Orivesi – Suomen villasukkapääkaupunki -hanke

Hankkeen tavoitteena oli Oriveden positiivisen kaupunkimaineen ja tunnettuuden lisääminen tiiviissä yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tavoitteena oli saada matkailijat kiinnostumaan Orivedestä matkailukohteena. Tavoitteena oli matkailutulon kasvattaminen ja kaupunkimagon rakentaminen ainutlaatuisen Suomen villasukkapääkaupunki – brändin kautta. Tavoitteena oli synnyttää positiivinen ilmiö, josta Orivesi tunnettaan. #villasukkapääkapunki

Hanke toteutettiin aikajaksolla: 1.12.2019- 31.10.2021. Hankkeelle saatiin rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Tutustu hankkeen loppuraporttiin tästä.

Villasukkapääkaupunki-logo vapaaseen käyttöön

Oletko huomannut Oriveden kaupungin käyttämän Suomen Villasukkapääkaupunki -logon? Haluaisitko tuoda esille omaa tuotettasi tai palveluasi Villasukkapääkaupunki-brändin alla? Orivesiläiset yritykset, yhdistykset ja yksityishenkilöt voivat vapaasti hyödyntää logoamme omissa tuotteissaan tai palveluissaan, printissä, verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Muistathan pari sääntöä: Villasukkapääkaupunki-logoa ei saa muokata tai rajata millään tavalla. Logoa saa käyttää vain hyvän maun rajoissa. Tuotteen tai palvelun itsessään ei tarvitse suoraan liittyä villasukkiin; riittää, kun ne välittävät positiivista Orivesi-tunnelmaa, jota haluamme tehdä tunnetuksi yhdessä teidän kanssanne. Kun otat logon käyttöösi, vinkkaathan siitä meille: irene.suhonen@orivesi.fi.

Täältä pääset lataaman logon eri väreissä itsellesi:

https://orivesi.fi/kaupunkimme/kaupunki/yhteystiedot/media-ja-viestinta/brandi-suomen-villasukkapaakaupunki/

Orivesi – Suomen Villasukkapääkaupunki ja Villasukkajuoksun SM-kilpailut mediassa

Oriveden Sanomat (in Finnish):

Kaupunkivillasukat

Oriveden kaupunki on tilannut oman kaupunkivillasukkamallin JonSukat-brändin suunnittelijalta, Jonna Kalliomäeltä (ent. Nordström). Kannustamme kaikki orivesiläisiä ja Oriveden-mielisiä neulomaan ja käyttämään Orivesi-JonSukkia!

Lue Orivesi-JonSukkien tarina sähköisestä esitteestä

Lataa maksuton Orivesi-JonSukat-ohje (pdf)

Orivedestä Suomen Villasukkapääkaupunki

Oriveden kaupungin keväällä 2019 teettämän imagotutkimuksen keskeisimpänä tuloksena oli, että luonnonläheisyys on kaupungin merkittävin vetovoimatekijä. Muiksi tärkeimmiksi vetovoima- ja pitovoimatekijöiksi nousivat lisäksi rauhallisuus, kauneus, turvallisuus ja viihtyisyys. Oriveden kaupunkistrategia linjaa, että Orivesi on aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Villasukka sopii mielestämme erinomaisesti kuvastamaan Oriveden kaupungin vahvuuksia ja vetovoimaa.

Oriveden kaupunki julistautui 28. tammikuuta Suomen Villasukkapääkaupungiksi. Kyseessä on markkinointitempaus, jolla halutaan tuoda esille orivesiläistä leppoisaa ja mutkatonta elämänasennetta sekä pikkukaupungin kodikasta ilmapiiriä.

Lue lisää kaupungin tiedotteesta!

Orivesi – Suomen villasukkapääkaupunki -hanke on käynnissä!

Löytyykö sinulta villasukat? Minulla on sellaiset mummuni kutomat jalassa, kun kirjoitan tätä artikkelia. Olen Ulpu Aho ja aloitin tammikuun alussa hankekoordinaattorina Oriveden kaupungin hankkeessa nimeltä Orivesi – Suomen villasukkapääkaupunki. Villasukat ovat monelle meistä hyvin arkinen, mutta oi niin tärkeä asia! Villasukat kuvastavat mielestäni lämpöä, luonnollisuutta, rauhallisuutta, käytännöllisyyttä eli kaikkea sitä mitä kotikaupunkini Orivesi edustaa. Mitä villasukat sinulle merkitsevät?

Oriveden kaupungin elinvoimaohjelmassa todetaan, että mielikuvat ja mainetekijät ovat yhä tärkeämpiä. Merkittäviä keinoja vetovoimaisuuden lisäämisessä ovat viestintä, markkinointi ja matkailu. Hankkeessa haluammekin rakentaa ja viedä eteenpäin positiivista Oriveden kaupunki-imagoa sekä tunnettuutta villasukkateemalla. Meidän tulee erottua muista ja jäädä ihmisten mieleen: “Mikä ihmeen villasukkapääkaupunki?”

Markkinointi on mielikuvien ja tarinoiden luomista. Ajattelemme, että villasukat kuvastavat mielentilaa jota haluamme ihmisille välittää. Siihen liittyy kiireettömyys, rauhoittuminen, mielenrauha, läsnäolo, rentous – täydellistä vastapainoa hektiselle elämälle. Neulominen on noussut viime vuosien aikana maailmaluokan ilmiöksi ja sen ympärille on syntynyt kansainvälistä liiketoimintaa.  Me haluamme olla osa tätä ilmiötä!

Ulkona paukkuu pakkanen ja puiden oksat painuvat lumesta. Ensi töikseen hankkeessa onkin päätetty hyödyntää upea talvisää ja otattaa valokuvia lumisesta Orivedestä. Kaupunkimarkkinoinnissa kuvilla on tärkeä rooli tunnelman muodostumisessa. Orivedellä on kauniita kohteita ja lukuisia eri talviaktiviteetteja, jotka halutaan ikuistaa kuvien muodossa. Saattaapi kuvissa vilahtaa myös muutamat villasukat…

Orivedellä vuosittain alkuvuodesta kisattavat Villasukkajuoksun SM-kilpailut on valitettavasti päätetty peruuttaa koronatilanteen vuoksi. Päätöksen teki kilpailujen järjestäjä, Oriveden seudun matkailunkehittämisyhdistys Osmake ry yhdessä pääyhteistyökumppanina toimivan Oriveden kaupungin kanssa 22.12.2020. Toivotaan että ensi vuonna niin korona-tilanne kuin sääkin antavat myöden kilpailuiden järjestämisen.

Toivomme orivesiläisten ottavan omakseen villasukkapääkaupunki-idean. Yhdessä voimme luoda myönteistä näkyvyyttä muualla Suomessa ja saada ihmiset kiinnostumaan Orivedestä, niin matkailu- kuin asumismielessä. Kannustamme ihmisiä ottamaan seurantaan Instagramissa Visitorivesiofficial-sivun sekä käyttämään sosiaalisessa mediassa tunnisteita #villasukkapääkaupunki ja #visitorivesi. Mielellämme jaamme myös asukkaidemme ja Orivedellä vierailevien sosiaalisessa mediassa ottamia kuvia omissa kanavissamme.

Orivesi on villasukkajuoksun kotikaupunki

Orivedellä juostiin vuonna 2019 kaikkien aikojen ensimmäiset Villasukkajuoksun SM -kilpailut. Tapahtuman toteutuksesta vastasi Oriveden seudun matkailun kehittämisyhdistys yhteistyössä Oriveden kaupungin kanssa. Mukana tapahtumaa mahdollistamassa oli myös mittava määrä muita kolmannen sektorin toimijoita ja talkoolaisia. Tapahtuma sai loistavan vastaanoton ja onnistui hyvin. Kilpailijoita oli yhteensä 370. Katsojat ja huoltojoukot mukaan lukien paikalla oli kaikkiaan noin tuhat ihmistä. Tavoitteena on tämän jälkeen ollut tehdä tapahtumasta jokavuotinen perinne, josta Orivesi tunnetaan. Vuoden 2021 kisat on jouduttu perumaan koronatilanteen vuoksi. Tutustu tarkemmin tähän vuoden hauskimpaan tapahtumaan.

Oriveden kaupungintalon henkilöstön villasukkia.

Villasukasta on vaikka mihin! Tässä Oriveden kaupungintalon henkilökunnan villasukka -vinkkejä:

 1. Käytä vanha villasukka kissanhiekalla ja laita autonkojelaudalle. Poistaa kosteutta auton sisältä ja huurua ikkunoista.
 2. Risat parsitaan, kunnes on vain varret jäljellä, ne toimivat ranteenlämmittiminä.
 3. Elämää nähneistä sukista tehdään keppareita ja kaikenmaailman ökkömönkiäisiä leluiksi.
 4. Suojaa reissussa pullot ja termarit.
 5. Ilahduttavat läheisiä, ystäviä, tuntemattomia lahjoina.
 6. Neulominen edistää omaa hyvinvointia! Meditatiivinen mielenhuollon prosessi.
 7. Perinteiden jatkumoa. Hyöty ja huvi yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Neulominen yhdistää ihmisiä!
 8. ”Kukkaruukunsuojuksena”: vanha kumisaapas sisään, leikkaa kumisaappaan vartta lyhyemmäksi sukalle sopivaksi ja sitten multaa kumisaappaan sisään ja kukka siihen. Ai että on nätti!
 9. Patalaput
 10. Villasukalla on eri hyvä kiillottaa nahkasaappaat
 11. Jos bluetooth -kuulokkeille ei ole säilytyspussia voi käyttää puhdasta villasukkaa
 12. Villasukkaan kun laittaa 2 x tennispalloa ja solmii kiinni, saa hierontalaitteen selälle. Lattialle makaamaan ja sukka selän alle.
 13. Eväspullon lämmitin
 14. Karkkipiilo
 15. Jos haluaa koiransa näyttävän norsulta sen nenään voi pujottaa villasukan
 16. Jos auton vaihdekeppi on pakkasella kylmä, sen päälle voi laittaa villasukan (mikäli muistaa vaihteet)
 17. Niskakipuun joko kylmennetty tai lämmitetty villasukka
 18. Villasukista kun sen täyttää saa niskatyynyn vaikka autoon repsikalle käyttöön
 19. Kietaisemalla villasukka polvenympäri saa polven lämmittimen, samoin ranteeseen
 20. Vanhalla poistetulla villasukalla voi buunata autoa tai perintähopeita
 21. Vanhanajan valurautaisen paistinpannun varteen näppärä suoja. Sormet ei pala.
 22. Pikkulapsen villasukka toimii hyvin älykännykän säilytyspussina pakkasessa. Eipä hyydy puhelin heti.
 23. Kun lähdet pilkille kisko isot villasukat saappaiden päälle. Pysyy varpaat lämpöisinä.
 24. Jos jalkojen iho kuivuu koppuraiseksi, kokeile tätä tehokkaaksi kehuttua itsehoitoa: Rasvaa jalat rasvaisella perusvoiteella. Vedä sitten jalkoihin muovipussit ja pussien päälle villasukat. Pidä haudetta ainakin tunti tai jopa yön yli.
 25. Nuhjaantuneet, reikäiset villasukat ovat mainiota materiaalia nukketeatteriin. Täytä niitä vanulla, ompele villalangalla erilaisten teatteriotusten muotoon, tee yksityiskohtia huovasta, napeista, helmistä ja ketjuista.
Orivesi - Suomen villasukkapääkaupunki -logo.