Oriveden kaupungin työllisyyspalvelut kehittävät ja toteuttavat työllisyydenhoitoa eri yhteistyökumppaneiden kesken sekä paikallisesti että seudullisesti.

Työllisyyspalveluiden toiminta on monialaista ja se sijoittuu avoimien työ- ja koulutusmarkkinoiden sekä sosiaalialan palveluiden välimaastoon. Tavoitteena on tukea asiakkaan polkua avoimille työmarkkinoille työllistämistä tukevien palveluiden keinoin.

Työllisyyden kuntakokeilut toteutetaan 1.3.2021 – 31.12.2024. Kokeilut perustuvat eduskunnan hyväksymään lakiin työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta.

Lähipalvelua omasta kotikunnasta

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilussa osa Oriveden kaupungin työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistosta oman kotikunnan asiakkaiksi. Kokeilussa kotikunta vastaa TE-palveluiden eli julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta asiakkailleen.

Pirkanmaalta kokeilussa on mukana 22 kuntaa ja ne muodostavat yhdessä oman kokeilualueen. Kokeilun alkaessa Pirkanmaan TE-toimistosta siirtyy yhteensä noin 30 000 asiakasta kokeilualueen kuntiin.

Kuka on kokeilun asiakas?

Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka:

  • eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
  • ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.

Kotoutumisajalla olevien maahanmuuttajien palvelusta vastaa keskitetysti Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut.

Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahanmuuttajien asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa. Myös muut vieraskieliset asioivat omassa kotikunnassaan.

Asiakkaille ilmoitetaan henkilökohtaisesti

Työllisyyden kuntakokeiluun siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä asiakkaiden tarvitse tämän vuoksi ottaa yhteyttä alueen TE-toimistoon tai kokeilukuntaan. Asiakkaat saavat tiedon henkilökohtaisesti. Kotikunta ottaa asiakkaisiin yhteyttä.

Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu edelleen normaalisti Pirkanmaan TE-toimistoon. Käytössä on Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi.

Kokeilussa asiakas saa hänelle nimetyn OMA-valmentajan. Hän tukee työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa. OMA-valmentaja koordinoi asiakkaalle yhdessä hänen kanssaan yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja.

Tampereen kaupungin Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus (OSKE) palvelee kaikkia Pirkanmaalla asuvia maahanmuuttaja-asiakkaita, jotka ovat kotoutumisajalla ja työnhaussa. Apua saa työhön ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Lisätietoa OSKE:sta ja palveluista löydät OSKE:n verkkosivuilta:

Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus

International Tampere Skills Centre

Mitä työllisyyden kuntakokeilulla tavoitellaan?

Työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

TE-uudistusta valmistellaan

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut eli TE-palvelut siirtyvät kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen. Pirkanmaalla on valmisteltu Pirkanmaan yhteistä työllisyysaluetta siten, että Tampere toimii yhteistoiminta-alueen vastuukuntana.

Tampereen seudun työllisyysalueen valmistelussa ovat mukana Tampereen kanssa Ylöjärvi, Virrat, Ruovesi, Juupajoki, Orivesi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti, Urjala, Akaa, Pälkäne, Kangasala, Kuhmoinen ja Valkeakoski.

Lisätietoja Tampereen kaupungin sivuilta

Palkkatuella työllistäminen/työllistyminen

Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu harkinnanvarainen tuki.

Palkkatukisääntelyä yksinkertaistetaan ja tavoitteena on, että työnantaja pystyisi ennakoimaan nykyistä paremmin, millä ehdoilla ja kuinka paljon tukea työllistämiseen voisi saada. Lisäksi tavoitteena on, että myöntö- ja maksatusprosessi olisi aiempaa nopeampi. Uusi laki astuu voimaan 1.7.2023.

Lue täältä tiedote aiheesta!

Lataa täältä työnantajan ohje palkkatuella työllistämisestä (pdf)!

Tutustu uudistuvaan tuella palkkaamiseen ja tuen sähköiseen hakemiseen (KEHA-keskuksen tiedote) (pdf)

Lue lisää:

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun verkkosivut

Yhteystiedot:

Oriveden kaupungin työllisyyspalvelut
Postiosoite: PL 7 , 35301 Orivesi
Käyntiosoite ajanvarauksella: Orivesi-talo 2 krs. Keskustie 26, 35300 Orivesi

OMA-valmentajat:

  • Piia Hannila p. 050 432 2641, piia.hannila@orivesi.fi
  • Hanne Koskela p. 050 396 1181, hanne.koskela@orivesi.fi
  • Marjo Lähteenmäki p. 046 922 2229, marjo.lahteenmaki@orivesi.fi
  • Heli Willman, p. 050 432 2651, heli.willman@orivesi.fi
  • Elina Heikkonen, p. 050 4384338, elina.heikkonen@orivesi.fi

Huomioithan, että sähköpostiyhteys ei ole suojattu. Lisätietoja suojatun sähköpostilinkin saamiseksi saat OMA-valmentajalta.

  • Jos asiasi ei ole kovin kiireellinen, voit lähettää OMA-valmentajallesi myös yhteydenottopyynnön Oma asiointi -palvelun kautta ja OMA-valmentaja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.
  • Oriveden kaupunginkirjastosta, osoitteesta Keskustie 23 löytyy asiakastietokoneita, joita voi käyttää asioinnin apuna niin kirjaston palveluaikoina kuin omatoimiaikoinakin.

Ota yhteyttä


Meri Soikka

Työllisyyspalvelujen päällikkö

0401339270