa kulttuurin omaleimaisuudesta, omasta rososta, omasta voimasta. 

− Sitä me haluamme esitellä eurooppalaisille. Haluamme myös oppia Euroopalta monia laadukkaita asioita, ja yhdistää ne yhdenvertaisuuden kanssa, Hemánus sanoi.

Orivesi iloitsee mittavasta ja ainutlaatuisesta projektista

− Todella hienoa, että Tampere ja 19 Pirkanmaan kuntaa, Orivesi mukana, valittiin jatkoon Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 haussa. Yksi etappi on nyt saavutettu, mutta paljon työtä on edessä, kun mennään kohti lopullista kulttuuripääkaupungin valintaa, joka tapahtuu keväällä 2021. Tahtotila ja osaaminen on Pirkanmaalla niin vahvaa, että ensi keväänä kilpaillaan tosissaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä, sanoo Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto.

Myös Oriveden kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen iloitsee jatkoon pääsystä.

− Tuntuu hyvältä olla mukana näin mittavassa ja ainutlaatuisessa alueen elinvoimaa monesta näkökulmasta virkistävässä projektissa. Kukin ponnistaa omista lähtökohdistaan ja vahvuuksistaan käsin, mutta varsinainen voima saadaan ammennettua yhteistyöstä. Ei keskinäisesti kilpaillen, vaan toinen toistaan tukien. Quality by Equality kiteyttää ajankohtaisen yhdenvertaisuuden teeman ja tavoitteen hienosti, Ahonen toteaa.

Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa Tampereen ja kuntien arvioitu rahoitusosuus varsinaiselle kulttuuripääkaupunkitoteutukselle voi olla yhteensä enintään 25 M€. 

Summa jaetaan vuosille 2021-2027. Rahoituksesta päättää Tampereen kaupunginvaltuusto syksyllä 2020, jolloin myös kuntien valtuustot päättävät  rahoitusosuuksistaan. 

Tutkimuksen mukaan kulttuuripääkaupunki on merkittävä aluetaloudellinen kehityshanke. 2011 Turussa 55 miljoonan budjetti toi 260 miljoonan euron vaikutukset aluetalouteen.

Tampereen ja Pirkanmaan haussa ovat Tampereen lisäksi mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula (pääkuntakumppani), Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Lisätietoa:

Ota yhteyttä


Juha Kuusisto

Kaupunginjohtaja

050 401 5790

Ota yhteyttä


Pia-Maria Ahonen

Kulttuurijohtaja, kansalaisopiston rehtori

040 596 3087
Palaa uutislistaukseen