Intohimosta elämäntavaksi ja elinkeinoksi – Pia ja Glenn kasvattavat yrttejä ja kukkia Kaiholan Puutarhassa Orivedellä

Tie Oriveden Eräjärvelle ja Ristakallioon kulkee harvinaisen kauniiden maalaismaisemien ja vireän kyläkeskuksen läpi. Perillä vastassa ovat kanat, kukat ja kasvihuoneet, vanha talo piharakennuksineen sekä Kaiholan Puutarhan puutarhurit, Pia ja Glenn. Täällä tuotetaan lähiruokaa.

Puutarhassa kasvatetaan muun muassa yrttejä ja syötäviä kukkia sekä monia erikoisuuksia, kuten kurkkumelonia ja tomatilloa. Karhunvatukat muistuttavat Glennin kotimaasta, Australiasta.

− Puutarha on meille elämäntapa, pariskunta toteaa.

Kurkkumelonia.
Oletko maistanut kurkkumelonia? Kaiholan Puutarhalla kasvatetaan useita erikoisuuksia. Kuva: Jani Taipale

Australiasta Orivedelle

Kaiholan Puutarha on syntynyt vanhan talon pihapiiriin. Talossa asui aikoinaan perheineen Glennin isoisä, joka lähti nuorena kokeilemaan onneaan Australiaan. Australiassa syntyi Glenn.

− Tulin ensimmäistä kertaa käymään Suomessa 18-vuotiaana vuonna 2003, kertoo Glenn. Visiitti isän serkun luona kesti kolme kuukautta. Seuraavan kerran Glenn tuli Suomeen papan hautajaisiin. Silloin heräsi ajatus hankkia suvun ulkopuolelle päätynyt isoisän kotitalo joskus takaisin.

Nuorena aikuisena Glenn koki, että oli aika kokeilla jotakin uutta. Vuonna 2012 hän muutti Australiasta Tampereelle aikeinaan oleskella Suomessa hetken. Päähänpistona Glenn otti yhteyttä maanmittauslaitokseen, selvitti papan talon omistajat ja otti heihin yhteyttä.

− Se ei ollut kovin suunniteltu juttu. Talon omistajan lapsi soitti ja sanoi että jos haluat ostaa talon, niin se on ok. Kirjoitin kauppakirjat ja nyt olen täällä. Tykkään tästä paikasta ja ajattelen, että en aio koskaan myydä tätä pois.

Glenn muutti Eräjärvelle, sukunsa juurille, tammikuussa 2014. Hetken mielijohteesta muodostui pysyvä ratkaisu: koti, elämäntapa, elinkeino ja lisäksi vielä parisuhde.

− Onneksi ostin tämän paikan, muuten saattaisin olla jossakin ihan muualla, enkä olisi koskaan tavannut Piaa, sanoo Glenn, joka on kiertänyt erilaisten töiden parissa ympäri maailmaa. Pariskuntaa naurattaa.

Kiinnostuitko Orivedestä asuinpaikkana? Tutustu Orivedellä myynnissä oleviin asuntoihin Etuovi.com-palvelussa!

Kaiholan Puutarhan yrittäjien Pian ja Glennin kotitalo.
Glenn on palannut Australiasta sukunsa juurille, eikä halua enää luopua kotipaikastaan Oriveden Eräjärvellä. Kuva: Jani Taipale

Kotiinpaluun jälkeen unelmaelämää

Niin, Pia. Miten entisestä orivesiläisestä tuli nykyinen orivesiläinen, australialaisen puutarhurin puoliso ja elämäntapayrittäjä?

− Olen syntyperäinen orivesiläinen, Pia kertoo. – Jossakin vaiheessa vannoin, etten tule ikinä takaisin, mutta tässä ollaan.

Pia muutti asumaan Eräjärvelle, nykyisen Kaiholan Puutarhan naapuriin. Naapurukset huomasivat pian, että heillä oli paljon yhteistä. Nyt pariskunta asuu samassa kodissa, pyörittää yhteistä yritystä ja jakaa yhteisen intohimon kasvien vaalimiseen, piha- ja puutarhatöihin sekä uusiin lajikokeiluihin.

− Olin haaveillut juuri tällaisesta elämästä, Pia toteaa.

Kun Glenn muutti taloon, pihapiiri oli villiintynyt ja pellot kasvoivat koivikkoa. Glenn aloitti raivauksen käsipelillä. Pia oli siinä vaiheessa vielä muualla töissä. Vuosien saatossa pihalle on noussut rehevä puutarha: värikkäät kasvien rivistöt, kasvihuoneet ja kauniit kukkaistutukset.

− Onhan tässä ollut paljon työtä, Glenn ja Pia nauravat ja huokaavat päälle. − Voimme kuitenkin hankkia elinkeinomme. Meille on myös tärkeää se, että tämä paikka on meidän koti.

> Millaista on yrittäminen Orivedellä? Ota yhteyttä kaupungin yrityspalveluihin, niin kerromme!

Pia ja Glenn haistelevat toistensa yrtti- ja kukkakimppuja.

Jokainen päivä on erilainen

Puutarhassa työt ja työpäivät vaihtelevat paljon kesän mittaan. Alkukesä on kaikkein kiireisin, kun taimia täytyy hoitaa ja kastella. Kun ensimmäiset yrtit kasvavat, alkaa ravintolatyö: maanantaina Kaiholan Puutarhalta toimitetaan lista ravintoloille, tiistaina tehdään yrttien toimitukset.

Syyskuulla puutarhalla hiljenee ja aikaa jää korjauksille, siistimiselle ja lähes satavuotiaan talon sisäremontille.

− Kesä tehdään tiiviisti töitä, mutta aina nautitaan siitä, Pia kertoo. Yrittäjät osaavat olla armollisia itselleen: suunnitelmia toteutetaan hiljalleen, vuosi kerrallaan. Yhdestä asiasta yrittäjäpariskunta haluaa pitää kiinni:

− Joka aamu me juomme kunnon kahvit ja nautimme hitaan aamupalan, kuvailee Pia.

Pia ja Glenn tekevät omien puutarhatöiden lisäksi myös viherrakennusta asiakkaille. Yhteistyökumppanina heillä on naapurissa sijaitseva perinteikäs perheyritys, Hämeen Viherrakennus Oy, jolta ohjautuu töitä myös Kaiholaan. Joinakin viikkoina tehdään pari päivää viherrakennusta, toiset viikot taas vierähtävät tiiviisti omalla puutarhalla.

− Vaihtelevuus on kivaa, eikä meillä ole koskaan tylsää, sanoo Glenn. − En haluaisi istua tietokoneella joka päivä aamusta iltaan.

> Haaveiletko omannäköisestä elämästä? Orivedellä on tilaa toteuttaa unelmia! Tutustu blogeissamme asukastarinoihin.

Glenn pitelee yrttiruukkua.
Kaiholan Puutarhan isännän intohimona on erilaiset yrtit, joita viedään muun muassa tamperelaisiin ravintoloihin. Kuva: Jani Taipale

Asiakkaina tamperelaisia ravintoloita ja kyläkauppa Sale

Kaiholan Puutarha on erikoistunut yrtteihin, kuten sitruunaruohoon sekä savustettuun valkosipuliin. Puutarhalla on tänä kesänä aloitettu inkiväärin kasvatus. Joka vuosi kokeillaan jotain uutta.

Kaiholan Puutarhan asiakkaita ovat esimerkiksi tamperelaiset Ravintola Kajo ja Ravintola C sekä orivesiläinen Cafe Herkkuhetki ja eräjärveläinen kyläkauppa Sale.

− Ensi kesälle voisimme olla kiinnostuneita vielä parista ravintola-asiakkaasta, Glenn mainitsee.

Pia ja Glenn kokevat puutarhansa olevan maatilan sijaan ennemminkin ekosysteemi. Kaiholan Puutarhalla ei näy traktoreita. Konevoiman, maanmuokkauksen ja keinolannoitteiden sijaan puutarhalla hyödynnetään luonnollisia keinoja: lampia hidastamaan veden laskua sekä erilaisia puita, pensaita ja luonnonkasveja tarjoamaan linnuille, hyönteisille ja matelijoille monimuotoisen elinympäristön. Pihalla viipottavat kanat huolehtivat luonnonmukaisesta lannoituksesta ja rikkaruohojen kitkennästä.

Puutarhayrittäjät elävät luontevassa rinnakkaiselossa luonnon ja vuodenaikojen kanssa. Haastatteluhetkellä kodin takaisella pellolla kurjet ja joutsenet huutavat surumielisesti. Pian ne ovat jo etelässä.

Myös Pia ja Glenn suuntaavat talveksi lämpimämpään ilmanalaan, pieneen asuntoonsa Portugalin maaseudulle. Talven aikana ehtii levätä ja tehdä suunnitelmia uudelle kasvukaudelle.

Pia pitää kanaa sylissään.
Pia sylissään Amalia-kana. Kuva: Jani Taipale

Luet Oriveden kaupungin Asukastarinoita-blogia. Sarjan muut blogikirjoitukset löydät täältä.

Haaveiletko oivallisesta olotilasta viihtyisässä ympäristössä?

> Tutustu Orivedellä myynnissä oleviin asuntoihin Etuovi.com-palvelussa!

> Vapaita vuokra-asuntoja taas voit tutkia Vuokraovi.com-palvelussa.

> Jos eniten houkuttelee upouuden kodin rakentaminen omalle tontille, selaa edullisia omakotitonttejamme!

> Jos suunnitelmissasi on yrityksen perustaminen, voit olla jo hyvin varhaisessa vaiheessa yhteydessä kaupungin yrityspalveluihin.

Palaa uutislistaukseen