Längelmä-reitti tarjoaa pyöräilijälle päiväseikkailun tai kahden päivän kierroksen kansallismaisemissa kiehtovan kulttuurin parissa.

Lataa reittikartta tästä (PDF)

Längelmä-pyöräilyreitti on osa pirkanmaalaista Järvien Reitit -kokonaisuutta. Nimensä mukaisesti Längelmä-reitti kiertää Oriveden ja Kangasalan kansallismaisemissa ympäri Pirkanmaan maakuntajärven, Längelmäveden.

Sakari Topelius runoili aikoinaan: ”Kas Längelmävesi tuolla, vöin hopeisin hohtelee”. Romanttiset maalaismaisemat ja kirkasvetinen järvi ovat inspiroineet taitelijoita kautta vuosisatojen.

Reitin erikoisuutena ovat lukemattomat uniikit kulttuurikohteet, jotka tarjoavat pyöräilijälle luontevia ja mielenkiintoisia taukopaikkoja.

Längelmä-reitin varrella voi tutustua mm. kolmeen tunnettuun kuvanveistäjään: Aimo Tukiaiseen, Teemu Luotoon ja Kimmo Pyykköön.

Kuvanveistäjien elämäntyötä pääsee ihailemaan reitin varrelle sijoittuvissa Taidekeskus Purnussa Orivedellä, Kuhmalahden Taidepappilassa sekä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla.

Taidekeskus Purnu tarjoaa viihtyisän pysähtymiskohteen, jossa pääsee myös uimaan.

Reitin varrella sijaitsee myös useita uniikkeja kahviloita ja pyöräilijäystävällisiä majoituspaikkoja. Mm. seuraavat kohteet:

Wihasjärvi 1906 tiloista löytyy mm. majoitusta, vanhan ajan kahvila, vanhan tavaran kauppa sekä lähituotepuoti. Wihasjärvi 1906:ssa on kesäisin taidenäyttelyitä ja tapahtumia.

Längelmä-reitistä on kaksi eri versiota. 63 kilometrin mittainen Vesijärven kierros sivuaa Längelmävettä ja poikkeaa Orivedellä Suomaseman, Naappilan ja Siitaman kautta takaisin Kangasalle. Koko Längelmäveden kierros on 99 kilometrin mittainen ja kiertää Kangasalta Sahalahden ja Kuhmalahden kautta Eräjärvelle ja Siitaman ja Lihasulan kautta takaisin.

Reitin varrella on sekä asvaltti- että sorapintaisia tieosuuksia. Soratiet on merkitty reittikarttaan. Itse reittiä ei ole merkitty maastoon, vaan reitti ja sen kattavat palvelut löytyvät sähköisestä reittikartasta. Paperisen reittikartan voi noutaa maksutta matkailuinfosta, joka sijaitsee Taitokeskus Oriveden tiloissa.

Reitille voi saapua kätevästi myös junalla Tampereen sekä Jyväskylän suunnasta. Oriveden rautatieasema on reitin varrella.

Lataa reittikartta tästä (PDF)

Oriveden rautatieasema ja juna.
Oriveden rautatieasema löytyy osoitteesta Asematie 17
Takaisin kohdekorttilistaukseen