Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan ihmisen mukana uusille alueille joko tahallisesti tai tahattomasti. Tutuimpia vieraslajeja ovat jättiputki, jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu. Yleensä vieraslajit sopeutuvat uuteen elinympäristöönsä huonosti.

Joskus vieraslajit voivat menestyä liiankin hyvin ja aiheuttaa haittaa alkuperäiselle luonnolle, jolloin niitä kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Vieraslajeilla ei ole uudessa ympäristössään välttämättä luontaisia vihollisia, jotka rajoittaisivat niiden lisääntymistä ja voivat pahimmillaan muuttaa kokonaisten ravintoketjujen rakennetta ja häiritä ekosysteemin toimintaa.

Vieraslajit voivat esim. risteytyä alkuperäisten lajien kanssa, valloittaa niiltä elintilaa, kilpailla samoista resursseista tai levittää tauteja ja loisia tai saalistaa alkuperäisiä lajeja liian tehokkaasti. Vieraslajit voivat haitata myös ihmisten terveyttä ja muuttaa elinympäristöjämme käyttökelvottomiksi.

Haitalliset vieraslajit voivat aiheuttaa taloudellista haittaa esim. maa-, metsä- ja kalatalouden menetyksinä tai ruokakasvisatojen tuhoina.

Vieraslajeja pidetäänkin toiseksi suurimpana uhkana maailman luonnon monimuotoisuudelle elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen.

Vieraslajien torjunta ja leviämisen rajoittaminen on kiinteistönomistajan vastuulla

Vieraslajilainsäädännön mukaan vieraslajien torjunta ja leviämisen rajoittaminen ovat kiinteistönomistajan vastuulla.

Oriveden kaupunki kartoittaa ja torjuu vieraslajeja omilta alueiltaan. Työtä tehdään vuosittain puistojen työohjelman mukaan.

Ilmoita vieraslajihavaintosi verkossa

Ilmoita vieraslajihavaintosi kansalliseen vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi

Lisätietoja vieraslajeista ja niiden torjunnasta saat

Ota yhteyttä


Katriina Vuorikivi

Kaupunginpuutarhuri (Puhelinaika keskiviikkoisin kello 9.00-11.00 ja 13.00-15.00)

040 515 1831