Näin hävität puutarhajätteen oikein

Oriveden kaupunki muistuttaa, että puutarhajätteen läjittäminen luontoon tai toisen omistamalle maalle on jätelain nojalla ehdottomasti kiellettyä. Puutarhajätettä ovat muun muassa omenat, risut, oksat, juuret, lehdet, ruohosilppu, niittojäte, haravointijäte, rikkaruohot ja muut kuihtuneet kasvit.

Puutarhajätteen luvaton läjittäminen kaupungin yleisille viheralueille heikentää alueen viihtyisyyttä ja aiheuttaa monia ongelmia. Puutarhajätekasat ja niistä leviävät vieraslajit haittaavat virkistyskäyttöä, tukkivat ojia, rehevöittävät metsiä, vievät tilaa kotoperäisiltä lajeilta ja aiheuttavat esteettistä haittaa. Omenat houkuttelevat rottia ja maatuvat lehtikasat ovat oivallisia talvehtimis- ja lisääntymispaikkoja lehtokotiloille ja espanjansiruetanoille.

Haitalliset vieraslajikasvit, kuten komealupiini, jättipalsami, kurtturuusu, jättiputket, viitapihlaja-angervo, sahalintatar, japanintatar, isopiisku, korkeapiisku leviävät herkästi luontoon ja niiden torjunta aiheuttaa kaupungille suuria kustannuksia ja sitoo puisto-osaston resursseja.

Kiinteistöjen omistajien ja haltijoiden velvollisuutena on huolehtia puutarhajätteestä asianmukaisella tavalla. Jos olet aikaisemmin vienyt pihaltasi puutarhajätettä kaupungin alueelle, pyydämme ystävällisesti keräämään kaikki kasat alueelta pois ja hävittämään ne asianmukaisella tavalla, esimerkiksi kompostoimalla puutarhajätteet omalla pihallasi.

Oksat ja risut kannattaa hakettaa muun puutarhajätteen sekaan, tai pensaiden alle katteeksi. Haitallisten vieraslajien lisääntyvät kasvinosat voit hävittää esimerkiksi sekajätteen joukossa.

Tähtiniemen puutarhajätteen vastaanottoalueelle (Tähtiniemenranta 15, 35100 Orivesi as.) saa maksuttomasti tuoda puhdasta risua ja haravointijätettä. Palvelu on avoinna arkisin klo 7.00 –21.00. Seuraa alueen opastusta ja lajittele puutarhajätteet huolellisesti oikeisiin kasoihin. Palvelun tarjoaa Oriveden kaupunki.

Huomioithan, että Tähtiniemen puutarhajätteen vastaanottopaikalle ei saa viedä sekajätettä, haitallisten vieraslajien lisääntyviä kasvinosia, eikä kiviä, kantoja ja juuria.

Lajittelematon puutarhajäte luetaan sekajätteeksi.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tampereen Tarastenjärven jätekeskuksessa otetaan vastaan puutarhajätettä, kantoja ja sekajätettä.

Huolehditaan yhdessä ympäristöstämme! Viihtyisä ympäristö on yhteinen etumme.

Ystävällisin terveisin,

Kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi
katriina.vuorikivi@orivesi.fi

Palaa uutislistaukseen