Eräjärvi

Kid-poni ja tanssiva pariskunta Rönnin huvikeskuksen tanssilavalla.
Eräjärvi on tunnettu kesätapahtumien keskus: Rönnin huvikeskuksessa järjestetään tansseja, tapahtumia ja kesäteatterinäytöksiä. Kid-poni ihmettelee tanssilavan parketin tuntua kavioiden alla. Kuva: Sami Kosonen

Eräjärvi on hyvien palvelujen, monipuolisen kulttuuritarjonnan ja aktiivisen talkootoiminnan ainutlaatuinen kylä, jossa on oma viikoittain ilmestyvä kylälehti Purkiainen sekä kyläyhdistyksen oma Kyläputiikki monipuolisine palveluineen.

Eräjärveläiset käyvät omaa päiväkotia ja alakoulua, asioivat paikallisessa kaupassa ja ravintolassa ja viettävät vapaa-aikaansa kauniissa luonnossa ja teatteri- sekä lavatanssiharrastuksen parissa. Eräjärvellä on paljon pienyritystoimintaa ja useita hevostiloja.

Eräjärveläisiä helmiä:

  • Suomen luontohelmi Eräpyhä
  • kaunis puukirkko
  • oma vesiosuuskunta
  • maailmankuulu ja ainutlaatuinen Kivimuseo
  • erittäin rikas maaperä harvinaisine mineraaleineen
  • maankuulu 70-vuotias tanssilava Rönnissä
  • kolme teatteriryhmää

Tutustu Eräjärveen:

Hirsilän kylän kesäistä järvenrantamaisemaa.
Hirsilä sijaitsee aivan lähellä Oriveden keskustaa, mutta tarjoaa maaseutumaisen asuinympäristön.

Hirsilä

Hirsilä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Oriveden keskustasta.

Entisellä Hirsilän koululla toimii nykyisin Hirsilän Kylätalo, jossa järjestetään monipuolista toimintaa kaikenikäisille asukkaille.

Hirsilässä on muutenkin aktiivista yhdistystoimintaa, jolla on pitkät juurensa historiassa ja edelleen merkittävä vaikutus kyläläisten vapaa-ajantoimintaan. Vuonna 1917 perustettu Hirsilän Pyrkivä liikuttaa paikallisia jalkapallonpelaajia. Lue lisää Oriveden yhdistystoiminnasta!

Hirsilän koulun toiminta yhdistettiin Kultavuoren alakouluun syksystä 2022 lähtien.

Tutustu Hirsilään:

Leväslahden Pienviljelijäyhdistyksen talon rappuset on koristeltu juhlia varten kukkasin.
Leväslahden PVY:n talo on viehättävä juhlapaikka.

Leväslahti

Leväslahti on luonnonläheinen noin sadan asukkaan kylä. Leväslahti sijaitsee entisen Eräjärven kunnan alueella Orivedeltä itään Längelmäveden rannalla. Eräjärvelle matkaa tulee 7 km, Oriveden keskustaan 20 km ja Tampereelle on tunnin ajomatka. Alueella on ollut asutusta ainakin 1500-luvulta lähtien. Leväslahti on kuuluisa liuskekivialueistaan, joita on hyödynnetty jo 1900-luvun alusta asti pihalaattojen ja kovasinkivien materiaalina. Kylässä on kilometreittäin kauniin Längelmäveden rantaviivaa, mikä houkutteleekin kylälle runsaasti kesäasukkaita.

Kylässä on talkoohengellä pitkät perinteet ja sen tuloksena on kunnostettu kylän yhteistä pienviljelijäyhdistyksen omistamaa taloa sekä saatu kylään uimaranta. 
Leväslahden Pienviljelijäyhdistys toimii aktiivisesti kylällä järjestäen monenlaista yhteistä toimintaa ja tapahtumia. PVY:n taloa voi vuokrata monenlaiseen juhla- ja kokouskäyttöön. Lue lisää talon vuokrausmahdollisuuksista!

Tutustu Leväslahteen:

Längelmäen kirkko.
Längelmäki on vireää, kesäasukkaidenkin suosimaa aluetta, joka kuuluu osin Oriveteen ja osin Jämsään.

Längelmäki

Längelmäen alue kauniine maalais- ja järvimaisemineen sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien varrella Tampereen ja Jyväskylän puolessa välissä. Entisen Längelmäen kunnan alue koostuu useasta kylästä, jotka sijoittuvat osin Jämsän ja osin Oriveden alueelle. Lähimmät kuntakeskukset, Jämsä ja Orivesi, palveluineen löytyvät n. 20 minuutin ajomatkojen päästä. Längelmäen kylät tarjoavat turvallisen asuinympäristön, jossa voi nauttia luonnon läheisyydestä ja yhdessä tekemisen meiningistä.

Längelmäen Kirkonseudun Kyläyhdistys ry toimii entisen kirkonkylän ja sen lähikylien alueella. Yhdistys perustettiin vuonna 2004 pitämään yllä ja edistämään kaikkien asukkaiden, niin vakituisten kuin osa-aikaisten, viihtyvyyttä, yhdessä olemista ja tekemistä sekä ympäristön arvojen vaalimista. Entinen Längelmäen ja sittemmin Oriveden seurakunnan seurakuntatalo Päivölä on siirtynyt Längelmäen Kirkonseudun Kyläyhdistyksen omistukseen 1. 1. 2018, jolloin se muuttui kylätalo Päivöläksi. Päivölässä järjestetään lounas- ja kahvitilaisuuksia sekä konsertteja, kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumia. Sali ja keittiö ovat myös vuokrattavissa ristiäis-, syntymäpäivä- ja muistotilaisuuksiin sekä muihin perhe- ja ystäväjuhliin sekä kokouksiin. Lue lisää Kylätalo Päivölästä!

Längelmäki-seura on entisen Längelmäen pitäjän alueella toimiva kotiseutuyhdistys, joka vaalii alueen perinteitä, järjestää kulttuuritapahtumia ja toimii monipuolisesti alueen kulttuurin säilyttämiseksi.

Längelmäen kehitys ry:n ensisijaisena tavoitteena on palvelujen säilyttäminen ja kehittäminen entisen Längelmäen kunnan alueella sekä alueen asioiden eteenpäin vievänä organisaationa toimiminen.

Tutustu Längelmäkeen:

Hörtsänän arboretumin kivettyä kulkureittiä ja kasvillisuutta.
Onnistaipaleen tunnetuin nähtävyys on Hörtsänän arboretum, jonka kävijämäärä vilkastuu vuosi vuodelta. Arboretumia on esitelty YLE:n Egenland-ohjelmassa. Kuva: Sami Kosonen

Onnistaipale

Onnistaipaleen kylä on tiiviisti raitin varteen rakentunut ryhmäkylä, jota ympäröi laaja ja pinnanmuodoltaan vaihteleva, pieniin vesistöihin rajoittuva viljelymaisema. Kylässä on säilynyt runsaasti 1800-luvun loppupuolen vaurasta talonpoikaisrakentamista.

Onnistaipaleella toimii oma, aktiivinen kyläyhdistys koko kylän hyväksi ja iloksi. Yhdistys tuo yhteen kylän vakituiset ja kesäasukkaat. Yhdistys järjestää toimintaa, johon kaikki kyläläiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

Onnistaipaleen kylässä sijaitsee vuonna 1909 perustettu Hörtsänän arboretum ja kukkapuisto, joka valittiin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Suomen 100 parhaan puiston joukkoon. Alue on avoinna vierailijoille ja myös opastusta voidaan järjestää ennalta sovittaessa.

Tutustu Onnistaipaleeseen:

Pitkäjärven kylän maisemaa.
Olet ehkä kuullut pitkäjärveläisistä? Pitkäjärvi on edelleen aktiivinen kylä, jonne matkaa satoja turisteja vuosittain tutustumaan Taidekeskus Purnun kesänäyttelyyn.

Pitkäjärvi

Pitkäjärven kylä sijaitsee Längelmäveden kumpuilevissa rantamaisemissa. Kylätie kulkee Kylänlahden pohjukan rantaa mukaillen kauniin kulttuurimaiseman halki. Pitkäjärvi on Oriveden vanhimpia kyliä, ja sieltä on löydetty kivikautisia esineitä. Kylä on tunnettu myös Jalmari Finnen kyläläisten elämään pohjautuvasta näytelmästä Pitkäjärveläiset (1923). Kylä on nykyisin suosittua mökkiseutua.

Pitkäjärven nuorisoseuralla on aktiivista toimintaa seurantalo Lehtolassa ja kylän yhteisrannassa. Talvisin nuorisoseura ylläpitää retkiluistelurataa ja luistelukenttää Kylänlahdella jää- ja sääolojen salliessa. Torstai-iltaisin kokoonnutaan seurantalo Lehtolassa, ja kesätorstaisin kyläläiset sekä mökkiläiset kokoontuvat kylän yhteiselle uimarannalle, missä on mahdollisuus pelata rantalentopalloa ja uida. Nuorisoseura järjestää jäsenilleen myös retkiä ja muuta harrastustoimintaa.

Seurantalo Lehtolan salia sekä yläkerran kerhohuonetta ja saunaosastoa on mahdollisuus vuokrata juhla- ja kokouskäyttöön. Lue lisää Seurantalo Lehtolasta!

Kylän tärkeimpiä nähtävyyksiä on Aimo Tukiaisen perustama Taidekeskus Purnu, joka toimii nykytaiteen kesänäyttelypaikkana sekä esittelee Tukiaisen tuotantoa. Suomen ensimmäinen kesätaidenäyttely järjestettiin Purnussa vuonna 1967. Taidenäyttelyn lisäksi Purnussa järjestetään taidetyöpajoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Purnussa lämpiää kesäisin myös kahdesti viikossa tunnelmallinen savusauna. Orivesiläinen yhdistys Muotoilu ja taideteollisuus MUTTA ry, järjestää joka kesä Purnussa SuviDesign-tapahtuman. Tapahtumassa on mahdollisuus keskustella suomalaisten muotoilijoiden kanssa tuotteiden valmistuksesta, seurata työnäytöksiä ja ostaa kotiin tai lahjaksi laadukkaita tuotteita.

Tutustu Pitkäjärveen:

Ulkoilijoita Siitaman Jukolan pihassa talvella.
Siitaman Jukola kokoaa kyläläisiä viihtymään yhdessä kesällä ja talvella. Heinäkuussa Siitamassa järjestetään alueen omaleimaisin tapahtuma, Siitaman Sikamaraton.

Siitama

Siitama on kaunis kylä Etelä-Orivedellä, lähellä Kangasalan rajaa. Siitamassa toimii vireä paikallisyhdistys, vuonna 1903 perustettu Siitaman nuorisoseura ry. Toiminnan keskus on kyläläisten vuonna 1919 talkoilla rakentama ja 1980-luvulla modernisoitu hirsinen ja idyllinen nuorisoseurantalo Jukola, jota on mahdollista vuokrata eri tarkoituksiin kuten häihin, syntymäpäiväjuhliin ja kokouksiin. Lue lisää Jukolasta!

Siitaman nuorisoseura hallinnoi Oriveden kaupungin omistamaa Pikku-Vittasen leirisaarta, jossa sijaitsee sauna ja nukkuma-aitta. Saaressa järjestetään kesäisin lasten ja nuorten leiritoimintaa ja saari on myös edullisesti yksityishenkilöiden vuokrattavissa. Tutustu Pikku-Vittasen leirisaaren mahdollisuuksiin!

Tutustu Siitamaan:

Ihmisiä kirpputoripöytien äärellä Talviaisten talolla.
Talviaisten talo toimii kyläläisten harrastus- ja tapahtumaelämän keskuksena.

Talviainen

Talviaisten kylä sijaitsee Orivedellä – siellä missä valtatie 9, rautatie ja Längelmävesi kohtaavat. Talviaisten alue sisältää useita maatalousvaltaisia kyliä. Alueella tuotetaan edelleen maitoa ja lihaa. Valtaosa tiloista harjoittaa viljanviljelyä ja metsätaloutta.

Talviaisten seudun kyläyhdistys ry toimii Orivedellä entisen Talviaisten koulun tiloissa. Kyläyhdistyksen tavoitteena on mahdollistaa kaikille kyläläisille kokoontumis- ja harrastusmahdollisuuksia sekä koota lähialueen vakituiset ja kesäasukkaat yhteisiin tilaisuuksiin. Kyläyhdistys haluaa toiminnallaan parantaa elämisen laatua maaseudulla.

Talviaisten Talo on monipuolinen harrastuspaikka. Jumppia järjestetään taaperoikäisistä senioreihin ja veteeranikuoro harjoittelee säännöllisesti. Lisäksi Talviaisten Talolla harrastetaan myös esimekiksi 4H-kerhoilua, tiffanylasikursseja, huonekalujen entisöintiä, joogaa, hirvipeijaisia ja mehiläistenhoitokursseja. Yhdistykset ja tiekunnat kokoontuvat Talviaisten Talolla ja Talviaisten seudun kyläyhdistys järjestää muun muassa kesätoreja, soppapäiviä ja saunailtoja.

Lue lisää Talviaisten talosta!

Tutustu Talviaisiin:

Längelmäen pellavatyttö Västilän Voiman kesäkioskin edessä.
Pitkät perinteet omaava Västilän Voiman kesäkioski on jo käsite. Orivesiläiset vinkkaavat, että täältä saa seudun edullisimmat kioskijäätelöt.

Västilä

Västilän kylä sijaitsee noin 25 km Oriveden keskustasta itään. Västilässä toimii v. 1914 perustettu Voimistelu- ja urheiluseura Västilän Voima ry. Seuran rakentama Voimantalo valmistui vuonna 1925. Voimantalolla järjestetään muun muassa tansseja ja se on vuokrattavissa juhla-, kokous- ym. tilaisuuksiin. Lue lisää Voimantalosta!

Jo yli kolmekymmentä vuotta Västilän Voima on pitänyt kesäisin kioskia. Osittain kioskin myyntiä hoitavat kesätyöpalkatut nuoret. Lisäksi Västilän Voima järjestää vuosittain Västilän Maratonin ja kesäjuhlat.

Tutustu Västilään:

Ota yhteyttä


Jenni Koponen

Viestintä- ja markkinointiasiantuntija

040 133 9214