Hirsilän koulu vaatii kattavia korjauksia jo maaliskuun loppuun mennessä – työterveyshuollon mukaan sairastumisriski on koholla

Työterveyshuollon mukaan tiloissa oireilu viittaa pääosin huonoon ilmanvaihtoon. Myös kosteusvaurioperäinen oireilu on mahdollista ja sairastumisriski koholla.

Oriveden kaupungin tilapalvelu on saanut työterveyshuollon lausunnon Hirsilän koulun sisäilmaongelman terveydellisestä merkityksestä 8.6.2021. Lausunnon laatijana on työterveyshuollon erikoislääkäri Teea Tuominen.

Lausunnon pohjana on käytetty kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen, ilmanvaihdon selvityksen sekä haitta-ainetutkimuksen tutkimusselostuksia, jotka ovat valmistuneet 31.3.2021. Tutkimukset teki Vahanen rakennusfysiikka Oy. Lisäksi lausunto pohjautuu sisäilmastokysely Pirte Skoopin tuloksiin 14.1.−21.3.2021.

Kattavat korjaukset tarvitaan pian, peruskorjaus lähivuosina

Tutkimusten perusteella tavanomaisesta poikkeava olosuhde on alkuperäisosassa todennäköinen ja laajennusosassa mahdollinen. Rakenteista kulkeutuu todennäköisesti epäpuhtauksia huoneilmaan. Rakennuksen ilmanvaihto on riittämätön.

Työterveyshuollon lausunnon mukaan tilojen terveydellisten riskien poistamiseksi täytyisi tehdä ainakin kattavat ilmastointi- ja tiiviysparannukset. Peruskorjaustasoinen korjaus on tarpeen lähivuosina.

Lausunnossa todetaan, että tiloissa oireilu viittaa pääosin huonoon ilmanvaihtoon. Myös kosteusvaurioperäinen oireilu on mahdollista ja riski sairastua on siksi koholla.

Työterveyshuolto suosittelee toteuttamaan kiireelliset korjaukset siten, että altistumista merkittävimmin vähentävät ja suhteellisen helposti toteutettavat korjaukset tehtäisiin kesän 2021 aikana, viimeistään vuoden loppuun mennessä ja muut kiireelliset 31.3.2022 mennessä turvallisen työteon ja koulunkäynnin takaamiseksi.

Korjaussuunnittelu käynnistyy heti

− Tilanne koululla ei ole juuri nyt muuttunut, vaan suositteet pohjautuvat uuteen kuntotutkimukseen, toteaa Oriveden kaupungin rakennuttajainsinööri Valtteri Paananen. – Tutkimusten ja työterveyshuollon lausunnon perusteella koulu ei ole käyttökiellossa.

Paananen kertoo, että kaupungin tilapalvelu tutkii mahdollisuutta selkeimpien ongelmakohtien korjaamiseen kesän aikana ja ilmanpuhdistimien asettamista varotoimenpiteenä. Tilapalvelu lähtee myös selvittämään tarvittavien korjausten kustannusarviota.

Orivedellä on käynnissä alakoulujen palveluverkkoselvitys. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina työterveyshuollon lausuntoa Hirsilän koulusta sekä mahdollista uuden valmistelutyöryhmän nimeämistä palveluverkkoselvitykseen uuden valtuustokauden alkaessa.

Lisätiedot:

Rakennuttajainsinööri Valtteri Paananen, p. 041 730 6914, valtteri.paananen@orivesi.fi

Palaa uutislistaukseen