Tampereen seudun työllisyysalueen toiminta käynnistyy tammikuussa 2025, Orivesi mukana

Työ- ja elinkeinopalvelut uudistuvat 1.1.2025 alkaen. Tällöin vastuu lakisääteisten TE-palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnille tai kuntien muodostamille työllisyysalueille. Pirkanmaalle perustetaan kaksi työllisyysaluetta: Tampereen seudun työllisyysalue ja Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue.

Tiedote 20.11.2024 / Tampereen kaupunki

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille tammikuussa ja TE-toimistot lakkautetaan. Käynnissä on myös kotoutumislain kokonaisuudistus, jossa kunnille siirtyy vuoden alusta lähtien kokonaisvastuu kotoutumisesta ja maahanmuuttajien työllisyyden edistämisestä.

Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluu 16 kuntaa: Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Tampere toimii työllisyysalueen vastuukuntana ja huolehtii lakisääteisten työvoimapalvelujen tuotannosta työllisyysalueen kuntiin. Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunnan alainen työllisyysjaosto toimii kuntien yhteisenä toimielimenä ja vastaa palvelujen järjestämisestä.

Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kihniö, Parkano, Punkalaidun ja Sastamala. Mänttä-Vilppulan kunta liittyy Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen

TE-palvelujen uudistuksen tavoitteet

Uudistuksen tavoitteena on integroida työ- ja elinkeinopalvelut osaksi kuntien peruspalveluja, jotta palvelut:

  • olisivat lähempänä kuntalaisia, yrityksiä ja työnantajia,
  • tukevat paremmin työllisyyttä ja työvoiman saatavuutta ja
  • vahvistavat alueiden elinvoimaa.

Työllisyystavoitteet saavutetaan parhaiten useiden eri toimijoiden yhteistyöllä. Laajassa kumppanuusverkostossa yhdistyvät kuntien, elinkeinoelämän, työnantajien, Kelan, oppilaitosten, kolmannen sekä yksityisen sektorin osaaminen.

Tampereen seudun työllisyysalueen palvelut ja palveluverkko

Tampereen seudun työllisyysalue tarjoaa muun muassa:

  • työnvälitystä sekä osaamista vahvistavia palveluja työnhakijoille, 
  • alkavan yrittäjän palveluja,
  • työnantaja- ja yrityspalveluja rekrytointi ja muutostilanteisiin,
  • monialaisen tuen palveluja erityistä tukea tarvitseville,
  • kansainvälisen osaamisen palveluja vieraskielisille ja maahanmuuttajille, sekä
  • kotoutumista tukevia palveluja työikäisille maahanmuuttajille.

Tampereen seudun työllisyysalueen palveluverkko rakentuu siten, että jokaisessa kunnassa on palvelupaikka, jossa asiointi tapahtuu pääasiassa ajanvarauksella. Suurimmissa palvelupaikoissa Valkeakoskella, Nokialla, Kangasalla, Ylöjärvellä ja Tampereen toimipisteissä asiakkaat voivat asioida myös ilman ajanvarausta.

Pelkällä ajanvarauksella toimivien palvelupaikkojen lisäksi valmistellaan asiointipistesopimuksia kuntien kanssa vastaavien palvelujen tarjoamiseksi.

Palvelujen suunnittelussa hyödynnetään Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilusta saatuja kokemuksia. Tavoitteena on tarjota alueellisesti yhdenvertaisia, mutta paikallisiin tarpeisiin räätälöityjä palveluja.

Orivedellä työllisyyspalvelut ja asiointipiste jatkavat tutussa paikassa Orivesi-talon toisessa kerroksessa. Yhteystiedot ja aukioloajat löydät täältä: Työnhakijalle | Orivesi

Perustietoja

Tampereen seudun tulevan työllisyysalueen valmistelusta ja toiminnasta kerrotaan Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Oriveden kaupungin verkkosivuilta voit lukeat tietoa Tampereen seudun työllisyysalueesta.

Lisätiedot:

Regina Saari
Työllisyysjohtaja
Puhelin: 050 346 9603
Sähköposti: regina.saari@tampere.fi

Pauliina Laisi
Projektijohtaja, Työllisyyspalvelujen siirto- ja organisointiprojekti
Puhelin: 040 836 2730
Sähköposti: pauliina.laisi@tampere.fi

Palaa uutislistaukseen