Ainutlaatuinen arkkitehtuuri ja materiaalit yhdistyvät pitkään käyttöikään – Paanu-laavu viehättää retkeilijöitä Iso Teerijärven rannalla
Uusi laavu sai alkunsa Oriveden kaupungin hankkeessa, jossa kehitettiin paikkakunnan retkeilymatkailua. Oriveden retkeilyn vetonaulaksi on lähivuosina valmistumassa uusi reitti Tampereen Kintulammilta Oriveden Pukalaan ja Teerijärville.
– Retkeilyreittisuunnitelmaan sisältyi uusi taukopaikka Iso Teerijärven rannalle. Tämä laavu voitiin toteuttaa jo ennen uuden reittiyhteyden rakentamista, kertoo Oriveden kaupungin liikuntapäällikkö Roope Marski.
Kun laavun rakentamisesta sai kuulla retkeilyhanketta vetänyt kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen, hän innostui sisällyttämään uuden laavun suunnittelun hankkeeseen.
– Kintulammi on tunnettu designlaavuistaan, joita tullaan katsomaan ja kuvaamaan kauempaankin, Suhonen sanoo. – Koska Iso Teerijärvi yhdistyy tulevaisuudessa saman reitin varrelle Kintulammin kanssa, halusimme tuoda designajattelua myös Oriveden puolelle.
Lataa Teerijärvien retkeilyreittien kesäkartta täältä (pdf)!
Paanu-laavun tarkemmat tiedot löydät täältä!
Kivipaanu kestää käytössä jopa tuhansia vuosia
Paanu-laavun on suunnittelut Arkkitehtipalvelu Oy:n arkkitehti Vuokko Saukonoja. Suunnittelun lähtökohtina olivat perinteisistä laavuista erottuva muotoilu, paikallisuus ja ekologisuus.
– Luontoäiti on muotoilun mestari, eikä sen kanssa sovi kilpailla runsaudella. Siksi muodoksi valikoitui jylhä, mutta yksinkertainen geometria, joka toimii niin sateen kuin paisteen kanssa ja saa nuotion savun ohjautumaan ylöspäin, Saukonoja kertoo.
Lopputuloksena on moderni, harjakattoinen puurakennelma, joka näyttää kummastakin päädystä avonaiselta. Toisessa päässä on kuitenkin kirkas pleksi, jonka ansiosta laavu on riittävän suojaisa myös yöpymiseen.
– Läpinäkyvästä takaseinästä voi iltapimeällä tähyillä tähtitaivasta ja revontulia, kuvailee Irene Suhonen.
Laavun erottuvin piirre on sen kattomateriaali, josta laavu on saanut nimensä. Lähes maahan saakka ulottuvat lappeet on verhoiltu tummilla kivipaanuilla. Kivipaanut toimitti orivesiläinen Liuskemestarit Oy ja asensi katolle niin ikään paikallinen Rakennax & Asennax Oy.
– Suunnittelussa pidin tärkeänä, että laavu on paikkaan ja aikaan sidottu. Siksi kattomateriaalin osalta oli luontevaa kääntyä paikallisyrityksen puoleen. Jyrkkä kivipaanukatto on hyvin juhlallinen ja kertoo omaa sanomaansa luonnon ja retkeilyn arvostuksesta, sanoo Saukonoja.
Kivipaanut ovat espanjalaista Bernardos-liuskekiveä. Kivi ei rapaudu ollenkaan, joten se voi kestää käytössä jopa tuhansia vuosia.
– Toivommekin ainutlaatuiselle laavullemme pitkää käyttöikää ja runsaasti käyttäjiä, jotka kohtelevat laavua retkeilijän rakkaudella, Suhonen sanoo.
Lataa Teerijärvien retkeilyreittien kesäkartta täältä (pdf)!
Paanu-laavun tarkemmat tiedot löydät täältä!
Laavulle saavutaan Teerijärvien ulkoilureitiltä
Paanu-laavu toimii retkeilijöiden, maastopyöräilijöiden ja hiihtäjien taukopaikkana. Se sijaitsee Teerijärvien ulkoilu- ja latureitin varrella.
– Laavulle pääsee lumettomaan aikaan kävellen tai maastopyöräillen Teerijärvien ulkoilureitin kautta Leppästentien tai Ampujantien suunnasta. Talviaikaan laavulle voi saapua Teerijärvien kierrokselta hiihtäen tai Iso Teerijärven jään yli hiihtäen, kävellen tai lumikengillä, Marski kertoo.
Paanu-laavun osat on rakentanut Oriveden työpaja. Laavun ovat pystyttäneet Oriveden työpaja sekä kaupungin liikuntapalvelut.
Info: Paanu-laavu
- Varustelu: Laavu, tulisija, polttopuut ja WC
- Saapuminen: Kävellen, maastopyöräillen tai hiihtäen
- Ylläpito: Oriveden kaupungin liikuntapalvelut
- Kartat:
- Täältä tarkemmat tiedot Paanu-laavusta