Luentokonsertti – Barokin soiva puhe

Musiikki


Barokin soiva puhe – musiikin affektit ja tarinankerronta

Voiko musiikki ilmaista ajatuksia ja kertoa tarinaa? Voiko säveltäjä vaikuttaa kuulijaansa samalla tavalla kuin taitava puhuja? Barokin aikakaudella tästä ei ollut epäilystäkään.

1600-luvulla musiikki ymmärrettiin ”soivaksi puheeksi”, jossa säveltäjä oli kuin mestarillinen oraattori. Hänen tehtävänään oli välittää tunteita, ajatuksia ja kertomuksia musiikin kielellä – herättää kuulijan sydän eloon ja mieli liikkeeseen.

Barokin musiikillinen ilmaisu perustui vahvasti affekteihin – tunteisiin ja mielentiloihin, joita säveltäjät tavoittelivat huolellisella sävelkudoksellaan. Jokainen sävellys ja jokainen ääni saattoi ilmentää iloa, surua, intohimoa tai hartautta, ja kuulija saatettiin kuljettaa läpi koko inhimillisen tunnekirjon.

Tämän ajattelun huipentuma oli Johann Sebastian Bach, jonka musiikki paitsi kertoi tarinoita, myös kuvasi syvällisesti koko teologisen maailman ja kirkkovuoden sanoman.

Barokin ajalta löytyy myös monia muita mestarisäveltäjiä, jotka tavoittivat ihmisen olemisen syvimmät ulottuvuudet – heijastaen mielen herkkiä liikahduksia ja ihmisyyden mysteereitä sävelissään.

Musiikki ei ollut vain ajanviete, vaan se puhui, kosketti ja vaikutti. Tähän kiehtovaan maailmaan johdattavat teologian tohtori Juhana Torkki (puhe), kanttori Jari Linjama (laulu) sekä espanjalaiset muusikot Julio Caballero (cembalo) ja Bruno Hurtado (viola da gamba).

Luentokonsertissaan he avaavat barokkimusiikin saloja ja estetiikkaa, vieden yleisönsä sekä säveltäjien että heidän teostensa syvyyksiin.

Madridilaisen barokkiyhtye El Gran Teatro del Mundon muusikot vierailivat Suomessa viimeksi syksyllä 2023 esiintyen Turussa ja Helsingissä – konsertit saivat innostuneen vastaanoton. Barokin soiva puhe koskettaa tänäkin päivänä ja välittää tarinoita – sydämestä sydämeen.

Takaisin tapahtumalistaukseen