Maijan perhe löysi haaveilemansa tontin Orivedeltä – rakennuslupa järjestyi viikossa

Maija perheineen on rakentamassa uutta kotia metsäiselle tontille Orivedellä. Rakennuslupa on nyt saatu ja tontilta raivattu puustoa. Seuraavaksi käynnistyvät maatyöt. Voit seurata rakennusprojektia kaupungin verkkosivujen blogin kautta sekä projektin omalla Instagram-tilillä @this_is_ourhouse!

Kun pyörät lähtevät pyörimään, ne todella sitten lähtevät!

Edellisestä blogitekstistä ehti vierähtää tovi, mutta projekti on edennyt monilta osin hurjasti hiljaisuudesta huolimatta. Vanhasta talostamme teimme kaupat helmikuun lopussa ja saimme oikein mukavan väliaikaiskodin rakennusprojektin ajaksi. Muutto on hoidettu ja vanha koti luovutettu uudelle perheelle. Nyt on siis aika keskittyä oman perheen arjen ohessa vain rakennusprojektiin. Tuntuu niin hyvältä!

> Oma rakennusprojekti haaveissa? Tutustu Oriveden edulliseen ja monipuoliseen tonttivalikoimaan!

Pääsimme jättämään rakennuslupahakemuksen maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Olimme hoitaneet Jukkatalon kanssa kaikki tarvittavat piirustukset ja dokumentit valmiiksi odottamaan. Vanha talo piti myydä ensin ennen kuin rakennuslupaa päästiin hakemaan, joten pyörät lähtivät rullaamaan todella vauhdilla talokauppojen jälkeen.

Vastaava mestarimme hoiti luvan hakemisen Lupapiste-palvelussa, jonne ladattiin sähköisesti kaikki tarvittavat dokumentit (pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset, naapureiden kuuleminen, asemapiirros, kosteudenhallintasuunnitelma, perustamistapalausunto sekä energiaselvitys).

Julkisivukuvat Maijan perheen tulevasta talosta.
Maija perheineen rakennuttaa tontille yksitasoisen omakotitalon ja erillisen saunarakennuksen. Kuva: Jukkatalo

Rakennusluvan hakeminen oli helppoa

Jälleen kerran voin kuitenkin vain suositella Orivedelle rakennuttamista, sillä virallisten asioiden hoitaminen sujuu täällä erittäin hyvin.

Rakennuslupaprosessi sujui erittäin helposti ja vaivattomasti, kun yhteydenpito Oriveden rakennusvalvonnan kanssa oli niin vaivatonta. Vastaukset kaikkiin kysymyksiin sai nopeasti ja neuvoja jokaiseen asiaan erittäin hyvin. Kokonaisuudessaan lupaprosessissa meni aikaa viisi arkipäivää, viikko viikonloppu mukaan lukien. Tässä ajassa ehdimme toimittaa vielä yhden puuttuvan liitteenkin, joten täydennettävääkin oli.

Jälleen kerran voin kuitenkin vain suositella Orivedelle rakennuttamista, sillä virallisten asioiden hoitaminen sujuu täällä erittäin hyvin, sen kuuluisan maalaisjärjen kera. Olen kuullut hurjia tarinoita siitä, että joissakin paikoissa on joutunut odottamaan rakennuslupaa jopa kuukausia, joten tämä viisi päivää tuntui kyllä mahtavan nopealta toiminnalta.

> Haluatko kuulla lisää Orivedellä asumisesta? Lue paikkakuntalaisten tarinoita!

Puunkanto Maijan tontilla.
Maijan tontilta on nyt raivattu puustoa, ja seuraavaksi käynnistyvät maatyöt. Kuva: Jenni Koponen

Maatöiden tekijäksi orivesiläinen yritys

Nyt kun rakennuslupa on saatu, ovat myös itse rakentamisen aikataulut vahvistuneet. Tontillamme alkaa maatyöt heti pääsiäisen jälkeen (vko 14) ja maanrakennusurakoitsijaksi valitsimme orivesiläisen Villein Oy:n.  Maatyöt ovatkin yksi projektin jännittävimmistä osuuksista, sillä tiedämme, että tontilla on kalliota. Nähtäväksi jää, kuinka paljon maatöissä joudutaan louhimaan tai räjäyttämään. Toivotaan, ettei kovin suuria räjäytysmääriä tarvita, sillä se nostaa kustannuksia.

Kun maatyöt ja perustukset on saatu tehtyä, on vuorossa elementtien toimitus. Tämä toimitus on sovittu toukokuun loppupuolelle (vk 20), joten ennen virallista kesää meillä pitäisi olla seinät pystyssä ja katto pään päällä! Mieletöntä!

Maisemia Maijan perheen raivatultatontilta.
Maijan perheen valitsema tontti sijaitsee kätevästi luonnonrauhassa hiihtolatujen vieressä, mutta vain parin kilometrin päässä keskustasta. Kuva: Jenni Koponen

Varaa aikaa suunnitelmiin

Jos harkitset talon rakentamista, suosittelen lämpimästi, että varaat erilaisiin suunnitelmiin aikaa vuoden. Tänä aikana voit kuitenkin laittaa jo pyöriä pyörimään monilta osin; esimerkiksi voit varata tontin, kilpailuttaa eri toimijoita, perehtyä vaihtoehtoihin ja suunnitella erilaisia ratkaisuja. Kaikkia näitä voit tehdä jo silloin, kun vasta haaveilet tai kartoitat esimerkiksi oman budjettisi riittävyyttä.

Me aloitimme suunnittelun maaliskuussa 2020 ja hyväksyimme lopulliset piirrokset talostamme helmikuussa 2021. Aikaa meni siis 11 kuukautta, mutta saimme rauhassa miettiä jokaisen huoneen mitat, pistokkeiden ja lamppujen paikat ja monet muut pieneltäkin tuntuvat asiat. Tykkään itse siitä, että mahdollisimman monet yksityiskohdat on mietitty valmiiksi, jotta arki uudessa kodissa sujuisi mahdollisimman hyvin oman perheen tarpeiden mukaan. Nähtäväksi jää miten hyvin suunnitelmat toimivat käytännössä. Stay tuned!

Maija

Palaa uutislistaukseen