Tule kokemaan Eräpyhän minipyhiinvaellus!

Eräpyhä on Suomen 100 luontohelmeä -listalle päässyt kohde. Upeat maisemat, nähtävyyksinä Nunnankirkoksi kutsuttu muinainen uhripaikka ja vanha maasälpälouhos. Vesistö on ihanteellista melontaan.

Sijainti: Eräpyhän luonnonsuojelualueella n. 20 km Oriveden keskustasta Eräjärvelle päin

Lähtöpiste: Pysäköintialueen välittömässä läheisyydessä

Reitin pituus: n. 3 km

Kuvaus: Pysäköintialueelta on vaativa esteetön reitti (n. 200 m) laavulle ja uimarannalle. Maasto on jyrkkärinteistä, kivikkoista ja osittain vaikeakulkuista. Kasvisto on runsaslajinen. Reitin varrelta avautuvat upeat näkymät Längelmävedelle. Korkein kohta on 145 m merenpinnasta.

Palvelut: Pysäköintialueen läheisyydessä laavu ja uimaranta. Reitin varrella on myös toinen laavu ja tulentekopaikka.

Erityistä: Eräpyhän niemellä sijaitsee muinainen uhripaikka, Nunnankirkko. Alueella on myös vanha maasälpälouhos. Niemenkärjestä voi ihailla valkoista merimerkkiä eli kummelia, jonka daavidintähteä muistuttava muoto on herättänyt runsaasti spekulaatioita. Nunnankirkon laavun kohdalla rannassa on kiveen maalattu pieni risti, joka on erään piikatytön hukkumispaikan merkkinä.

Ylläpito: Aluetta hoitaa Oriveden kaupunki. Ei talvikunnossapitoa.

Eräpyhän minipyhiinvaellus: Eräpyhän reitille on luotu ainutlaatuinen luontoelämys, Eräpyhän minipyhiinvaellus. Maksuttomalla minipyhiinvaelluksella pääset tutustumaan Eräpyhän salaperäisiin tapahtumiin ja ihmiskohtaloihin, jotka heräävät eloon ainutlaatuisella luonnon näyttämöllä. Minipyhiinvaellukseen sisältyy myös rentoutus- ja tietoisuusharjoitteita. Minipyhiinvaellus on koettavissa Eräpyhän luontoreitillä tai virtuaalisesti Tarinasoitin-palvelun kautta missä vain. Lue lisää minipyhiinvaelluksesta tästä!

Lisätietoa: Kaukokaipuu vieraili Eräpyhässä. Käy lukemassa juttu blogista!

Lue lisää Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilta.

Kartat: Lataa tästä reittikartta (pdf)!

Eräpyhän maisemaa.
Eräpyhän alue on jylhä ja jyrkkäpiirteinen. Reitin korkeimmalta kohdalta avautuvat upeat maisemat Längelmävedelle. Kuva: Sami Kosonen
Nunnankirkon laavulle on vajaan kilometrin kävelymatka, polku on osin hyvin vaikeakulkuinen ja kivikkoinen. Kuva: Monni Himari, Kaukokaipuu.
Eräpyhä ja auringinnousu
Eräpyhän niemen edustalla oleva kummeli on synnyttänyt villejäkin huhuja ja tarinoita.
Eräpyhä on suosittu paikka auringonlaskujen katseluun.
Retkeilijöitä istumassa Eräpyhän reitillä ja kuuntelemassa minipyhiinvaellusta.
Eräpyhän minipyhiinvaelluksella voit kuunnella puhelimellasi dramatisoituja tarinoita alueen historiasta ja tehdä rentoutusharjoituksia.
Nunnankirkko on muinaismuistomerkki. Kuva: Monni Himari, Kaukokaipuu.
Seppelepäinen nainen nojaamassa Eräpyhän Nunnankirkon kivilohkareisiin.
Minipyhiinvaelluksella kuulet Nunnankirkon tarinan, tai oikeastaan useita eri versioita siitä, mikä Nunnankirkon historia voisi olla. Kuva: Elina Vähäjylkkä
Eräpyhän rantakallioon maalattu pieni valkoinen risti sekä naisen käsi, jossa on risu.
Nunnankirkon laavun kohdalla rannassa on kivi, johon on maalattu valkoinen risti. Tälle paikalle kuoli aikoinaan souturetkellä ollut piikatyttö. Kuulet tarinan dramatisoituna Eräpyhän minipyhiinvaelluksella. Kuva: Elina Vähäjylkkä
Takaisin kohdekorttilistaukseen