Lajittelua lisää kotipihoihin – muutos alkoi Tampereelta ja laajenee nyt ympäristökuntiin

Viime kesänä hyväksyttyjen kunnallisten jätehuoltomääräyksien myötä kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä täytyy lähivuosina löytyä pihasta jäteastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa*.

Tiedote 21.12.2021 / Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Muutostyö alkoi Tampereelta, jossa vähintään 5 asunnon kiinteistöillä piti olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille 1.9.2021.

– Tällä hetkellä Tampereella nämä lajitteluastiat löytyvät jo suurimmalta osalta kiinteistöjä. Mutta vielä on noin 300 kiinteistöä, joilla riittää kirittävää velvoitteiden täyttämisessä. Mikäli asia on jäänyt hoitamatta, tulee tilaus tehdä viipymättä osoitteessa www.pjhoy.fi/kotipiha. Mikäli tilanpuute on ongelma, taloyhtiöiden kimpat ovat oikein hyvä ratkaisu, kertooasiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius Pirkanmaan Jätehuollosta.

Nyt työ on siirtynyt muihin kuntiin, joissa vähintään 5 asunnon kiinteistöillä pitää olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille viimeistään 1.4.2022. Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Ylöjärven kiinteistöjen tulee tehdä tilaus mahdollisimman pian osoitteessa: www.pjhoy.fi/kotipiha. Muutos koskee noin 350 kiinteistöä.

Astiat toimitetaan niille vähintään 5 asunnon kiinteistöille, joilla kyseisiä jäteastioita ei ole pihassa. Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023.

Muutostyö jatkuu kartongilla ja muovipakkauksilla

Muutostyö jatkuu kevään jälkeen kartonki- ja muovipakkausten keräysvelvotteiden laajenemisella.

●       Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022

●       Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023

Jätehuoltomääräyksissä on tiukentuvia velvoitteita myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan jätehuollolle. Niiden tulee järjestää viiden jätelajin keräys kiinteistöille 1.7.2022 mennessä.

– Olemme kiertäneet yhdessä jätehuoltoviranomaisen kanssa jokaisessa omistajakunnassamme kertomassa muutoksesta. Osa kunnista onkin lähtenyt jo vauhdikkaasti liikkeelle ja muidenkin kuntien tulee olla mahdollisimman pian yhteydessä kunta- ja kiinteistöpalvelujemme väkeen. Näin saamme asiat kesäksi kuntoon, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.

Jätehuoltomääräysten velvoiterajat pohjautuvat käynnissä olevaan jätelain uudistukseen. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Timo Varsala, tekninen päällikkö, logistiikka, p. 050 338 2463

Katja Rekonius, asiakaspalvelupäällikkö, p. 050 472 5407

www.pjhoy.fi/kotipiha

*Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnat

Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Palaa uutislistaukseen