Lajittelua lisää kotipihoihin – jätehuoltomääräyksiä päivitetään

Lähivuosina kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä löytyy pihasta lajitteluastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Alueellinen jätehuoltolautakunta on ottanut kunnalliset jätehuoltomääräykset käsittelyyn 10.2. kokouksessa. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa*.

Pirkanmaan Jätehuollon tiedote 11.2.2021

Velvoitteet astuvat voimaan vaiheittain

Esityksen mukaan määräykset astuvat voimaan vaiheittain (vähintään 5 asunnon kiinteistöt)

  • Tampere: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.9.2021 
  • Muut 16 kuntaa: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.4.2022
  • Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022
  • Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023.

– Aikataulut on porrastettu niin, ettei muutos koske koko aluetta samanaikaisesti. Näin varmistetaan kiinteistöjen varautuminen muutokseen, sujuva asiakaspalvelu, jäteastioiden saatavuus ja toimivat jätekuljetukset, alueellisen jätehuoltolautakunnan jätehuoltoinsinööri Anu Toppila kertoo.

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä. 

Jätehuoltomääräyksissä on tulossa tiukentuvia velvoitteita myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan jätehuollolle.

Maksuttomat jäteastiat helpottavat järjestelyjä

Käytännön järjestelyistä vastaa Pirkanmaan Jätehuolto yhdessä taloyhtiöiden kanssa.

– Tuomme kiinteistöille maksutta pyörälliset jäteastiat (140-770 l) ja taloyhtiöiden tehtäväksi jää etsiä niille sopiva paikka, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala.

– Olemme avanneet verkkosivun (www.pjhoy.fi/kotipiha), josta löytyy ohjeita ja vinkkejä muun muassa syväkeräyskiinteistöille, jätetilan oikealle suunnittelulle sekä taloyhtiöiden yhteisille jäteastioille, kimpoille. Ne ovat hyvä vaihtoehto, jos tilanpuute yllättää, kertoo Oksala.

Pirkanmaan Jätehuolto tiedottaa isännöitsijöitä suoraan käytännön järjestelyjen etenemisestä kevään aikana.

– Tässä vaiheessa kiinteistöjen kannattaa pohtia omia ratkaisuvaihtoehtojaan jäteastioiden sijoittamiseksi. Ja tamperelaisten 5 asunnon kiinteistöjen kannattaa ottaa jo nyt metallin ja lasipakkausten keräys pihalleen. Se on maksuton palvelu ja tuo lajittelun lähelle, kertoo Oksala.

Jätehuoltomääräykset lähtevät lausuntokierrokselle ja määräyksiä käsitellään seuraavan kerran alueellisen jätehuoltolautakunnan toukokuun kokouksessa. Määräysten esitetään tulevan voimaan 1.7.2021. 

Jätehuoltomääräysten velvoiterajat pohjautuvat käynnissä olevaan jätelain uudistukseen. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Virpi Oksala, asiakkuuspäällikkö p. 050 581 9328
Timo Varsala, tekninen päällikkö, logistiikka p. 050 338 2463
www.pjhoy.fi/kotipiha


Alueellinen jätehuoltolautakunta

jätehuoltoinsinööri Anu Toppila p. 040 806 3362
suunnittelija Minna Tjäderhane-Ojala p. 040 806 3559 

*Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Palaa uutislistaukseen