Luonto

Ulkoilureitit Orivedellä
Orivedellä on hyvät mahdollisuudet luontoretkeilyyn. Monipuoliset retkeilyreitit ja laajat metsät tarjoavat hyvät mahdollisuudet niin päivittäiseen liikuntaan, perheretkeilyyn ja luontoon tutustumiseen kuin eräretkeilyynkin.
Lintutornit Orivedellä
Oriveden alueen lintutornit sijaitsevat Pappilanselän rannassa, Orisselän rannassa ja Längelmäveden Hirtolahden rannassa.
Maasto- ja vesiliikennerajoitukset Orivedellä
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tai vesikulkuneuvolla maastossa ajoon tarvitaan maanomistajan lupa. Kilpailujen, harjoitusten tai muiden tapahtumien toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa tai samalla vesialueella tarvitaan Oriveden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Lupa on haettava myös yksittäiseen tapahtumaan, jos siitä on odotettavissa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle ja kalastukselle.
Ajamista maastossa tai vesillä voidaan rajoittaa tai kieltää tietyllä alueella ELY-keskuksen päätöksellä. Orivedellä maastoliikennettä on rajoitettu erillisellä päätöksellä Hirsilän – Yröskankaan alueella, Eräpyhän alueella ja Kutemajärven eteläosan ympäristössä.
Oriveden vesistöjen vesiliikennerajoitukset
- vesiskoottereilla ajo kielletty: Pukala
- moottoriveneillä ajo kielletty: Kirkkolahti, Iso-Petäjäjärvi, Kalkunjärvi, Väärä-Kalkku, Hangasjärvi, Myllyvesi, Velhonvesi ja Iso-Lääläjärvi
- nopeusrajoitus 5 km/h: Karpinlahti ja Venehjoki
- nopeusrajoitus 10 km/h: Enojärvi
Jokamiehenoikeudet
Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.
Jokamiehenoikeudella saat
- liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esim. viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
- oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esim. telttailla riittävän etäällä asumuksista)
- poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
- onkia ja pilkkiä
- kulkea vesistössä ja jäällä
Jokamiehenoikeudella et saa
- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
- häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- kaataa tai vahingoittaa puita
- ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
- häiritä kotirauhaa
- roskata
- ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
- kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
Lue lisää jokamiehenoikeudesta:
- Jokamiehenoikeudet (pdf-tiedosto)
- Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella (pdf-tiedosto)