Lyhyt opas geokätköilyyn

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa etsitään toisten kätköilijöiden piilottamia geokätköjä maastosta puhelimen tai GPS laitteen avulla.

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus ja geokätköjä voit löytää niin metsistä kuin kaupungeistakin. Orivedeltä on löydettävissä useita mielenkiintoisia kätkökohteita. Lue lisää Oriveden geokätköistä tästä.

Geokätköilyn parhaita puolia ovat harrastuksen opettavaisuus, liikunnallisuus sekä elämyksellisyys. Myös yhteisöllisyys on iso osa geokätköilyä, sillä harrastuksen tiimoilta järjestetään paljon tapahtumia ja eri puolilla Suomea toimii yhdistyksiä, jotka ovat aktiivisesti mukana edistämässä geokätköilyä. Tapoja harrastaa on yhtä monta kuin harrastajiakin ja geokätköily sopii niin luonnossa liikkujalle, elämyksiä kaipaavalle, fyysisiä tai älyllisiä haasteita hakevalle tai vaikkapa historiasta kiinnostuneelle.

Kotiseutua ja lähikohteita tulee katsottua uusin silmin ja lähin kätkö voi löytyä vain muutaman sadan metrin päästä kotoa.

Useat kätköt ovatkin saavutettavissa julkista liikennettä käyttäen. Itsensä haastaminen sekä fyysisesti että pulmia ratkomalla tekee geokätköilystä koukuttavan harrastuksen ja parasta on etsimisen ja löytämisen ilo!

Erilaisia kätköjä

Geokätköily on harrastuksena edullinen sillä kaikki tarvittavat välineet alkuun pääsemiseksi löytyvät usein valmiina kotoa. Aloittaaksesi geokätköilyn tarvitset vain älypuhelimen ja kynän. Jos innostut harrastuksesta voit hankkia premium-jäsenyyden ja muita harrastuksessa tarvittavia apuvälineitä.

Usein geokätkö on pakasterasia tai muu pieni purkki, mutta geokätkö voidaan piilottaa myös jollakin ympäristöön sopivalla. Esimerkiksi linnunpönttö on suosittu toteutustapa. Geokätkön sisällä on lokikirja, johon kirjataan oma nimimerkki ja päivämäärä. Tämän lisäksi geokätköt kirjataan myös nettisivulle mutta tästä lisää aloittelijan opas osiossa. Jokaisessa kätkössä on koordinaattien lisäksi kätkökuvaus, koko, vaikeus- ja maastoluokitukset sekä mahdollisesti muita vihjeitä.

Logikirjaan kirjataan oma nimimerkki ja päivämäärä

Kätköjen koot voivat vaihdella sormenpään kokoisesta nanokätköstä isoihin laatikoihin. Vaikeustaso vaihtelee yhdestä viiteen ja helpoimmat kätköt ovat näkyvillä ja löytyvät nopeasti. Vaikeimmissa geokätköissä voi olla ratkaistavana jokin haastava pulma tai geokätkö on piilotettu maastoon ovelasti. Myös maastoarvo on luokiteltu yhdestä viiteen ja helpoimmille kätköille pääsee jopa pyörätuolilla, kun taas fyysisesti vaikeimpiin saattaa tarvita erityisiä apuvälineitä tai fyysisiä taitoja.

Geokätkön etsinnässä apuna käytettävä onki

Geokätköilyyn sisältyy useita eri kätkötyyppejä ja niiden etsimisessä on merkittäviä eroja. Peruskätkö on yksinkertaisin ja suosituin, sillä geokätkö löytyy suoraan annetuista koordinaateista. Multikätkö koostuu useammasta sijainnista ja etenemään pääsee annetuista koordinaateista löytyvien vihjeiden tai tietojen avulla. Mysteerikätköt voivat olla melkein mitä tahansa. Koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jonkin arvoituksen kotoa käsin tai vaihtoehtoisesti annetuissa koordinaateissa.

Tapahtumissa vaihdetaan kuulumisia ja kokemuksia muiden kätköilijöiden kanssa ja siivoustapahtumassa eli CITOssa geokätköilijät siivoavat jonkin alueen roskista tai kitkevät vieraslajeja. Näiden lisäksi muita kätkötyyppejä ovat esimerkiksi Geolodju, Wherigo tai virtuaalinen Adventure lab kierros.

Näin pääset alkuun

Alkuun pääset lataamalla älypuhelimeen Geocaching sovelluksen. Tämän jälkeen keksit itsellesi nimimerkin ja rekisteröidyt sivulle. Tunnuksen voit luoda myös geocaching.com nettisivustolla ja samalla kannattaa rekisteröityä myös suomalaiselle geocache.fi sivulle.

Geokätköilyssä alkuun pääset lataamalla älypuhelimeen Geocaching sovelluksen.

Sovelluksesta ja nettisivuilta näet geokätköt kartalla ja sitten vain ensimmäistä kätköä kohti!

Aloittelevan harrastajan kannattaa aluksi suunnata vaikeus- ja maastoluokituksiltaan helpoille kätköille eli useimmiten peruskätköille, jotka näkyvät kartalla vihreänä symbolina. Mitään erityisiä varusteita et tarvitse, mutta oma kynä on syytä olla aina mukana. Vain nimimerkki logivihossa hyväksytään löydöksi. Tietenkin myös säähän sopivat ulkoiluvarusteet on syytä pukea päälle.

Geokätköily tuo retkeilyyn uudenlaista jännitystä.

Kätköpaikalle saavuttaessa kannattaa laittaa puhelin taskuun ja alkaa etsimään geokätköä. Etsiessä on suositeltavaa toimia huomaamattomasti, ettei kätköpaikka paljastu ulkopuolisille. Geokätkö voi löytyä esimerkiksi kivenkolosta, roikkua puussa tai olla magneettinen. Löydettyäsi geokätkön kirjaa päivämäärä ja nimimerkkisi kätkössä olevaan logivihkoon. Tämän jälkeen kirjaa käyntisi myös sovelluksessa niin pysyt kartalla, mitä geokätköjä olet jo hakenut. Kirjauksien kirjoittamiseen kannattaa nähdä hieman vaivaa, jotta muiden geokätköilijöiden on antoisampaa lukea muiden kätköllä käyneiden kokemuksia. Vaikka et löytäisikään kätköä kannattaa silti kirjata sivustolle DNF eli “ei löytynyt” merkintä. Tämä auttaa muita tietämään, jos esimerkiksi kätkö on kadonnut eikä ole enää paikallaan. Sitten vain seuraavaa kätköä etsimään!

Geokätkön etsintää Orivedellä

Myös geokätköilyssä on syytä muistaa ympäristövastuullisuus ja turvallisuus, vaikka harrastuksena tämä ei kovin vaarallinen olekaan. Vastuulliseen geokätköilyyn kuuluu:

  • Toimin jokaisenoikeuksien ja –velvollisuuksien mukaisesti
  • En aiheuta vaaratilanteita itselle tai muille ja muistan omat rajani
  • Noudatan roskattoman retkeilyn periaatteita ja etsin sekä piilotan geokätköjä luontoa kunnioittaen
  • Vältän häiriön ja yleisen huolen aiheuttamista
  • Noudatan lakeja ja määräyksiä, kunnioitan yksityisaluetta ja hankin luvat tarvittaessa
  • Piilotan geokätkön samalla tavalla kuin se oli löytöhetkellä ja ilmoitan tekijälle kätkön korjaustarpeesta.

Tutustu tästä tarkemmin Oriveden geokätköihin

Teksti: Fanni Vainionpää

Kuvat: Olli Mäkelä, Fanni Vainionpää

Palaa uutislistaukseen