Oletko jo kokeillut geokätköilyä? Jos geokätköily on sinulle uutta, lue täältä lyhyt opas aiheeseen!

Orivedeltä helppoja peruskätköjä löytyy keskustan tuntumasta kuin myös syrjäseuduilta. Monet kätköistä ovat myös helposti saavutettavissa teiden varsilla sekä julkisilla kulkuvälineillä.

Esimerkiksi juna-asemalta kävelymatkan päässä sijaitsevalle Huppionvuorelle on piilotettu useita geokätköjä.

Geokätköilemässä Huppionvuorella.

Myös Lakkasuolle pääsee julkisilla ympäri vuoden ja sieltä löytyy kaksiosainen multikätkö.

Lakkasuo

Suosittujen ulkoilualueiden Onninpolun, Paltanmäen, Leppästenvuoren ja Teerijärvien reiteiltä löytyy helppoja mutta haastaviakin geokätköjä. Näistä kohteista löytyy myös paljon muitakin aktiviteetteja, ja talvella useat kätköt ovat latureittien varrella. Jos mysteerien ratkominen kiinnostaa, kannattaa aloittaa Orivesi kuvina- geokätkösarjan palapelimysteereillä, jotka esittelevät Oriveden kohteita ja nähtävyyksiä.

Onninpolku

Haastetta kaipaaville ja kokeneille harrastajille Orivedeltä löytyy geokätköjä, joissa vaaditaan esimerkiksi kiipeilyä, kahlaamista tai luolassa ryömimistä. Yksi upea kohde on Kipontien läheisyydessä sijaitseva luola, jossa voi haastaa itsensä sukeltamalla luolan syvyyksiin. Muita mainitsemisen arvoisia luontokohteita ovat upea Hörtsänän Arboretum ja Sinivuoren luonnonpuisto. Molemmat kohteista ovat luonnonsuojelualueita. Västilän ja Sälpävuoren vanhojen kivilouhoksien historiaan pääsee myös tutustumaan geokätköily harrastuksen parissa.

Orivedeltä löytyy kokeneille geokätköilijöille monipuolisia haasteita tarjoavia kohteita.
Geokätkön etsintää luolasta Orivedellä.

Luontokokemuksista ja elämyksistä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti suunnata Pukalan virkistysmetsään, jossa on runsaasti geokätköjä sekä retkeilyreittien varrella että Pukalajärven saarissa. Nämä geokätköt voi hakea vaikka meloen tai suplaudalla.

Myös Eräpyhän virkistysalue on mainio kohde geokätköilyyn sillä noin kolmen kilometrin pituiselta reitiltä löytyy useampi geokätkö, ja samalla voit kokea upean minipyhiinvaelluksen. Iso-Vuorijärven retkeilyreitiltä löytyy ainutlaatuisten riippukallioiden ja maisemien lisäksi pari geokätköä riippukiviluolan sekä Kirvesjärvien laavun läheisyydestä.

Iso-Vuorijärvi

Melomisesta kiinnostuneille kätköilijöille Venehjoen idyllinen melontareitti on mainio kohde myös geokätköily harrastukselle. Venehjoen varrella on Adventure Lab -seikkailu sekä tavallinen geokätkö. Myös Längelmäveden saarissa on geokätköjä kuten esimerkiksi Piikainluodon laavulla, joka on myös osa suosittua Kopsamo-Purnu melontareittiä.

Oriveden kätkötarjonta on monipuolista ja mukavaa vaihtelua verrattuna kaikista tavallisimpiin kätkötoteutuksiin. Orivedeltä löytyy hienosti toteutettuja geokätköjä ja myös fyysisesti haastavia kohteita löytyy moneen makuun. Kiitos tästä kuuluu paikallisille harrastajille, jotka ovat aktiivisesti kätköttäneet Oriveden aluetta.

Tutustu tästä Oriveden monipuolisiin retkeilykohteisiin ja lähde geokätköilemään!

Lyhyt opas geokätköilyyn

Teksti: Fanni Vainionpää

Kuvat: Olli Mäkelä, Fanni Vainionpää

Takaisin kohdekorttilistaukseen