Liikunnallisen elämäntavan edistämishankkeet
Vuonna 2024 Orivedellä on käynnissä tai käynnistymässä neljä liikuntapalvelujen koordinoimaa hanketta. Liikkumista ja aktiivisuutta lisätään monipuolisessa yhteistyöllä poikkihallinnollisesti, hyvinvointialueen sekä yhdistysten, urheiluseurojen ja yrittäjien kanssa. Hankkeiden rahoituksesta vastaavat Oriveden kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Liikkuva Orivesi – Vilskettä villasukkiin
Hankkeen tavoitteena on lisätä liikettä ja toimintakykyä eri ikäryhmissä etenkin vähän liikkuvien keskuudessa. Tärkeänä kohderyhmänä ovat ikääntyvät. Vuonna 2024 Liikkuva Orivesi keskittyy ikääntyvien lisäksi perheliikunnan ja -liikuntaneuvonnan kehittämiseen sekä kaupungin henkilöstön vähän liikkuvien liikuntamahdollisuuksiin.
Hankkeessa järjestetään mm. erilaisia liikuntatapahtumia ja -hetkiä yhdistysten, hyvinvointialueen ja yrittäjien kanssa. Nuorimmat hankkeen osallistujat ovat pieniä vauvoja yhdessä äitiensä kanssa. Äiti-vauva jumpassa tuoreille äideille tarjotaan vinkkejä ja tietoa pohjaksi koko perheen liikunnalliseen elämäntapaan. Vanhimmat hankkeen osallistujat liikkuvat ikääntyneiden liikuntaryhmissä tai elämyksellisillä luonto- ja metsäretkillä, joille ei ole yläikärajaa.
Omaehtoista liikuntaa tukee myös kirjaston kautta toimiva liikuntavälineiden lainaus, jota myös jatkuvasti kehitetään tarpeiden mukaan. Tästä näet ajantasaisen listan lainattavissa olevista välineistä.
Liikkuva varhaiskavatus – Vikkelät villasukat
Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus.
Valtakunnallinen ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille välineitä lasten liikkumisen lisäämiseen sekä oman työn kehittämiseen. Ohjelma tarjoaa myös konkreettisia askelmerkkejä fyysisesti aktiivisen oppimisympäristön sekä toimintakulttuurin luomiseen.
Vuonna 2024 hanke on hankkinut uuden Muksubussin varhaiskasvatusyksiköiden käyttöön. Muksubussi on ahkerassa käytössä ja sen voikin nähdä Oriveden kestustan liikunta- ja luontokohteiden lähistöllä. Perhepäivähoidon yhteisiä liikuntahetkiä on kehitetty yhteistyössä tiimien kanssa. Ohjatut viikottaiset liikuntahetket ovat tarjonneet lapsille ja kasvattajille iloa ja yhdessätekemisen kokemuksia. Hankekauden painopisteenä on myös ulkoliikunnan lisääminen ja liikettä lisäävät yhteistyömuodot kotien ja varhaiskasvatusyksiköiden kanssan.
MOVE – Liikettä luokkiin
Hankkeen tavoitteena on rakentaa liikuntaneuvonnan polku yhteistyössä koulujen ja liikuntapalveluiden kesken. Pilottihankkeen (2024-2025) tavoitteena on luoda pysyvä ilmaisen liikuntaneuvonnan malli sitä tarvitseville kouluikäisille lapsille ja nuorille yhdessä Oriveden alakouluista. Tulevaisuuden tavoitteena on palvelupolun laajentaminen kaikkiin Oriveden kouluihin.
Liikuntaneuvonta on linkitetty Move!-prosessiin, joka sisältää 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisen toimintakyvyn mittauksen sekä mittaustulosten hyödyntämisen liikuntaneuvontaan ohjaamisessa. Pilottikaudella hankkeessa työskentelee yksi liikunnanohjaaja, joka tuottaa liikuntaneuvontaa niin yksilö- kuin ryhmäohjauksin. Liikuntaneuvonnan toiminta on aina oppilaslähtöistä ja pyrkimyksenä onkin löytää jokaiselle neuvonnassa mukana olevalle oppilaalle itseään innostava liikuntamuoto hyvinvointia ja jaksamista tukemaan. Liikunnan lisäksi neuvonnassa pureudutaan terveellisen elämäntavan muihinkin osa-alueisiin. Oppilaat voivat ohjautua liikuntaneuvonnan piiriin monin eri reitein: omasta tahdostaan, huoltajien toiveesta tai terveydenhoitajan ja opettajien ohjaamana.
Itse liikuntaneuvonnan lisäksi liikunnanohjaaja on myös mukana koulun arjessa ja järjestää mm. välituntitoimintaa aktiivisemman arjen tukemiseksi.
Hyvinvointia Harrastamalla 4
Hyvinvointia harrastamalla hankkeen tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla heille laadukkaita, maksuttomia ja mieluisia harrastuksia koulupäivän yhteyteen.
Kerhot järjestetään kerran viikossa heti koulupäivän jälkeen, jotta kerhoihin osallistuminen olisi koululaisille mahdollisimman vaivatonta. Järjestettävät kerhot ovat valikoituneet keväällä 2024 toteutetun harrastuskyselyn perusteella. Erityisesti niiden lasten ja nuorten toiveita on pyritty huomioimaan, joilla ei ole muita harrastuksia. Tärkeänä osana kerhotoimintaa on lasten ja nuorten yhteisöllisyyden tunteen kasvattaminen, sosiaalisten taitojen yhdessä oppiminen sekä muiden mielen taitojen vahvistaminen.
Kerhokaudella (2024-2025) hankkeen puitteissa järjestetään alakoululaisille mm. taidekerho, pallokerho, kokkikerho ja mitä-milloinkin -kerho. Yläkoululaisille on tiedossa ainakin mopot ja moottorit -kerho sekä kuntosalikerho.