Historiallinen puistoaarre täynnä kauneutta ja rauhaa

Hörtsänän Arboretum on kaunis lehtomainen metsäpuisto eli arboretum, joka sijaitsee Orivedellä Onnistaipaleen kylässä. Hörtsänän Arboretumin, tai vanhalta nimeltään Hörtsänän Kukkapuiston, perusti vuonna 1909 Hugo Hörtsänä, joka oli innokas kasviharrastaja. Hän keräsi sinne kasveja Suomesta ja ulkomailta, istutti laajoja pensas- ja perennaistutuksia. Arboretumin alueella järjestettiin myös kesäjuhlia ja alueen kukkaloistoa kävi ihailemassa vuosittain satoja ihmisiä.

Arboretum jakautuu kahteen erityyppiseen alueeseen. Metsän osaan, johon suurin osa ulkomaalaisista puulajeista on istutettu, sekä alunperin puistomaisesti rakennettuun osaan. Puistomaisessa osassa on kivirakennelmia ja istuksia.

Hörtsänän arboretumin puulajikokoelma on merkittävä ja yhdessä alueen puistomaisen osan kanssa muodostuu kulttuurihistoriallisesti
ja kasvitieteellisesti arvokas kokonaisuus. Arboretum on haettu yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi, jolle on laadittu Helsingin Yliopistossa ja Hämeen Ammattikorkeakoulussa Lepaalla kunnostussuunnitelmat, jotka ELY-keskus on hyväksynyt toteuttaviksi.

Erityistä: v. 2017 alue valittiin Suomen sadan parhaan puiston joukkoon. Puisto on ollut mukana Ylen Egenland-ohjelmassa. Lue lisää puiston monista mielekiintoisista vaiheista.

Ota yhteyttä

Osoite: Onnisjärventie 11, 35300 Orivesi

Puhelin: +358 50 555 3022

https://hortsananarboretum.fi/

Ajo-ohje: Tampereentien (9-tie) liittymästä Mänttä/Keuruun -suuntaan n.3 km, käännös vasemmalle Onnistaipaleen tielle, sitä asfalttitien loppuun ja sitten käännös oikealle Onnisjärventielle, jolla on Arboretumin tienviitta peltotielle. Ajoneuvoilla ei ole pääsyä perille asti, vaan edessä on pieni kävelymatka kauniin peltomaiseman läpi.

Aukiolo: alue on avoinna vierailijoille ja ryhmille. Opastukset ennakkovarauksilla. Kukkapuiston juhlakenttä on avoin erilaisten kesäjuhlien ja tapahtumien järjestämistä varten.

Ajo-ohje Hörtsänän arboretumiin
Takaisin kohdekorttilistaukseen