Matkailun merkitys työllistäjänä on Orivedellä suuri pirkanmaalaisessakin mittakaavassa

Viime viikolla julkaistun matkailun tulo- ja työllisyysselvityksen mukaan Oriveden välitön matkailutulo vuonna 2022 oli 8,3 miljoonaa euroa.

– Edellisen kerran vastaava tutkimus toteutettiin vuonna 2017, mutta tilastomenetelmien muutoksen vuoksi tutkimukset eivät ole aivan vertailukelpoisia, kertoo Oriveden kaupungin elinvoimajohtaja Tuija Aro.

Laajaan matkailututkimukseen osallistui 54 matkailualuetta, joiden matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta on Orivedellä 2,96 %. Koko Pirkanmaan alueen keskiarvo on 2,04 %. Matkailun kokonaistyöllisyysvaikutukset Orivedellä olivat viime vuonna 39 henkilötyövuotta. Matkailun osuus kaikkien toimialojen työllisyydestä on 3,22 %, mikä on pirkanmaalaisittain korkea lukema.

– Orivedellä matkailun merkitys työllistäjänä on suuri pirkanmaalaisessakin mittakaavassa, ja työntekijät ovat pitkälti paikallisia, mikä on komeaa, Aro toteaa.

– Taloudelliset mittarit osoittavat, että matkailu tulee huomioida todellisena elinkeinotoimintana, jolla on merkittävää vaikutusta alueiden elinvoimaisuuteen ja palveluiden säilymiseen.

Orivedellä on viime vuosina panostettu luontomatkailun kehittämiseen. Uudet luontoaktiviteetit ja -reitit palvelevat sekä matkailijoita, mökkiläisiä että Oriveden omia asukkaita.

Matkailun tulo- ja työllisyysselvityksen mukaan vapaa-ajan asuntojen määrä on Orivedellä jatkuvassa kasvussa. Vuonna 2022 Orivedellä oli 3 790 kesämökkiä. Vuoden 2010 lukema oli 3 512 mökkiä.

Orivedellä on runsaasti myös matkailijoiden suosimia vuokramökkejä, joiden kysyntä on viime vuosina ollut hyvällä tasolla.

Oriveden perinteiset kesäkohteet, kuten Taidekeskus Purnu, Rönnin tanssilava, Rönnin kesäteatteri ja Ponimaa, ovat aktiivisesti palvelleet matkailijoita. Oriveden Kampus (entinen Oriveden Opisto) tuo Orivedelle runsaasti matkailijoita leireille, kursseille, konsertteihin, näyttelyihin ja muihin tapahtumiin sekä yöpymään Hotelli Sointulassa.

Matkailun kehittämisestä Orivedellä vastaa kaupungin elinvoimapalvelut.

Lisätiedot:

Elinvoimajohtaja Tuija Aro, p. 040 5311736, tuija.aro@orivesi.fi

Power BI -työkalu, jossa on kaikkien tutkimuksessa mukana olleiden kuntien tulokset

Palaa uutislistaukseen