Saija Lehtonen – Maa hengittää

Näyttelyt


-

Walleniuksen Wapriikki, Walleniuksenkatu 2, Korkeakoski, Juupajoki

Saija Lehtonen on Keski-Suomesta Karstulasta metsän keskeltä kotoisin oleva taiteilija ja taidekäsityöläinen. Hän työskentelee Nokialla ja Karstulassa.

Lehtonen käsittelee näyttelynsä ”Maa hengittää” teoksissa aineessa ja aineettomuudessa samaan aikaan ilmenevää jatkuvuutta ja katoavaisuutta, kaiken kiertokulkua. Ihminen jakaa maailman ja siinä olevan kaikenkattavan järjestelmän muiden eliöiden ja maan kanssa. Ihminen osallistuu tähän järjestelmään kaiken aikaa hengittämällä. Sama ilma, joka käy henkäyksen ajan meissä, käy myös muun muassa maassa. Maapallo hengittää ihmisten, kasvien ja eläinten mukana. Hengitys myös yhdistää meidät samalla aivan fyysisellä tasolla sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Aika menettää arkipäiväisen merkityksensä.

Keskeisimmät inspiraationsa Lehtonen saa luonnonmateriaaleista, ja hän käyttää niitä teoksissaan laaja-alaisesti. Materiaaleinaan ovat mm. sienistä itse tekemänsä pigmentit, hirvenlapaluut ja -karvat. Lehtosta inspiroi myös perinteiset, ekologiset käsityötaidot, joiden mukana hän kokee siirtyvän paljon syvää tietoa. Vanhat taidot tuovat ymmärrystä luonnon kiertokulusta ja kytkevät ihmisen kiinteäksi osaksi ympäristöään. Kiinnostuksensa pohjoiseen on vienyt hänet mm. Islantiin ja Siperiaan. Lehtonen taitaa myös kalannahan parkkauksen. Lehtonen on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2019 ja tekstiilimuotoilijaksi vuonna 2006. Näyttelyyn valmistavaa taiteellista työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan taidetoimikunta.

Avoinna ti-su klo 11-18

Lisätiedot: https://www.walleniuksenwapriikki.fi/ajankohtaista/saija-lehtonen-maa-hengittaa-18-8-12-9-2021/?portfolioCats=12

Takaisin tapahtumalistaukseen