Vuokkokujan ja Niittykukan päiväkodit palkittiin ympäristötyöstään neljännen kerran Vihreällä lipulla

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.
Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Päiväkotien väki vie vihreän lipun sanomaa muihinkin yksiköihin
Vuokkokujan ja Niittykukan päiväkodeissa on pidetty yllä vihreän lipun toimintaa myös korona-aikana voimassa olevat rajoitukset huomioiden.
Lapset ovat koristelleet mukeja ja lahjoittaneet ne kaupungintalon kahvihuoneeseen, jotta kertakäyttöisten kuppien käyttö vähenisi. Samalla päiväkotien väki on saanut vietyä vihreän lipun sanomaa muihinkin kaupungin toimipisteisiin.
Varhaiskasvatuksessa on kiinnitetty huomiota liikkumisen tärkeyteen yhdessä Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeen kanssa. Päiväkodeilla järjestettiin toiminnallinen iltapäivä perheille. Iltapäivä piti sisällään erilaisia toimintapisteitä, joissa oli tietoa kierrätyksestä, unen merkityksestä, vihreän lipun tavoista, lähiympäristön ja luonnon merkityksestä, veden kiertokulusta ja tietoisku kasvisten terveellisyydestä. Pisteissä oli toiminnallinen tehtävä, jonka vanhemmat yhdessä lastensa kanssa tekivät. Perheet arvioivat lopuksi tapahtuman hymynaamoin.
Vuokkokujan päiväkodin piha-alueella järjestettiin loppukesällä sadonkorjuujuhla. Juhlassa tutustuttiin lähellä tuotettuihin kasviksiin ja muihin luonnonantimiin.

Aluejohtaja on ylpeä pitkäjänteisestä ympäristökasvatuksesta
Näiden mieleenpainuvimpien tapahtumien lisäksi vihreän lipun tapoja noudatetaan jatkuvasti päiväkotien arjessa esimerkiksi kierrättämällä, veden kulutusta tarkkailemalla ja innostamalla lapsia liikkumaan hyödyntämällä lähiympäristöä. Myös tunnetaitojen opettelua pidetään tärkeänä. Näin varhaiskasvatuksessa edistetään sosiaalista kestävyyttä.
Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Satu Salonen toteaa olevansa ylpeä kasvattajien tekemästä pitkäjänteisestä ympäristökasvatustyöstä usean vuoden ajalta.
− Yhteinen Vihreä lippu -projekti on ollut yhdistävä tekijä Vuokkokujan ja Niittykukan päiväkodeille, mikä lisää lasten tasavertaisuutta. Hienoa, että kestävän kehityksen asioita on saatu vietyä myös muualle organisaatiossamme. Kaupungintalolla työskentelee hallinnon henkilöstömme.