Lainaus ja palautus

PIKI-kirjastokortti

PIKI-kirjastoissa tarvitset vain yhden kirjastokortin. Korttia hankittaessa tarvitaan henkilöllisyystodistus (alle 15-vuotiaalta myös huoltajan tiedot). Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, uusi kortti kadonneen tilalle maksaa 2 €. Ilmoita kirjastoon henkilötietojen muutoksista (esim. osoitteenmuutos) tai päivitä tiedot itse PIKI-verkkokirjaston omissa tiedoissa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen, myös omatoimikirjastoa käytettäessä. Lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Jos kirjastokortti katoaa, ilmoita siitä kirjastoon mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi. Noudatamme PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä.

Laina-ajat

  • 4 vko = 28 vrk : kirjat, äänitteet, nuotit, lautapelit
  • 2 vko = 14 vrk : lehdet, DVD:t, konsolipelit, uutuuskirjat joissa on varausjonoa
  • Liikuntavälineiden laina-aika on kaksi viikkoa, paitsi polkupyörillä yksi viikko.

Myöhästymismaksu on 0,20 €/vrk/nide. Lastenaineistosta ei tule myöhästymismaksua, vain palautuspyyntö. Palautuspyyntö maksaa 1 € / pyyntö, poikkeuksena varatun aineiston palautuspyynnöt joista ensimmäinen on aikuisasiakkaalle maksuton ja kaikki lapsiasiakkaalle maksuttomia.

Palautusluukku löytyy kaupungintalon Kelan puoleiselta sivulta, betonikatoksen alta, kirjaston sivuoven vierestä.

Lainojen uusiminen

Lainan voi uusia 5 kertaa, mikäli siinä ei ole varauksia. Voit uusia lainasi PIKI-verkkokirjastossa, tai pyytää kirjaston henkilökuntaa uusimaan lainat. Lainojen uusiminen onnistuu myös automaatilla.

Varaus, seutuvaraus ja kaukolainat

Varaus Voit varata aineistoa kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjaston kautta.

Seutuvaraus tuo varatun aineiston Orivedelle muualta PIKI-kirjastoista. Kun teet seutuvarausta, valitse noutopaikaksi se kunta ja kirjasto, josta haluat varauksen noutaa, esim. Oriveden pääkirjasto.
 
Kun varattu aineisto palautuu kirjastoon, siitä ilmoitetaan varaajalle tekstiviestillä, sähköpostilla tai postitse. Aineisto on noudettava viikon sisällä.

  • varaus Oriveden kirjaston omasta kokoelmasta on maksutonta, noutamattomasta varauksesta peritään 1 €.
  • seutuvaraus 2 € / varaus, koskee myös lasten- ja nuortenaineistoa

Kaukolainat

Mikäli tarvitsemaasi aineistoa ei ole lainkaan PIKI-kirjastoissa, voit pyytää kirjaston henkilökuntaa tekemään kaukolainan. Kaukopalvelussa noudatetaan valtakunnallisia yleisohjeita sekä lainan antaneen kirjaston ehtoja (esim. vaatimusta ”ei kotilainaksi”). Kaukolainaksi voi tilata kirjoja, äänitteitä, nuotteja, videoita, ja mikrofilmejä. Lehtiartikkelit toimitetaan kopioina tai pdf-muodossa.

Kaukolainaus maksaa 4 € / laina sekä lähettäjäkirjaston mahdollisesti perimät maksut.

Kaukolainaksi tilatun aineiston saapuminen saattaa kestää parista viikosta kuukauteen. Etenkin kurssikirjojen osalta kannattaa varautua pitkään odotusaikaan. Opiskelijoiden kannattaa käyttää ensisijaisesti oman oppilaitoksen kirjastoa.

Kuvassa asiakas ja kirjastonhoitaja keskustelevat asiakaspalvelutiskillä
Henkilökunnalta voit aina kysyä apua ja vinkkejä.

Liikuntavälineet

Kaupungin liikuntatoimi on ostanut erilaisia liikuntavälineitä asukkaiden käyttöön. Voit lainata niitä kirjastosta testattavaksi. Löytyy kuntohulavannetta, kahvakuulaa ja montaa muuta. Tässä luettelo kaikista liikuntavälineistä. Huom! Liikuntavälineitä ei voi palauttaa muihin kirjastoihin, niitä ei kuljetella kirjastojen välillä.