Toiveiden täyteistä uutta vuotta 2021!

”Uusi vuosi ja uudet kujeet” on vuoden vaihtuessa käytetty sanonta. Arki ja elo ei ole tuntunut vielä yhtään erilaisemmalta kuin pari viikkoa sitten vuoden vaihtuessa tai viime vuoden keväästä alkaen ylipäätään. Viime vuoden puolella annetut Covid-19-rajoitukset ja suositukset, kuten mm. kokoontumisrajoitukset, maskien käyttö ja etätyösuositukset ovat edelleen voimassa ja jatkumoa viime vuoden puolelta. Ainoa muuttunut asia on vuosiluku.

Toivoa ja valoa kuluvaan vuoteen tuo kuitenkin nopeasti eri lääkefirmojen kehittämät rokotteet pandemian pysäyttämiseksi. Vaikka korona on yhä vahvasti läsnä, uskon rokotusten alkamisen tuovan toivoa paremmasta tulevasta.

Rokotus-strategia on valtioneuvostossa hyväksytty ja rokotukset on aloitettu valtakunnassa suunnitelman mukaisesti. Tampere-Orivesi-sote-alueella Oriveden asukkaiden rokottamisen toteuttamista valmistellaan parhaillaan. Se on valtavan suuri ponnistus terveydenhoitoviranomaisille. Maksuttoman rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Asiasta saatavaa ohjeistusta on syytä seurata tarkasti.

Edellisestä kokeilusta saadut palautteet Orivedellä olivat hyviä ja rohkaisevia, joten toivotaan, että myös uuden kokeilun myötä tulokset paranevat entisestään.

Osittain koronankin johdosta viime vuoden puolelta siirtynyt aloitus työllisyyden kuntakokeilusta käynnistyy maaliskuussa 2021 myös Orivedellä. Uudessa kokeilussa jatketaan ja laajennetaan vuoden 2018 lopussa päättyneiden alueellisten työllisyyskokeiluiden toimintamallia. 

Kokeilussa kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä vahvistetaan siten, että osa tiettyjä asiakasryhmiä koskevia TE-toimiston tehtäviä siirretään kuntien vastuulle. 

Edellisestä kokeilusta saadut palautteet Orivedellä olivat hyviä ja rohkaisevia, joten toivotaan, että myös uuden kokeilun myötä tulokset paranevat entisestään. TE-toimistot tarjoavat edelleen työnantaja- ja yrityspalveluita myös kokeilukunnissa.

On todella positiivista, että avoimien työpaikkojen määrä on ollut sekä valtakunnallisesti että myös Pirkanmaalla kasvussa loppuvuodesta 2020.

Kuntien ja TE-toimistojen tulee tehdä alueellaan tiivistä yhteistyötä työnantajapalveluiden yhteensovittamisessa.  Tämä on erityisen tärkeää, jotta avoimet työpaikat saadaan täytettyä nopeasti ja osuvasti.  On todella positiivista, että avoimien työpaikkojen määrä on ollut sekä valtakunnallisesti että myös Pirkanmaalla kasvussa loppuvuodesta 2020.

Tänä vuonna kevään tulon varmin merkki on lähestyvät kuntavaalit. Aikaisemmista kuntavaaleihin valmistautumisista on jäänyt mieleen hyvä meininki. Torilla ja laajemmallakin alueella on ollut ”säpinää ja pöhinää”. Nähtäväksi jää, miten vaalityötä tehdään tänä keväänä, jos korona on edelleen kiusanamme.

Mielestäni parhaimmillaan kaupunkilaisten ja ehdokkaiden kohtaaminen tapahtuu kasvotusten – joko maskilla tai ilman koronan niin salliessa.  Mikään ei voita aitoa läsnäoloa, henkilökohtaisia kontakteja ja keskusteluja. Toivotaan, että iso osa kuntalaisista on jo saanut rokotteen ja tartuntaluvut ovat selvästi vähentyneet koko maassa vaalipäivään 18.4. mennessä.

Kuluvan vuoden kevätkuukausina tapahtuu paljon merkittäviä ja myönteisiä asioita. Pidetään huoli toisistamme ja itsestämme. Toivon uuden vuoden tuovan meille kaikille onnea, iloa ja onnistumisia.

Heidi Jakara

kaupunginhallituksen jäsen (sd)

Luet kaupunginhallituksen ja nuorisovaltuuston blogia, jota kirjoittavat vuorollaan hallituksen ja nuvan jäsenet. Lue muita blogin kirjoituksia täältä. Huom. Blogi jää nyt lähestyvien kuntavaalien takia tauolle ja ilmestyy seuraavan kerran keväällä.

Palaa uutislistaukseen