Luontoliikkujan päiväretki-ideoita Orivedellä

Oriveden ympäröivä luonto on saavutettavissa niin julkisilla liikenneyhteyksillä, pyörällä kuin vaikkapa meloen. Pakkaa villasukat ja eväät päiväreppuun ja suuntaa retkelle. Tässä muutama suosittelemamme päiväretkikohde! Ripeä luontoliikkuja ehtii kiertää seuraavat kohteet vaikka yhdenkin päivän aikana.

Suon reunalle julkisilla liikenneyhteyksillä

Suurelle yleisölle vielä osin tuntematon Lakkasuo sijaitsee Orivedeltä Ruovedelle johtavan kantatie 66:n eli Virtaintien itäpuolella noin 14 km Orivedeltä pohjoiseen.

Harvoille suokohteille pääsee julkisilla liikenneyhteyksillä. Oriveden Lakkasuolle pääsee linja-autolla noin 400 metrin päähän ympäri vuoden. Pysäkit ovat Vuorijärvi tai Lakkasuo. Aikataulut selvität näppärästi perille.fi palvelusta.

Voit jättää oman autosi kantatie 66:n varressa olevalle ”rekkaparkille” (tien vasemmalla puolella). Ylitä tie 66 kävellen ja käänny vasemmalle, josta alkaa selkeä polku kohti suota. Tiedät olevasi oikealla reitillä, kun pitkospuut alkavat hetken päästä.

Kesällä alueella voi liikkua pitkospuureitillä, talvella hiihtää hankikannolla. Lakkasuo on valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan sisältyvä, luonnoltaan monimuotoinen keidassuo. Metsäylioppilaat ovat vuonna 1963 rakentaneet alueelle 2,3 kilometrin mittaisen pitkospuureitin, jolle he antoivat nimen ”Suojuoksu”.

Tämän reitistön varrella on yhteensä 24 suotyyppinäyte-alaa. Näyte-alat edustavat lähes kaikkia Etelä- ja Keski-Suomen yleisiä suotyyppejä. Alueella pääsee siis tutustumaan monipuolisesti suomalaiseen suoluontoon.

Suolle johtaa kaksi polkua. Vain osa reiteistä on merkitty Maastokartat-sovellukseen. Alueella ei myöskään ole varsinaisia opasteita. Tutustu ohjeelliseen alueen reittikarttaan.

Lakkasuo tarjoilee nimensä mukaisesti myös suon antimia, kuten lakkoja ja karpaloita.

Lakkasuolla liikutaan pääosin pitkospuita pitkin.

Vuorijärvi – Siikajärven alue tarjoaa kulkijalleen kallioisia rantoja, ainutlaatuisen riippukiviluolan ja upeita melontahetkiä 

Iso-Vuorijärvi sijaitsee noin 19 kilometriä Oriveden keskustasta Ruoveden suuntaan kantatietä 66. Vuorijärvi-viitan kohdalla, kun matkaa on taitettu 13 kilometriä, käännytään vasemmalle. Sen jälkeen jatketaan noin 3 kilometriä eteenpäin, jolloin tie muuttuu Rutajärventieksi.

Noin 2 kilometrin jälkeen vasemmalta löytyy tilava parkkipaikka osoitteesta Rutajärventie 180. Parkkipaikalta on matkaa luolalle noin 500 metriä. Iso-Vuorijärven riippukivikallio ja luola ovat ainutlaatuiset Pirkanmaan alueella. Riippukallioiden alla luolassa, aivan järven rannassa on nuotiopaikka.

”Upeat, korkealle järven päälle kohoavat kalliot avautuivat eteemme ja johdattivat ihastelemaan maisemaa kallioiden päälle. Pläkkityyni Iso Vuorijärven pinta peilasi hienosti kalliorantoja ja pilvimuodostelmia. Käki kukkui lähes taukoamatta. Jäimme ihastelemaan maisemia hetkeksi ja istuskelemaan kalliolle.”

Vuorijärven retkeilyreitti on ympyrän muotoinen ja pituudeltaan 4,5 kilometriä. Se on merkitty puiden kylkiin keltaisilla maaliläikillä. Jyhkeät kalliot tarjoavat paikoitellen haasteita. Tukevat kengät ja rauhallinen etenemistahti ovat paikoitellen reitillä tarpeen.

Iso-Vuorijärvellä pääset nauttimaan kauniista maisemista.


Siikajärven reitti kiertää puolestaan Saarijärven ja Siikajärven itärannoilla ja metsissä. Siikajärven kallioisilta rannoilta on erityisen upeat näkymät järvelle. Reitin pituus on noin 6 kilometriä. Kirvesjärven laavulta löytyy oivia paikkoja asetella riippumatto pientä päivälepoa varten.

Reitiltä löytyy toinen toistaan houkuttelevampia luonnon tarjoamia levähdyspaikkoja ympäri vuoden.


Siikajärvi on myös melontaan mitä oivallisin kohde. Kyseessä on erämainen pikkujärvi, jonka rannoilla ei ole kuin muutama mökki. Rannoista monet ovat luonnonsuojelualueita. Kanootit tai kajakit saa hyvin laskettua vesille Kuninkaanlahdelta. Muista pakata mukaan villasukat! Ne jalassa vesillä liikkuminen on erityisen mukavaa. Villasukat ovat luontoretkeilijän luottokaveri.

Tutustu alueen reittikarttaan.

Kirvesjärven laavulla on upeat maisemat.
Kanootit tai kajakit saa kätevästi laskettua vesille Kuninkaanlahdelta.

Kanootteja ja kajakkeja Orivedellä vuokraavat:

Elämys Myllylä
Melontaa.com
Längelmäveden venematkat

Hörtsänän Arboretum kätkee sisälleen ainutlaatuisen puulajipuiston

Hörtsänän Arboretum sijaitsee Orivedellä Onnistaipaleen kylässä. Paikka on näppärästi samalla suunnalla edellä esiteltyjen luontokohteiden kanssa. Tarkemmat ajo-ohjeet perille löydät täältä.

Arboretumiin voi Oriveden keskustasta sujauttaa sujuvasti myös pyörällä läpi kumpuilevien maisemien. Myllyjärven rantoja pitkin kulkeva soratie on rauhallinen pyöräilyyn tai jos haluaa edetä vauhdikkaammin on mahdollisuus matkaa taittaa myös asfaltoituja pyöräteitä pitkin. Matkaa Oriveden keskustasta arboretumiin on noin 4,5 kilometriä.

Hörtsänän Arboretumin perusti vuonna 1909 Hugo Hörtsänä, joka oli innokas kasviharrastaja. Hän keräsi sinne kasveja ja puita Suomesta ja ulkomailta.

Hörtsänän arboretumin puulajikokoelma on merkittävä ja yhdessä alueen puistomaisen osan kanssa se muodostaa kulttuurihistoriallisesti ja kasvitieteellisesti arvokkaan kokonaisuuden. Paikan väriloista on kesällä henkeä salpaavan kaunis. Luontovalokuvaajalle arboretum tarjoaa upeita kuvakohteita, valoja ja varjoja.

Arboretumin vieressä oleva Onnimanni-kota on Onnistaipaleen kyläyhdistyksen omistuksessa ja sitä ei tällä hetkellä vuokrata ulkopuoliseen käyttöön. Huomioithan, että kodan edustalla ei myöskään saa pysäköidä. Auton voi jättää Onnistaipaleen jäteaseman alueelle. Tarkemmat pysäköintiohjeet löydät Hörtsänän arboretumin verkkosivuilta.

Arboretum tarjoaa luontovalokuvaajalle mielenkiintoisia kuvauskohteita.
Kesällä arboretum hohkaa eri väreissä ja tunnelma on lumoavan kaunis.

Muihin Oriveden oivallisiin luontomatkailukohteisiin voit tutustua täällä.

Oriveden monimuotoisen luonnon tarjoamia retkitunnelmia löydät myös instagramista tunnisteilla #visitorivesi ja @visitorivesiofficial. Jaamme mieluusti myös sinun Orivesi -retkitunnelmasi ja kokemuksesi. Käytä siis omissa julkaisuissasi tunnistetta #visitorivesi tai tägää meidät käyttämällä @visitorivesiofficial

Oivallisia retkihetkiä!

Matkailijoita Orivedellä palvelee matkailuinfo Taitokeskus Oriveden tiloissa. Sieltä on saatavissa esitteitä, karttoja ja muuta matkailijalle hyödyllistä tietoa. Taitokeskus Oriveden löydät osoitteesta: Keskustie 37, 35300 Orivesi. Voit myös toki soittaa meille: puhelin 03 2251455

Palaa uutislistaukseen