Suun terveydestä huolehtiminen
Miten vahvistan lapsen ja nuoren suun terveyttä?
- Asennoidu positiivisesti ja näytä esimerkkiä suun terveydestä huolehtimisesta, koska vaikutat lapsen suunterveystottumusten ja asenteiden muodostumiseen.
- Keskeisintä lapsen suunterveyden ylläpitämisessä ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia. Lapsen hampaista huolehtiminen alkaa jo ennen syntymää. Kun vanhempien hampaat ja suu ovat terveet, pienenee vaara haitallisten bakteerien tartuttamisesta lapsen suuhun.
- Karies bakteerin ja hampaiden kiinnityskudossairauksien bakteeritartunnan ehkäiseminen/myöhentäminen:
- Vältä sokeripitoisten välipalojen ja juomien antamista lapselle, koska ne auttavat bakteerien tarttumista.
- Vesi on lapselle paras janojuoma.
- Tartunnan ehkäisemiseksi lapsella on hyvä olla oma lusikka, jota ei laiteta aikuisen suuhun.
- Puhdista tutti juoksevan veden alla. Vältä sylkikontaktia lapsen kanssa.
- Aloita lapsen hampaiden harjaus heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua.
- Ota huomioon imetyksen ja tutin vaikutus suun sekä hampaiden kehitykseen ja terveyteen.
- Puhdista hampaat huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla.
- Ksylitolin käyttö säännöllisesti 3–5 kertaa, yhteensä 5 g päivässä. Ksylitoli vaikuttaa edullisesti nimenomaan puhkeaviin hampaisiin. Lapsi voi käyttää ksylitolituotteita, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu. Alle 2-vuotiaille suositellaan imeskeltäviä ksylitolitabletteja.
- Karkkipäivän sijaan vietetään aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa. Kouluvuosina on tärkeä huolehtia terveellisistä ruokatottumuksista.
- Vältä napostelua, makeita sekä happamia juomia ja puhdista hampaat säännöllisesti ja huolellisesti. Hampaat reikiintyvät helposti etenkin puhkeamisvaiheessa. Riittämätön suuhygienia aiheuttaa monille koululaisille myös ientulehdusta.
- Hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai harjatikulla tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana. Tässä iässä sopivin väline hammasvälien puhdistukseen on yleensä hammaslanka.
- Tupakointi, nuuskaus ja alkoholin käyttö vaikuttavat haitallisesti yleisterveyteen ja suunterveyteen. Erityisesti yhdessä käytettyinä tupakka ja alkoholi lisäävät suusyövän riskiä merkittävästi.
Miten harjaan lapsen hampaat?
- Hampaiden harjauksesta on hyvä pyrkiä luomaan lapselle miellyttävä tilanne.
- Vanhempien malli ja määrätietoinen auttaminen harjauksessa on erityisen tärkeää. Näin lapsi oppii, että hampaiden harjaus kuuluu osaksi arkirutiineja.
- Hampaat harjataan aamulla joko ennen aamupalaa tai sen jälkeen ja illalla ennen nukkumaan menoa.
- Kannusta lasta.
- Harjauksen yhteydessä lapsi voi katsella jotain mieluista lelua.
- Harjaa eri asennoissa. Lapsen suuhun näkee parhaiten lapsen istuessa vanhemman sylissä rintaa vasten nojaten tai lapsen ollessa makuuasennossa. Harjausasennon tulee olla miellyttävä kummallekin ja lapsen suuhun tulee olla hyvä näkyvyys. Huulta voi kevyesti venyttää näkyvyyden parantamiseksi.
- Lapsille on olemassa omia pieniä, pehmeäharjaksisia hammasharjoja.
- Lasten sähköhammasharjan käytön voi aloittaa n. 3-vuotiaana, mutta aina vanhemman avustamana. Sähköhammasharjalla saat hampaat tehokkaasti puhtaaksi. Se on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä, nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa.
- Harjaa hampaat järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjaus kannattaa aloittaa hankalimmasta kohdasta eli takahampaiden sisäpinnoilta, seuraavaksi ulkopinnat, ja lopuksi harjataan purupinnat leuka kerrallaan.
- Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Harjaa alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeenkin harjaustulos tulee tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä eli noin 8–12-vuotiaaksi.
- Nykysuositusten mukaan fluorihammastahnaa tulee käyttää kahdesti päivässä, jotta turvataan riittävä fluorin saanti. Riittävällä fluorin saannilla voidaan ehkäistä hampaiden reikiintymistä.
- Alle 3-vuotiaille annostellaan fluorihammastahnaa (1000-1100 ppm fluoridia) pieni sipaisu, noin riisiryynin kokoinen määrä, kaksi kertaa päivässä.
- 3-5-vuotiaille annostellaan fluorihammastahnaa (1000-1100 ppm fluoridia) lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoinen nokare kaksi kertaa päivässä.
- 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille annostellaan fluorihammastahnaa (1450 ppm fluoridia) 0,5cm-2cm kokoinen nokare kaksi kertaa päivässä.
Miten toimin lapsen hammastapaturmassa?
- Jos pysyvä hammas irtoaa kokonaan, ota välittömästi yhteyttä suun terveydenhuoltoon.
- Säilytä hammas maidossa hammaslääkärille menon ajaksi.
- Jos maitoa ei ole, hammasta voi pitää kielen alla (mutta on varottava, ettei hammas joudu hengitysteihin tai ettei sitä nielaista vahingossa) tai sen voi kääriä kosteaan paperiin. Älä säilytä kuivana! Ota myös lohjenneet palat mukaan.
- Jos mahdollista, hammas huuhdellaan juoksevan veden alla nopeasti niin, että esimerkiksi hiekka saadaan juurenpinnasta huuhdeltua. Vältä juuren pintaan koskemista.
- Jos hammas saadaan istutettua kuoppaansa alle 30 minuutissa, sen ennuste on hyvä. Aseta hammas paikoilleen jo tapaturmapaikalla. Älä puhdista hammaskuoppaa verihyytymästä, vaan paina hammas varovasti paikoilleen.
- Tapaturmaisesti irronnutta maitohammasta ei kiinnitetä uudelleen.
- Jos hampaan kruunuosasta murtuu pieni pala, se ei vaadi välitöntä ensiapua.
- Jos hampaasta murtuu iso pala, terävät murtumareunat hankaa poskea tai kieltä, hammasta vihloo voimakkaasti, hammasta särkee tai hammas heiluu, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.
- Mikäli hammastapaturmapotilaalla on vakuutus tapaturmien varalta, siitä kannattaa mainita hammaslääkärikäynnin aikana. Hammaslääkäri kirjoittaa lausunnon vakuutusyhtiöön, jossa mainitaan aiheutuneet vammat, niiden hoito sekä mahdolliset jälkihoidot ja seuraukset.
Katso myös:
Suun terveyden hoito-ohjeita
Hammaslääkäriliitto – Vauvan suunterveys
Hammaslääkäriliitto – Alle kouluikäisen suunterveys
Hammaslääkäriliitto – Koululaisten ja nuorten suunterveys
Hammaslääkäriliitto – Suunterveys eri ikäkausina
Hammaslääkäriliitto – Hammasvälien puhdistus
Hammaslääkäriliitto – Ksylitoli
Hammaslääkäriliitto – Fluorihammastahnan käyttösuositus (2020)
Hammaslääkäriliitto – Neuvolaikäisen lapsen suunhoidon- opas
Hammaslääkäriliitto – I Love Suu
Hammaslääkäriliitto- Hammastapaturmat
Helsingin yliopisto – Puhtaat hampaat
Käypä hoito – Karies (hallinta)
Terveyskirjasto – Imetyksen ja tutin vaikutus suun terveyteen