Minipyhiinvaellus on matka Eräpyhän mystiseen menneisyyteen
Eräpyhän luonnonsuojelualue sijaitsee Längelmäveden rannalla, noin 20 kilometriä Oriveden keskustasta kaakkoon. Metsäinen ja kallioinen Eräpyhän niemi, josta aukeaa uljas näkymä järvelle neljään suuntaan, on ollut pyhä paikka niin muinaisille erämiehille kuin kristityillekin.
Eräpyhän virkistysalue valittiin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä. Tänä keväänä Oriveden kaupunki avaa Eräpyhään minipyhiinvaellus-nimeä kantavan luontoelämyksen.
Minipyhiinvaelluksen voi kokea Tarinasoitin-palvelun kautta vaeltamalla samalla Eräpyhän reitillä tai missä vain paikassa, jossa voi rauhoittua puhelimen ja kuulokkeiden kanssa kuuntelemaan ääninauhaa.
Eräpyhän alueeseen liittyy paljon perimätietoa, jonka todenperäisyyttä ei tiedetä. Minipyhiinvaelluksella on seitsemän maisemakohdetta, joihin liittyvissä tarinoissa uppoudutaan muun muassa hukkuneen piikatytön kohtaloon ja emännän aarrelöytöön.
Maisemakohteet on merkitty Eräpyhän maastoon kylteillä, joissa olevan QR-koodin kautta minipyhiinvaeltaja pääsee kuuntelemaan kyseisen kohteen tarinan. Reitti lähtee liikkeelle aivan Eräpyhän parkkipaikan tuntumasta.
> Täältä pääset kuuntelemaan Eräpyhän minipyhiinvaellusta Tarinasoittimessa!
Aloin miettimään, miten jotkut tapahtumat ja ihmiskohtalot olisivat voineet mennä.
Miten pyhiinvaelluksen tarinat syntyivät, Eräpyhän minipyhiinvaelluksen suunnittelija Outi Söderholm?
– Tapasin paikallisia ihmisiä, jotka tunsivat sekä alueen historiaa että paikkaan liittyviä uskomuksia. Luin myös aikalaiskirjoituksia. Aloin miettimään, miten jotkut tapahtumat ja ihmiskohtalot olisivat voineet mennä ja inspiroiduin myös Eräpyhän luonnosta, Outi kuvaa prosessia.
– En halunnut tehdä historiatutkielmaa vaan dramatisoimalla elämyksellisen kokonaisuuden, Outi kertoo.
Minipyhiinvaellus on maksuton, ja se soveltuu hyvin esimerkiksi työhyvinvointipäivän ohjelmaksi. Audiotarinan ja valokuvien avulla pyhiinvaellus ja luontokokemus on saavutettava myös ikäihmisille ja liikuntaesteisille.
– Äänimaailmassa on aitoja Eräpyhän luontoääniä, jotka luovat tunnelmaa tarinoille ja kuvissa halusimme tuoda esiin sitä mystisyyttä, joka Eräpyhällä vallitsee edelleen, Outi kertoo.
> Täältä pääset Eräpyhän minipyhiinvaellukselle!
Pyhä ennen ja tänään
Pyhä on alun perin tarkoittanut muinaisten uskonnollisten menojen pitopaikkaa. Eräpyhällä pyhä status on säilynyt pitkään. Niemessä sijaitsee muinainen hautapaikka ja pronssikautinen kiviröykkiö eli Nunnankirkko, ja keskiajalla Eräpyhä toimi myös Oriveden ja Kangasalan maakirkkona.
Nykyään pyhä voi merkitä uskonnollisen kokemuksen lisäksi hyvin monenlaisia asioita eri ihmisille. Outi Söderholmin mukaan minipyhiinvaelluksella voi rauhoittua ja antaa aikaa itselle tunnustella omaa kokemustaan ja ajatuksiaan pyhyydestä.
Harjoitukset antavat kulkijalle lepohetken, mahdollisuuden tasata hengitystä ja pysähtyä nauttimaan luontonäkymistä.
Outin mukaan luonto on kautta aikain ollut pyhä paikka, ja pyhiinvaellukseen sisältyvät aisti- ja rentoutusharjoitukset ovat apukeino vahvistaa luontoyhteyttä ja harjoitella läsnäoloa.
Minipyhiinvaelluksen kolmen kilometrin vaikeakulkuinen reitti haastaa vaeltajansa, mikä on yksi pyhiinvaelluksen klassisista tarkoituksistakin. Harjoitukset antavat kulkijalle myös lepohetken, mahdollisuuden tasata hengitystä ja pysähtyä nauttimaan luontonäkymistä.
Eräpyhän ikiaikainen luonto ja paikan pitkä historia voivat antaa pyhiinvaeltajalla tunteen pysyvyydestä ja jatkuvuudesta – joka on ehkä yksi pyhän ulottuvuus. Ainakin tunne voi vahvistaa ihmistä rauhattomassa muutosten ja riskien maailmassa.
> Rauhoitu itsesi ja luonnon ihmeiden ääreen Eräpyhän minipyhiinvaelluksella!
Luonto elvyttää
Kuten minipyhiinvaelluksen tarinoissa voidaan kuulla, luonto on kautta aikain merkinnyt ihmisille mystiikkaa, turvaa ja uhkaa, mutta myös hyvinvoinnin lähdettä.
Terveydenhoitajat Eveliina Lamminaho ja Johanna Lahti ovat luonnon hyvinvointivaikutusten asiantuntijoita ja toimivat Terveysmetsä-oppaina Evenna – hyvinvointia luonnosta -yrityksessään. Heidän mukaansa stressi on usein juurisyy huonolle ololle ja oleilu ja liikkuminen metsässä vähentää stressiä ja laskee sykettä ja verenpainetta.
Hiljaisuus, vesistöt, vanhat puut ja lajien monimuotoisuus ovat hoitavan metsän elementtejä.
Eveliinan mukaan metsässä mieliala kohenee ja siellä antaa aikaa itselle. Kun on yksin metsässä, tulee enemmän kuunneltua luontoa, se on kokonaisvaltaista itsen ja luonnon kohtaamista, Johanna lisää.
Molempien mielestä luonnon keskellä tarinoiden ja harjoitusten avulla voi saada yhteyden omiin tunteisiinsa ja löytää tilaa ajattelulle, he lisäävät.
Hiljaisuus, vesistöt, vanhat puut ja lajien monimuotoisuus ovat hoitavan metsän elementtejä. Eveliinan ja Johanna mukaan luontoon kannattaa lähteä tietoisella asenteella nauttimaan näistä luonnon elementeistä ja niiden hyvää tekevistä vaikutuksista – hyvä vinkki myös Eräpyhän minipyhiinvaellukselle lähteville.
> Haluatko lähteä minipyhiinvaeltamaan? Täältä pääset mukaan!
> Tutustu täältä tarkemmin Eräpyhän minipyhiinvaellukseen!
> Suomen Luontohelmi: Eräpyhän virkistysalue
Olet lämpimästi tervetullut Eräpyhän minipyhiinvaellukselle!
Huom. Nunnankirkontie on routakorjausten takia tilapäisesti haastavassa ajokunnossa. Tie saadaan kunnostettua juhannukseen mennessä. Varovaisuutta liikenteeseen!
Teksti: Päivi Pälvimäki