Kaupintien seniorivuokratalon rakentaminen käynnistyy syyskuussa – asukasvalinnasta ja hoivapalveluista vastaa Pirkanmaan hyvinvointialue

Artun Palveluasunnot Oy rakennuttaa Oriveden keskustaan vuokratalon, joka on tarkoitettu välimuotoisia asumispalveluja tarvitseville ikäihmisille ja erityisryhmille.

Kerrostalon rakentamisen oli tarkoitus käynnistyä jo keväällä 2022, mutta kustannusnousun vuoksi rakennushankkeen aloitus viivästyi puolisen vuotta. Hanke sai hieman muokattujen suunnitelmien jälkeen uudelleen myönteisen rahoituspäätöksen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Kaupunki teki elokuussa Artun Palveluasunnot Oy:n kanssa uudet kaupat Kaupintie 4:n tontista ARA:n määrittelemällä uudella myyntihinnalla. Samalla purettiin joulukuussa 2021 tehty kauppakirja.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että hanke toteutuu, Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto sanoo. – Tämä on hieno investointi Orivedelle. Saamme ajanmukaisia asuntoja ja palvelua ikäihmisille aivan keskustaan.

Senioritalon rakentaminen Kaupintielle alkaa syyskuussa. Urakoitsijana on Astora-Rakennus Oy. Uudet asunnot valmistunevat jouluksi 2023.

Kaupintie 4:n kauppakirjojen allekirjoitustilaisuus.
Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto ja Arttuasunnot Oy:n hankekehityksestä vastaava arkkitehti Juri Pelkonen allekirjoittivat uudet kauppakirjat Kaupintie 4:n tontista elokuussa 2022. Kuva: Jenni Koponen

Asunnoille on jo nyt kysyntää

Välimuotoisella asumispalvelulla tarkoitetaan asumis- ja palvelumuotoa kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen välissä. Uuteen senioritaloon tulee vuokrattavia yksiöitä ja kaksioita, joiden asukkaat saavat tarvitsemiansa hoiva- ja ateriapalveluja, mutta asuvat muuten itsenäisesti.

– Asunnoista on jo tähän mennessä tullut paljon kyselyjä, kertoo Oriveden kaupungin hyvinvointijohtaja Tuija Peurala.

Senioritalohanke siirtyy jo heti vuoden 2023 alusta Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulle.

– Hyvinvointialue määrittelee kriteerit, joilla senioritalon asukkaat valitaan ja tiedottaa niistä orivesiläisiä. Oriveden kaupungilla tai Artun Palveluasunnot Oy:llä ei ole osuutta asukasvalinnassa eikä asukkaiden tarvitsemien palveluiden tuottamisessa, Peurala sanoo.

Senioritalo tulee Artun Palveluasunnot Oy:n omistukseen. Pirkanmaan hyvinvointialue vuokraa tilat pitkäaikaisella vuokrasopimuksella ja valitsee palveluntuottajan. Senioritaloon on tulossa myös lounasravintola, jonka kilpailutuksesta vastaa hyvinvointialue.

Kaupintien senioritalon visualisointikuva sisältä, aurinkoinen aulatila pöytäryhmineen.
Visualisointikuva senioritalon sisätiloista. Kuva: Arttuasunnot Oy

Kaupintien ja Orvokkikujan yksiköt siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle

Artun Palveluasunnot Oy:n rakennuttama Orvokkikujan palvelukoti on valmistumassa vuodenvaihteessa. Pirkanmaan hyvinvointialue vuokraa myös Orvokkikujan tilat Artun Palveluasunnot Oy:ltä. Orvokkikujalle muuttavat ensi vuoden alkupuolella Tähtiniemen vanhainkodin ja tehostetun palveluasumisen asukkaat.

– Tarkempi aikataulu riippuu hyvinvointialueesta, Tuija Peurala kertoo.

Hankkeiden rahoitus toteutuu ARA:n avustuksella ja paikallisen Säästöpankki Sinetin myöntämällä lainalla, johon tulee valtion korkotuki. Palvelukiinteistöjen rahoitus- ja ylläpitokulut hoidetaan asukkaiden maksamilla vuokratuloilla. ARA:n avustuksen turvin vuokrataso saadaan pidettyä kohtuullisena. Asukkailla on mahdollisuus saada myös Kelan asumistukea.

Oriveden kaupunki on myöntänyt korkotukilainojen vakuudeksi vaadittavat omavelkaiset takaukset. Takaukset siirtyvät vuodenvaihteessa hyvinvointialueelle.

Lisätiedot:

Oriveden kaupunki / hyvinvointijohtaja Tuija Peurala, p. 040 133 9263, tuija.peurala@orivesi.fi

Oriveden kaupunki / kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, p. 050 401 5790, juha.kuusisto@orivesi.fi

Arttuasunnot Oy / toimitusjohtaja Tino Nurmi, p. 050 572 3868, tino.nurmi@arttuasunnot.fi

Arttuasunnot Oy / arkkitehti Juri Pelkonen, p. 050 087 5785, juri.pelkonen@arttuasunnot.fi

Palaa uutislistaukseen