Kaupintielle seniorivuokratalo, Orvokkikujalle palvelukoti – Yleishyödyllisen yhtiön rakennushankkeista miljoonien investoinnit Orivedelle

Hoivapalveluja tarvitsevien ikäihmisten asuntokanta uudistuu kertaheitolla Orivedellä, kun yleishyödyllinen yhtiö Artun Palveluasunnot Oy rakennuttaa keskustaan seniorivuokratalon ja tehostetun palveluasumisen yksikön. Hankkeet tulevat kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi 26.4.2021.

Kaupintie 4:n tontille rakennetaan kerrostalo, jossa tarjotaan välimuotoisia asumispalveluja ikäihmisille ja erityisryhmille. Oriveden kaupunki vuokraa tilat Artun Palveluasunnot Oy:ltä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

− Välimuotoisella asumispalvelulla tarkoitetaan asumis- ja palvelumuotoa kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen välissä. Kaupintien senioritalo on yksi Tampereen kaupungin kohteista, joissa pilotoidaan kyseistä uutta palvelukonseptia, kertoo Oriveden kaupungin hyvinvointijohtaja Tuija Peurala.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on varannut Kaupintie 4:n vuokratalohankkeelle noin 1,2 miljoonaa euroa avustusta sekä noin 3,5 miljoonaa euroa korkotukilainaa.

Uudet yksiköt korvaavat Tähtiniemen

Artun Palveluasunnot Oy rakennuttaa Orvokkikuja 3:n ja 6:n tonteille 45-paikkaisen tehostetun palveluasumisen yksikön. Orvokkikujan palvelukodissa huomioidaan muunneltavuus siten, että asunnoista 15 voidaan tarvittaessa siirtää kevyemmän palveluasumisen käyttöön samaan tapaan kuin tulevassa Kaupintien seniorivuokratalossa.

Tilat tulevat Artun Palveluasunnot Oy:n omistukseen. Oriveden kaupunki vuokraa tilat pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Yksikön hoivapalvelut tuottaa Tampere−Orivesi-yhteistoiminta-alue.

ARA on varannut Orvokkikujan palvelukotihankkeelle noin 2,7 miljoonaa euroa avustusta sekä noin 4,8 miljoonaa euroa korkotukilainaa.

− Orvokkikujalle muuttavat Tähtiniemikodin vanhainkodin ja tehostetun palveluasumisen asukkaat, Peurala kertoo.

Orvokkikujan asumisyksikkö sekä Kaupintien senioritalo korvaavat yhdessä Tähtiniemikodin hoivapaikat. Tähtiniemikodin kiinteistöt ovat elinkaarensa päässä ja ne tullaan todennäköisesti purkamaan.

12 miljoonan investoinnit Orivedelle

Hankkeiden rahoitus toteutuu ARA:n avustuksella ja paikallisen Säästöpankki Sinetin myöntämällä lainalla, johon tulee valtion korkotuki. Palvelukiinteistöjen rahoitus- ja ylläpitokulut hoidetaan asukkaiden maksamilla vuokratuloilla. ARA:n avustuksen turvin vuokrataso saadaan pidettyä kohtuullisena. Asukkailla on mahdollisuus saada myös Kelan asumistukea.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että se myöntää korkotukilainojen vakuudeksi vaadittavat omavelkaiset takaukset Orvokkikujan ja Kaupintien rakennushankkeille. Kaupunki saa takausten vastavakuudeksi ensisijaiset kiinteistökiinnitykset rakennuksiin.

− Todella hienoa, että nämä hankkeet ovat etenemässä valtuuston käsittelyyn, iloitsee kaupunginjohtaja Juha Kuusisto. – Hankkeista kertyy kaikkiaan yli 12 miljoonan euron investoinnit Orivedelle. Samalla ikäihmisten palvelut kehittyvät ja monipuolistuvat.

Orvokkikujan palvelukodin rakentaminen käynnistynee syksyllä 2021. Kaupintien senioritalon rakentamisen on suunniteltu alkavan keväällä 2022. Orivedellä käynnistyy tänä vuonna myös yhteisöllisen senioritalon rakennuttaminen, jonka toteuttaa asumisosuuskunta Aunen ja Erkin Koti niin ikään ARA-rahoituksella.

Kaupunki pyysi tammikuussa 2019 tarjoutumisia Tähtiniemikodin tilojen korvaamisesta, Särkänkodin ostamisesta sekä optiona seniorivuokratalon rakentamisesta Kaupintie 4:ään. Tarjoutumisten ja neuvottelujen perusteella kaupunki valitsi kumppaniksi yleishyödyllisen yhtiön Arttuasunnot Oy:n.

Lisätiedot:

Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, p. 050 4015790, juha.kuusisto@orivesi.fi

Hyvinvointijohtaja Tuija Peurala, 040 1339263, tuija.peurala@orivesi.fi

Palaa uutislistaukseen